De pengreep, wat moeten we ermee?

De pengreep, wat moeten we ermee?

Het schrijfonderwijs lijkt een groeiend probleem te zijn op scholen. Verkeerde pengrepen, letters en cijfers die van onder naar boven worden geschreven en slordige handschriften zijn een veel voorkomend probleem.

Door mijn invalwerk kom ik in veel klassen. In zo goed als elke klas waar ik (Anniek) kom, zijn er een heel aantal kinderen die met een verkeerde pengreep schrijven. Zelfs in de groepen 3 blijkt het lastig om kinderen een goede pengreep aan te leren omdat de verkeerde pengreep er al zo ingesleten zit.

Lees verder
Kleuters die net iets meer kunnen

Kleuters die net iets meer kunnen

Heb je een kleuter in je groep die voortdurend bezig wil zijn met iets dat hem boeit? Met een kind dat continu van alles wil ontdekken of een meisje dat dolgraag wil leren lezen, rekenen en schrijven in plaats van spelen? Wil het kind graag ‘ietsjes meer’? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een kleuter die op bepaalde vlakken vooroploopt in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Een kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong.

In deze blog geef ik aan de hand van het boek ‘Kleuters die net iets meer kunnen‘

Lees verder
Hoe communiceer jij? Ik (k)en mijn ikken!

Hoe communiceer jij? Ik (k)en mijn ikken!

Kijk jij wel eens naar jezelf? Naar hoe je communiceert of reageert op anderen? De psychologen Hal en Sidra Stone gebruiken de Voice Dialogue om te ontdekken wie je bent, in al je veelzijdigheid. Het gaat dan niet om een oordelende manier van kijken, maar om te ontdekken wie het in jou voor het zeggen heeft en waarom dat zo is. In het boek Ik (k)en mijn ikken ontdek je andere kanten van jezelf. In deze blog wil ik je er graag wat meer over vertellen.

Lees verder
5 tips voor het einde van het schooljaar!

5 tips voor het einde van het schooljaar!

Het einde van het schooljaar komt alweer in zicht. Zo’n einde is leuk, maar ook soms best lastig. Het heerlijke aan het einde van een schooljaar vind ik dat we de klas lekker opruimen, alles schoonmaken, een hoop leuke activiteiten hebben en alvast wat voorbereidingen hebben voor een frisse start van het nieuwe schooljaar.

Het lastige vind ik dat ik afscheid moet gaan nemen van de kinderen van groep 2 die na de vakantie starten in groep 3.

Lees verder
De kinderen van juf Kiet

De kinderen van juf Kiet

Beste juf Kiet,

Met veel plezier heb ik gisteren de film ‘De kinderen van juf Kiet‘ bekeken. Ik hoorde vanuit verschillende kanten zowel positieve als kritische geluiden, maar ik kan niet anders zeggen dat ik met enorm veel bewondering voor de televisie heb gezeten.

Je staat met zelfvertrouwen voor de groep en je straalt duidelijkheid uit. Dit is niet ‘streng’ of zielig voor de kinderen, uit ervaring weet ik dat deze kinderen dit nodig hebben om tot ontwikkeling te komen.

Lees verder
Help, juf Carolien is zwanger!

Help, juf Carolien is zwanger!

Help, juf Carolien is zwanger! Dat betekent: rondhobbelen met een steeds dikker wordende buik, meer overlaten aan leerlingen, en natuurlijk: een vervanger inlichten om jouw taak over te nemen. In deze blog de momenten waar iedere zwangere juf mee te maken krijgt. Omdat ik het op dit moment voor de tweede keer allemaal mee mag maken!

Het grote nieuws vertellen
Na een paar maanden van geheimhoudingsplicht wil je wel heel graag dat je klas weet van het wondertje in je buik!

Lees verder
De kringloop: waarom de kleuterleerkracht er graag komt.

