Je bekijkt nu 5 tips om jongens aan het lezen te krijgen

5 tips om jongens aan het lezen te krijgen

In de praktijk blijkt het best lastig te zijn om jongens aan het lezen te krijgen. Meestal vinden ze het in groep 3/4 nog wel leuk en uitdagend, maar dit lijkt op een gegeven moment te veranderen.

Natuurlijk geldt dit niet voor alle jongens, maar uit onderzoek blijkt dat jongens minder gemotiveerd zijn om te lezen.

Als leerkracht en ouder moet je meestal meer je best doen om het lezen voor jongens ‘leuk’ te maken. Ik geef je 5 tips om jongens aan het lezen te krijgen.

Erken zijn behoeften
Een belangrijke eerste stap is dat je stopt met het dwingen tot lezen. Wanneer een jongen niet wilt lezen, dan helpt het niet om hem een boek in zijn handen te duwen. Wees je ervan bewust dat jongens anders in elkaar zitten dan meiden. Jongens hebben meer behoefte aan beweging en vinden het lastiger om zich lang te concentreren.

Hoe kun je lezen en bewegen combineren? Nou door luisterboeken in te zetten! Hij wordt lekker voorgelezen en mag intussen iets anders doen, bijvoorbeeld met blokjes of lego bouwen. Zodra het luisterboek uit is kom je natuurlijk met een ‘echt’ boek uit dezelfde serie aanzetten.

Grote kans dat hij het dan wel wil proberen. Dit werkt vooral heel goed voor jongens die leestechnisch zwak zijn. Werk je liever niet met luisterboeken, dan zou een stressballetje of iets anders om mee te friemelen ook best kunnen helpen.

Sluit aan bij zijn belevingswereld
Jongens houden minder van roze, prinsessen, mode en cupcakes boeken (uitzonderingen daargelaten). Zorg er dus voor dat er voldoende aanbod in de boekenkast is voor jongens.

Als juf denk je vaak wel te weten wat jongens leuk vinden, maar je kunt natuurlijk ook even overleggen met de meesters op school. Of nog beter met de jongens uit de klas.

De meeste jongens hebben wel een onderwerp waar ze helemaal gefascineerd van zijn. Denk aan voetballen, wetenschap, muziek, computers, politie of honden. Probeer hier achter te komen en zoek er een bijpassend (en vooral niet te braaf) boek bij uit.

Vaak zijn jongens ook wat avontuurlijker ingesteld. Ze houden van boeken met kattenkwaad, geweld, actie en poep en scheet grapjes.

Bekijk ook mijn boekenlijst met leuke boekentips voor stoere jongens!

Regel mannelijke rolmodellen
De meeste jongens vinden lezen iets voor watjes en meisjes. Misschien zien ze hun moeder of zus weleens lezen, maar hun oudere broer vindt er vaak ook niks aan. Het is dus belangrijk dat je als leerkracht naar mannelijke rolmodellen zoekt. Ben je een meester, dan is dit wat makkelijker (of juist lastiger) want dan ben je zelf het rolmodel.

Hoe vind je mannelijke rolmodellen? Nodig expliciet vaders uit om samen met de kinderen in de klas te lezen. Laat opa’s vertellen over hun favorieten kinderboeken. Nodig mannelijke schrijvers uit om iets over hun werk te vertellen.

Zet boeken van mannelijke schrijvers in de picture. En helemaal tof, nodig mannen uit waar de jongens tegenop kijken. Vraag bekende voetballers van de plaatselijke club, vrijwilligers van de brandweer of de directeur van de school of ze iets over hun favoriete kinderboeken willen vertellen. Goed voorbeeld doet volgen!

5 tips om jongens aan het lezen te krijgen

Accepteer het als hij een boek niet leuk vindt
Eigenlijk zou elke leerkracht alle boeken uit de klassenbibliotheek een keer gelezen moeten hebben. Alleen zo weet je welke boeken echt leuk zijn en welke stiekem toch een beetje saai zijn.

