Hoe doe je dat? Lezen zonder methode!

Tips om te leren lezen zonder methode

De afgelopen maanden heeft Marianne verschillende blogs online gezet over het leren lezen zonder methode. In deze blog wil ik graag een samenvatting geven van die blogs, het geeft een duidelijk overzicht als je nog eens iets wilt teruglezen.

Bedenken en aanbieden van woorden
Marianne leert de kinderen lezen zonder methode en vanuit het thema in de klas. De woorden die ze aanbieden passen daar bij en komen overal terug. Ze komen aan bod als ze er over praten en als de kinderen spelen.

Lees verder
5 manieren om de hoofdletters te oefenen

5 manieren om de hoofdletters te oefenen

In groep 3 maken de kinderen kennis met de hoofdletters. Ze zullen al aardig wat hoofdletters in hun leven zijn tegengekomen, maar op een gegeven moment moeten ze ook de hoofdletters kunnen benoemen. Wel zo handig als je moeilijker boekjes wil lezen, want dan kom je aan het begin van de zin elke keer weer zo’n letter tegen.

Mijn ervaring is dat de kinderen al een hoop hoofdletters kennen. Door leuke spelletjes te spelen oefenen ze de hoofdletters nog eens extra.

Lees verder
Girl power promoten via boeken

Girl power stimuleren via boeken

Een paar weken geleden deelde ik in een blog de uitslagen van een Amerikaans onderzoek over het zelfvertrouwen onder jongens en meisjes. Hierin kwam onder andere naar voren dat meisjes van zes jongens getalenteerder vinden dan zichzelf. Tijd om de girl power te stimuleren!

Jongens zijn slimmer
Tijdens het onderzoek werd een verhaal voorgelezen waarin de hoofdpersoon heel erg slim was. In het verhaal werd niet duidelijk of het om een jongen of meisje ging.

Lees verder
Review: Letterkwartet die vier

Review: Letterkwartet die® vier

In mijn klas heb ik ontzettend veel leuke spellen om de letters mee te oefenen, denk bijvoorbeeld aan ‘Lettertje tik‘ of ‘alfabet rijgletters‘. Ik merk dat de kinderen het ontzettend fijn vinden om spelenderwijs de letters te oefenen. Uitgever Gottmer heeft een letterkwartet uitgegeven en deze wilde ik natuurlijk ook graag in mijn klas uitproberen. Ik was erg benieuwd wat de kinderen hiervan zouden vinden.

Dit kwartetspel heb ik gekregen van uitgever Gottmer.

Lees verder
Dichten met Professor Poem in de klas

Dichten met Professor Poem en zijn Dichtmasjien

Van 26 januari tot 1 februari is het Poëzieweek in Nederland. Ook in de klas kan je hier aandacht aan geven. Van uitgever Levendig heb ik een geweldig prentenboek over Professor Poem gekregen. Dit boek kan je erg goed gebruiken bij een lessenserie rondom poezie. Ik vertel je er in deze blog graag meer over.

Het prentenboek
Professor Poem praat het liefst in de vorm van een gedicht. Na jarenlange studie en heel veel uitproberen is het hem eindelijk gelukt!

Lees verder

Hoe haal je meer uit de bibliotheek?

Ik kwam als jong kind al wekelijks in de bibliotheek en heb waarschijnlijk in mijn leven al honderden boeken verslonden. Er is zelfs een moment geweest dat ik zo in mijn boek verdiept zat dat ik niet door had dat de bibliotheek al was gesloten. Doordat ik zoveel in de bibliotheek kwam heb ik veel verschillende soorten boeken kunnen lezen. Dit heeft mijn woordenschat vergroot, mijn wereld verruimd en mijn schrijversskills aangewakkerd.

Ik promoot de bibliotheek altijd in mijn klas.

Lees verder
Bee bot lessugesties bij de ABC-mat

Bee-Bot lessugesties bij de ABC-mat

Sinds een paar weken hebben wij een nieuw vriendje in de klas, namelijk de Bee-Bot. Deze gele bij is een kindvriendelijke en vrolijke robot waarmee kinderen kunnen experimenteren met het programmeren. Daarnaast is het een educatief middel om allerlei taal- of rekenactiviteiten mee te ondernemen.

In deze blog wil ik mijn ervaringen delen en zal ik een aantal lessuggesties voor de groepen 1-4 geven bij de ABC-mat. Mijn Bee-Bot komt van de website b-bot.nl.

Lees verder

Kinderen leren lezen zonder methode – deel 1

Om kinderen te leren lezen zijn er verschillende methodes ontwikkeld. Er wordt gewerkt met thema’s en woorden die daar bij passen. Er is allerlei (differentiatie) materiaal en toch …
Wij gaan de kinderen leren lezen zonder methode en vanuit het thema in de klas. De woorden die we aanbieden passen daar bij en komen overal terug. We horen ze als we er over praten en als we spelen. We zien ze als we boeken bekijken en ‘lezen’.

Lees verder

Een gezellige leeshoek in 4 stappen (+ gadget tip)

Lezen is ontzettend belangrijk. Ik vind daarom dat elke groep dan ook een echte leeshoek in de klas moet hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat kinderen meer plezier in het lezen hebben en eerder uit zichzelf een boek zullen pakken. In deze blog wil ik je uitleggen hoe je in 4 stappen een gezellige leeshoek maakt. En ik geef je tips voor leuke gadgets voor in de leeshoek.

Dit artikel is gesponsord.

Lees verder

10x Spelenderwijs letters oefenen

Het is belangrijk dat je in groep 3 veel activiteiten aanbiedt waardoor kinderen spelenderwijs letters oefenen. Letters oefenen kan niet alleen maar tijdens de gestructureerde taal- en leesmomenten. Het automatiseren van de letters kost veel tijd, dus de kinderen moeten ook buiten de lessen veel oefenen. Je kunt dit doen door allerlei leuke activiteiten te organiseren. Letters automatiseren hoeft natuurlijk niet saai te zijn.

Lees ook: Beginnende geletterdheid bij kleuters

Letterdoos
De meeste kinderen vinden de letterdoos ontzettend leuk.

Lees verder