De kringloop: 5 redenen waarom een kleuterleerkracht er graag komt

Waarom zou de kringloopwinkel toch zo’n aantrekkingskracht hebben op mij als kleuterleerkracht? Heb jij je dat ook weleens afgevraagd? Natuurlijk is het goedkoop en is er een wisselende collectie verkrijgbaar… Verrassend is de kringloop ook. Meerdere keren heb ik er al leuke kringloopvondsten gedaan, die van pas kwamen voor mijn kleutergroep. In deze blog lees je 5 redenen waarom een kleuterleerkracht nu eenmaal niet zo gauw een kringloopwinkel voorbij moet lopen!

Boeken
Als je in een kringloopwinkel komt met een uitgebreid assortiment,

Lees verder
Originele cadeaus voor Vaderdag

Originele cadeaus voor vaderdag

Over een paar weken is het weer vaderdag. Misschien heb je al in gedachten wat je met de kinderen gaat maken of ben je juist op zoek naar inspiratie. In deze blog wil ik verder niet de discussie over het ‘wel of niet maken van een vaderdag cadeau’ uitlokken. Mocht je hier als school voor kiezen dan kun je in deze blog een aantal leuke en originele ideeën vinden, die net een tikje anders zijn.

Lees verder
Niet-onderwijsboeken die je toch zou moeten lezen

Niet-onderwijsboeken die je toch zou moeten lezen

Wanneer ik met mensen over mijn website praat vragen ze wel eens waar ik de kennis en informatie vandaag haal. Ik vertel dan dat ik graag leer, kennis verzamel en heel veel lees. Ik heb een boekenkast vol onderwijsboeken en lees daarnaast diverse onderwijstijdschriften. Naast het onderwijs heb ik altijd al een bepaalde interesse voor psychologie gehad. Vooral sinds de opleiding Master SEN – gedragsspecialist ben ik meer van dit soort boeken gaan lezen.

Geen-onderwijsboeken
Misschien ben je ook wel een echte lezer en wil je meer weten over het gedrag van de mens of ontwikkeling.

Lees verder
Thema verkeer en politie in groep 3/4

Thema verkeer en politie in groep 3/4

Vanaf de kerstvakantie kennen de meeste kinderen van groep 3 alle letters. Mijn collega en ik durfden het daarom wel aan om de methode voor taal wat meer los te laten. We willen de lesdoelen van groep 3 en 4 wat meer combineren en dit kan alleen als je weer zicht krijgt op de leerlijnen. De zes weken na de kerstvakantie zijn we aan de slag gegaan met het thema verkeer.

Na de tweede week hebben de kinderen gestemd over welk deelonderwerp we het gaan hebben,

Lees verder
Wanneer zijn schoolregels effectief?

Wanneer zijn schoolregels effectief?

Op alle scholen gelden bepaalde schoolregels of afspraken. Ik merk in de praktijk dat deze regels lang niet altijd nageleefd worden. Dagelijks kom ik rennende kinderen tegen in de gang en op elke school komen er weleens leerlingen te laat. Wat kunnen we doen om deze regels doeltreffend te maken?

Het nut van regels
Niet alleen kinderen hebben dagelijks met regels te maken, wij volwassenen hebben er ook geregeld mee te maken.

Lees verder
Een rijke leeromgeving in de middenbouw

Een rijke leeromgeving in de middenbouw

Ik heb een groep 3/4 combinatie, maar net als in de kleuters werken wij met thema’s en hoeken. We zorgen er zo voor dat we een rijke leeromgeving creëren. Het belang van een rijke leeromgeving en waaraan een rijke leeromgeving moet voldoen wil ik graag in deze blog delen.

Waarom is een rijke leeromgeving belangrijk?
Betsy van der Grift schrijft in haar boek ‘Kinderkoppie‘ over de rijke leeromgeving. Zij stelt dat het kind ervaringen nodig heeft om het brein te helpen bij de ontwikkeling.

Lees verder