Het voordeel hiervan is dat je kinderen echt gericht kunt helpen met het uitkiezen van boeken. Wanneer een kind je om hulp vraagt hoef je niet te selecteren op de kaft (wat ik overigens erg vaak deed), maar kun je iets delen over de inhoud.

Wanneer je ziet dat een jongen echt zijn best heeft gedaan om het boek te lezen, maar er toch niet van lijkt te genieten vraag hem dan of hij wilt stoppen met het boek. Ik vind het raar dat sommige leerkrachten de regel hebben dat een boek perse uitgelezen moet worden.

Natuurlijk moet er niet continu gewisseld worden van boeken, maar je hebt het als leerkracht al snel door als een kind deze verantwoordelijkheid niet aan kan. Ik vind het belangrijker dat een kind echt geniet van het lezen, dan dat hij al zuchtend en steunend een boek uitleest. Als ik een boek niet leuk vind leg ik het ook gewoon aan de kant.

Lees ook: Help! Mijn kind zit niet stil tijdens het voorlezen

Beloon hem voor het lezen
Eigenlijk ben ik niet zo van beloningssystemen, maar deze werkvorm vind ik toch wel erg leuk en wil ik graag met jullie delen! In mijn ebook ‘Een klas vol boekenwurmen‘ beschrijf ik de werkvorm ‘kraak de code’.

Dit is een spannende en avontuurlijke manier om kinderen aan het lezen te krijgen. Hang voor de jongens (en natuurlijk ook een voor de meiden) een foto van een kluis op. Bedenk een codewoord en plak voor elke letter een post-it briefje op de kluis.

Wanneer iemand een boek heeft uitgelezen verdient hij/zij (na flink te zijn ondervraagd) een letter. Alle letters samen vormen een codewoord om de kluis te kraken.

Zodra de kluis open is verdient de groep (jongens of meiden) een beloning. Daarna kan er weer een nieuwe code gekraakt worden. De beide groepen kunnen het op hun eigen tempo doen.

Heb jij nog leuke tips om jongens aan het lezen te krijgen? Laat ze dan hieronder achter in een reactie.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. marielle

  Mijn zoon houdt van bouwen en rekenen. Het zou zo mooi zijn als er ook boeken zijn waarin sommetjes verweven zitten. Of dat je misschien al lezend ook aanwijzingen krijgt om je eigen huis te tekenen of te maken met lego/duplo blokken. ken je dat soort boeken voor kinderen uit groep 3? Lezen om het lezen vindt hij zo vervelend. Zeker rijtjes van woorden. Voorgelezen worden vindt hij echt heerlijk. Ook als hij gewoon aan het spelen is. En in een luisterboek kan hij ‘verdrinken’.

 2. Alice

  Audioboeken werkten echt super! Mijn zoon (nu 17) heeft zelfs alle boeken voor Nederlands en Engels in audio formaat ‘gelezen’; hij leende er dan het echte boek bij, zodat hij mee kon lezen. Je kunt ook accepteren dat iemand gewoon niet zo van lezen houdt… Ikzelf en dochter wel trouwens

  1. Susan

   Beste Alice,

   Zou je me kunnen vertellen waar je die luisterboeken voor Nederlands en Engels vandaan hebt gehaald?

 3. Baukje Rambags

  Zoek uit waar de interesse van de jongen (of meisje) ligt. Misschien vindt hij of zij muziek geweldig. Laat dan zoeken naar een leuk lied, print de songtekst uit en maak er een mooie verzameling van! Motivatie komt van binnenuit!

  1. Linda Willemsen

   Leuk idee om iets met muziek te doen! Op zo’n manier zou je een kind best eens kunnen motiveren.

 4. inge

  prentenboeken laten lezen helpt ook..natuurlijk over een thema wat jongens interesseert!

 5. Nathalie van Thiel

  Met vorige reactie eens! Infoboeken over ridders, dino’s vulkanen, piraten, gevangenis, voetbal…
  De bieb heeft vaak een hele voorraad die je steeds kunt wisselen!

 6. Annelien

  Wat ook heel,goed werkt, is info boeken of strips (tijdelijk
  ) aanbieden

Geef een reactie