Je bekijkt nu Wat zijn leesteksten, hoe zet je ze in?

Wat zijn leesteksten, hoe zet je ze in?

Lezen, lezen, lezen… Dat is wat in groep 3 voornamelijk centraal staat. Maar hoe zorg je ervoor dat lezen leuk blijft? Hiervoor kun je verschillende leesteksten inzetten. Maar op welke manier kun je dat doen? In deze blog lees je hier meer over.

Klassikaal

Een tekst klassikaal lezen en de kinderen hierbij een beurt geven, is niet iets wat werkt. De kinderen zijn dan namelijk niet betrokken bij de tekst.
De tekst lezen door koorlezen en duolezen is wel werkend. Door als leerkracht eerst de tekst voor te lezen, kun je al dingen verduidelijken. Tussen het voorlezen door stop je regelmatig om vragen te stellen over de tekst, iets te verduidelijken of een woord uit te leggen.

Tot slot kunnen de kinderen in duo’s uiteen om de tekst in tweetallen te lezen. Dit duolezen kun je de rest van de week vaker inzetten.

In spel

Als je werkt met spelhoeken in de klas, kun je ook hierbij de leesteksten goed inzetten. Een themahoek richt je niet als leerkracht in, maar met de kinderen. Wanneer de kinderen een themahoek in gaan richten, hebben zij informatie nodig. Je kunt samen filmpjes bekijken of informatieboeken voorlezen, maar je kunt ook leesteksten lezen. Hoe zien de sterrenbeelden eruit? Welke regels gelden er in het bos?

Als de kinderen eenmaal het spel gaan spelen in de themahoek kunnen de teksten ook gebruikt worden: wat doet een bakker? Welke taken heeft een politieagent(e)?

Ook in hoeken als de bouwhoek en de natuurhoek kunnen de leesteksten gebruikt worden. Naast een rijk aanbod aan materiaal in de bouwhoek, zijn ook leesteksten een inspirerende toevoeging. Laat de kinderen eerst een leestekst lezen, zodat zij wat extra informatie hebben voordat zij gaan bouwen. Het bouwwerk wordt zo veel rijker.

Informatie verzamelen

Door het lezen van leesteksten doen de kinderen allerlei nieuwe kennis op. Zo kun je met de kinderen een weetjesmuur maken. Ze kunnen elkaars weetjes lezen en de leesmotivatie zal groeien.

Ook kunnen de kinderen expert worden in een onderwerp. Ze lezen teksten om zo ergens meer te weten over te komen. Hiervan kunnen zij een poster, een lapbook of iets anders maken. Uiteindelijk delen ze de kennis met de rest van de groep.

Ben je enthousiast geworden om ook met de leesteksten aan de slag te gaan? Op leesteksten.nl kun je een inspiratiegids downloaden waarin nog meer voorbeelden staan uitgewerkt. Ook kun je lid worden van de site leesteksten.nl. Dit is een digitale bibliotheek met inmiddels meer dan 200 leesteksten. Het is een groeiende bibliotheek. Bij leesteksten.nl worden verschillende soorten teksten aangeboden: informatieteksten, verhalende teksten, gedichten, nieuwsberichten, recepten en experimenten. Alles om de leesmotivatie en het leesplezier van de kinderen te vergroten. Lezen is leuk!

Laura Manten

Laura Manten heeft na de pabo de Master EN richting gedragsspecialist afgerond en wil zich graag blijven ontwikkelen. Momenteel is ze leerkracht van groep 3/4. Ze vindt het belangrijk betekenisvol les te geven en houdt zich bezig met spelend leren en werkt met betekenisvolle thema's. Op haar Instagram @juflauramanten deelt ze ideeën rondom deze onderwerpen.

Geef een reactie