Je bekijkt nu Spellen voor klaarwerk in groep 3

Spellen voor klaarwerk in groep 3

“Juf/meester ik ben klaar, wat kan ik doen?” Dit is vaak een veelvoorkomende vraag gedurende het schooljaar. Leg je een werkblad klaar? Of mogen de kinderen ergens anders mee aan de slag? Door het spelen van spelletjes leren de kinderen ook veel. In dit blog een aantal voorbeelden van leerzame spellen die je zowel in een circuit, tijdens het hoekenwerk en als klaarwerk kunt inzetten.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Toyacademy.

Domino

Na het rekenen even extra oefenen met de huidige rekendoelen. Maak een domino! Welke sommen staan er centraal? Natuurlijk heel fijn als de kinderen dit spel vaker kunnen spelen. Toyacademy.nl heeft een houten versie hiervan.

De kinderen kunnen zelf kiezen welke sommen zij willen oefenen. Zowel het optellen als het aftrekken tot 20 kan worden geoefend. Het is uitdagend lesmateriaal waardoor kinderen echt even goed moeten nadenken. Je hoeft er niet gelijk een wedstrijd/spel van te maken. Je kunt ook twee of drie kinderen de opdracht geven om een zolang mogelijke ‘rekenslang’ te maken. Hoeveel stenen kunnen ze gebruiken?

Of gebruik de stenen bij een spel mix en koppel: wie hoort er bij elkaar? Je kunt er ook een reactiespel mee spelen. Alle kinderen krijgen een een dominosteen. De eerste noemt zijn of haar som op. Degene met de uitkomst, noemt de uitkomst en leest vervolgens de som op dit op zijn of haar steen staat. Zo gaat dit een tijdje door.

Bouwen

Bouwen en ondertussen leren? Ja zeker, dat kan! Toyacademy heeft mooi materiaal waarbij de kinderen met beiden bezig kunnen zijn. Plus-Plus is in mijn groep groot favoriet. Met deze set kunnen de kinderen zowel letters als cijfers bouwen. De blokken lijken op kleine plusjes en je kunt ze zowel in 2D als 3D combineren. Welke letters kennen de kinderen al? Kunnen ze ook al woorden neerleggen?

Maar hoe worden de letters opgebouwd? Rechte lijnen, gebogen lijnen? Al spelenderwijs kunnen kinderen hiermee aan de slag met deze bouwset.

Dit materiaal is ook een leuke toevoeging aan de bouwhoek. Nadat de kinderen een bouwwerk hebben gemaakt, kunnen zij ook al bouwend met dit materiaal erbij schrijven wat zij gemaakt hebben. Op deze manier zijn de kinderen weer met letters bezig. De set bestaat uit: 60 onderdelen om letters mee te maken. 13 dubbelzijdige activiteitenkaarten 1 activiteitengids in het engels, met suggesties, hoe je de letters kunt leren.

Zand

Of laat de kinderen lekker met zand aan de slag gaan! Met de zandvormpjes van de kleine letters kunnen de kinderen verschillende woorden maken. Ook de fijne motoriek wordt op deze manier gestimuleerd. De kinderen kunnen elkaar een dictee geven. Geef de kinderen een rijtje met woorden, die zij tijdens de leesles al een keer eerder hebben gehad. Het ene kind leest het woord voor, het andere kind maakt het woord met de zandvormpjes. Vervolgens kunnen ze omwisselen.

Ook kun je een paar zandvormpjes geven aan de kinderen. Je kunt ze de opdracht geven: maak zoveel mogelijk woorden met deze klanken. Hoeveel woorden kunnen ze maken? Of worden er ook al zinnen gemaakt?

De lettermaterialen kun je ook in een themahoek neerleggen. Kinderen kunnen dan bijvoorbeeld de letters kopen. Welk woord willen de kinderen maken? Welke klanken zijn daarvoor nodig? Wat kost de a? En wat kost dan de aa? Zo worden rekenen en lezen gecombineerd.

Zijn de kinderen klaar met hun werk, laat ze dan dus lekker spelen. Om op deze manier te ontdekken en tot leren komen.

Laura Manten

Laura Manten heeft na de pabo de Master EN richting gedragsspecialist afgerond en wil zich graag blijven ontwikkelen. Momenteel is ze leerkracht van groep 3/4. Ze vindt het belangrijk betekenisvol les te geven en houdt zich bezig met spelend leren en werkt met betekenisvolle thema's. Op haar Instagram @juflauramanten deelt ze ideeën rondom deze onderwerpen.

Geef een reactie