Niet-onderwijsboeken die je toch zou moeten lezen

Niet-onderwijsboeken die je toch zou moeten lezen

Wanneer ik met mensen over mijn website praat vragen ze wel eens waar ik de kennis en informatie vandaag haal. Ik vertel dan dat ik graag leer, kennis verzamel en heel veel lees. Ik heb een boekenkast vol onderwijsboeken en lees daarnaast diverse onderwijstijdschriften. Naast het onderwijs heb ik altijd al een bepaalde interesse voor psychologie gehad. Vooral sinds de opleiding Master SEN – gedragsspecialist ben ik meer van dit soort boeken gaan lezen.

Geen-onderwijsboeken
Misschien ben je ook wel een echte lezer en wil je meer weten over het gedrag van de mens of ontwikkeling.

Lees verder
Thema verkeer en politie in groep 3/4

Thema verkeer en politie in groep 3/4

Vanaf de kerstvakantie kennen de meeste kinderen van groep 3 alle letters. Mijn collega en ik durfden het daarom wel aan om de methode voor taal wat meer los te laten. We willen de lesdoelen van groep 3 en 4 wat meer combineren en dit kan alleen als je weer zicht krijgt op de leerlijnen. De zes weken na de kerstvakantie zijn we aan de slag gegaan met het thema verkeer.

Na de tweede week hebben de kinderen gestemd over welk deelonderwerp we het gaan hebben,

Lees verder
Wanneer zijn schoolregels effectief?

Wanneer zijn schoolregels effectief?

Op alle scholen gelden bepaalde schoolregels of afspraken. Ik merk in de praktijk dat deze regels lang niet altijd nageleefd worden. Dagelijks kom ik rennende kinderen tegen in de gang en op elke school komen er weleens leerlingen te laat. Wat kunnen we doen om deze regels doeltreffend te maken?

Het nut van regels
Niet alleen kinderen hebben dagelijks met regels te maken, wij volwassenen hebben er ook geregeld mee te maken.

Lees verder
Een rijke leeromgeving in de middenbouw

Een rijke leeromgeving in de middenbouw

Ik heb een groep 3/4 combinatie, maar net als in de kleuters werken wij met thema’s en hoeken. We zorgen er zo voor dat we een rijke leeromgeving creëren. Het belang van een rijke leeromgeving en waaraan een rijke leeromgeving moet voldoen wil ik graag in deze blog delen.

Waarom is een rijke leeromgeving belangrijk?
Betsy van der Grift schrijft in haar boek ‘Kinderkoppie‘ over de rijke leeromgeving. Zij stelt dat het kind ervaringen nodig heeft om het brein te helpen bij de ontwikkeling.

Lees verder
5 tips om Engels te geven bij de kleuters

5 tips om Engels te geven bij de kleuters

Hey, hey, hey, what day is it today? Engels geven bij kleuters… do or don’t? Engels is een hoofdvak op de basisschool geworden en daarom krijgen op onze school  alle leerlingen vanaf groep 1 tot groep 8 Engels. In dit artikel geef ik je 5 tips om Engels te geven bij kleuters op een leuke én effectieve manier. Here we go!

Tip 1: Schaaf je eigen Engels bij
Als je anderen een taal wilt leren,

Lees verder

Fotoverslag NOT 2017

Vandaag ben ik samen met (gastblogger) Hanneke naar de NOT-beurs geweest. We hebben een gezellige dag gehad en veel leuke indrukken opgedaan. We waren uitgenodigd door Eduenvogue en NOT voor een leuke VIP-tour. Op deze manier hebben we kennis gemaakt met allerlei nieuwe bedrijven en intiatieven. Daarnaast was het erg leuk om andere bekende bloggers/vloggers uit het onderwijsveld te ontmoeten.

Lees verder
6x boeken voor kleuterleerkrachten

6x boeken voor kleuterleerkrachten

Of je nou PABO-student bent of een doorgewinterde kleuterleerkracht, goede vakliteratuur is onmisbaar. De afgelopen jaren heb ik kennis gemaakt met ontzettend veel mooie boeken. In deze blog wil ik je de leukste boeken voor kleuterleerkrachten geven.

Hoera ik krijg kleuters
Heb je nog nooit met kleuters gewerkt of ben je hier net mee gestart, dan is dit boek echt iets voor jou. Het kleuteronderwijs is een vak apart en niet te vergelijken met de groepen 3 tot en met 8. 

Lees verder
5 redenen om leerspelletjes te gebruiken

5 redenen om leerspelletjes te gebruiken

Dit is het tweede schooljaar dat ik in de klas regelmatig gebruik maak van leerspelletjes. Het is best een andere manier van onderwijs geven, maar er zitten vele voordelen aan. In deze blog geef ik 5 redenen om leerspelletjes te gebruiken.

Leerspelletjes in de klas
Wij plannen elke dag spelletjestijd in om ook op een actieve manier en spelenderwijs de leerdoelen te oefenen. Dit bevalt ons en de kinderen heel erg goed. 

Lees verder
Mijn goede voornemens als leerkracht

Mijn goede voornemens als leerkracht

Lieve volgers, allereerst wil ik jullie een prachtig en mooi nieuwjaar toewensen. Ik hoop dat jullie een fijne kerstvakantie hebben en weer helemaal zijn opgeladen voor de tweede helft van het schooljaar. Ik ben een paar dagen naar Londen geweest, heb een stapel boeken uitgelezen en veel theetjes gedronken. Maar ik heb ook aan mijn studie gewerkt (joehoe, de laatste module) en veel dingetjes geregeld voor mijn website. In deze blog deel ik een aantal van mijn goede voornemens.

Lees verder
Evalueren einde van het jaar

Einde van het jaar evalueren

Ik vind het fijn om doelen te stellen. Op deze manier ga ik effectiever aan het werk, maar kan ik ook concluderen of ik effectief aan het werk ben geweest. Daarom vind ik het mooi om aan het eind van het jaar terug te kijken en te evalueren. Hoe is het afgelopen jaar verlopen? Wat heb ik geleerd? Waar ben ik in gegroeid? Wat had anders gekund? Dit probeer ik zowel privé/werk als met mijn website te doen.

Lees verder
Leerspelletjes in de klas

Leerspelletjes in de klas

In deze blog wil ik je graag wat meer vertellen over leren aan de hand van spelletjes. Wij plannen elke dag spelletjestijd in om ook op een actieve manier en spelenderwijs de leerdoelen te oefenen. Dit bevalt ons en de kinderen heel erg goed. In deze blog meer over leerspelletjes in de klas.

Spelinloop
Wij beginnen elke ochtend met een kwartier tot 20 minuten spelinloop. Groep 3 plannen we zelf in aan de hand van een spelinloop rooster.

Lees verder

Dagboek van een juf #5

In plaats van vrijdag nu op maandag het dagboek en eigenlijk bevalt dat wel goed. Ik denk dat ik dit vaker ga doen!

Maandag
Vandaag ben ik weer hard aan de slag gegaan voor mijn website. Ik heb twee toppers van gastbloggers gevonden. Ze hebben zich inmiddels ook al voorgesteld, zie hier de voorstelblog van Carolien en Marianne. Ik probeer elke dag nieuwe content online te zetten, dus het is ontzettend fijn om dan wat ondersteuning te krijgen.

Lees verder