Tips om schoolbreed te werken aan de sociale veiligheid

Schoolbreed werken aan de sociale veiligheid

Vanaf 1 augustus 2015 zijn scholen verplicht om zorg te dragen voor een veilige school. Je veilig voelen is een belangrijke voorwaarde om te kunnen leren en jezelf te ontwikkelen. Alleen in een sociaal veilige omgeving durven leerlingen zich kwetsbaar op te stellen en hebben ze het gevoel erbij te horen. Maar hoe kan je als school dit borgen? In deze blog deel ik een aantal ervaringen en geef ik praktische tips hoe je kunt werken aan de sociale veiligheid.

Lees verder
Schooljubileum

Spellen voor de hele school; zoals vossenjacht

Elk jaar organiseren de leerkrachten bij ons op school rond mei een activiteit voor de ouders en kinderen. Het spel wordt gespeeld in de wijk en is meestal een soort vossenjacht waarbij de kinderen en ouders verschillende opdrachten moeten doen. Ben je op zoek naar leuke spelideeën voor de hele school? Lees dan snel verder en doe inspiratie op!

1. Schooljubileum 50 of 100 jaar
Het afgelopen schooljaar vierden wij dat de school 50 jaar bestaat.

Lees verder
ICT-middelen in het kleuteronderwijs - deel 3

ICT-middelen bij kleuters; hoe kan je differentiëren?

In de vorige blogs in deze serie vertelde ik jullie meer over de ICT-middelen die je kan gebruiken in de klas (deel 1) en het toepassen van de 21e-eeuwse vaardigheden (deel 2). In dit derde deel wil ik jullie meer vertellen over het klassenmanagement en het toepassen van differentiatie in het gebruik van ICT-middelen in de kleuterklas. Lees snel verder!

Wat vragen ICT-middelen van je klassenmanagement?

Organisatorische leerkrachtvaardigheden
Het is belangrijk dat je als leerkracht de ICT-middelen inplant.

Lees verder
Einde schooljaar afscheidscadeautjes

Afscheidscadeautjes voor het einde van het schooljaar

Het einde van het jaar komt er weer bijna aan. Sommige leerkrachten geven de kinderen een klein cadeautje mee. Op Facebook heb ik jullie om tips gevraagd. Ik heb een aantal leuke ideeën voor afscheidscadeautjes op een rij gezet. Lees snel verder!

Ik wens je een COOLE zomer toe.
Schrijf dit op een kaartje en maakt het vast aan van die ijslolly’s die de kinderen thuis moeten invriezen.

Liever geen ijs?

Lees verder
Musthaves boeken voor de groep 3 leerkracht

Boekentips voor de groep 3 leerkracht

Ik ben nu al een aantal jaren groep 3 leerkracht en ik vind het echt een van de leukste groepen die je kunt hebben. Mijn eerste jaar vond ik ontzettend spannend; wat nu als de kinderen niet leren lezen? En wat als de kinderen helemaal niet willen leren? Ik heb een aantal boekentips voor de groep 3 leerkracht op een rij gezet die handig zijn om te lezen.

Protocol Leesproblemen en Dyslexie Voor Groep 3
In de zomervakantie voorgaande aan mijn eerste jaar in groep 3 heb ik dit boek gelezen.

Lees verder
Kleuters en 21e eeuwse vaardigheden

Kleuters en 21e eeuwse vaardigheden

Vorige maand schreef ik een blog over het gebruik van ICT-middelen bij de kleuters. In deze blog wil ik jullie meer vertellen over het koppelen van de 21e eeuwse vaardigheden aan het kleuteronderwijs. Op zoek naar leuke tips? Lees dan snel verder.

ICT-middelen en 21e-eeuwse vaardigheden
Het gaat er volgens Schoolyard om dat je als leerkracht in staat bent om, vanuit een duidelijke visie, het jonge kind te begeleiden bij zijn ontwikkeling op de domeinen van het model van de 21e-eeuwse vaardigheden:

 1. Creatief denken
 2. Probleem oplossen
 3. Computational thinking
 4. Informatievaardigheden
 5. ICT basisvaardigheden
 6. Media wijsheid
 7. Communiceren
 8. Samenwerken
 9. Sociale en culturele vaardigheden
 10. Zelfregulering
 11. Kritisch denken

In 2016 publiceerden Kennisnet en SLO het vernieuwde model,

Lees verder
Engels bij kleuters met My name is Tom prentenboeken

Engels bij kleuters met My name is Tom

Steeds meer scholen bieden al Engels bij kleuters aan. Als leerkracht is het niet altijd even makkelijk om activiteiten te bedenken. Zeker als je niet zoals in de bovenbouw met een methode werkt. De prentenboeken van My name is Tom kunnen dan zeker helpen. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

My name is Tom prentenboeken
De boeken over het jongetje Bas zijn voor de meeste kleuters wel bekend.

Lees verder
Het opzetten van een leerlingenraad, hoe doe je dat?

Het opzetten van een leerlingenraad op school

Sinds het schooljaar 2015/2016 hebben we een leerlingenraad op school. Dit zijn acht leerlingen uit groep 5 t/m 8, die zijn gekozen door middel van verkiezingen. Samen met twee leerkrachten houden zij elke drie maanden een vergadering. Hier worden ideeën van kinderen besproken die ze op school willen veranderen. In deze blog deel ik hoe jullie dit ook op school kunnen opzetten.

De leerlingenraad
Bij ons bestaat de leerlingenraad uit een groep gekozen kinderen.

Lees verder
Groepsplannen in een kleuterklas

Groepsplannen in een kleuterklas

‘Hoe dan?’ was het eerste wat ik dacht toen ik een groepsplan ging maken voor mijn kleuterklas. Mijn voorkeur ging op de PABO altijd uit naar midden- en bovenbouw. Totdat ik mocht invallen in een kleuterklas en ik mijn passie voor het kleuteronderwijs mocht ontdekken.

Heerlijk creatief aan de slag, de wereld in de klas halen en met de klas de wereld in, geweldig! Maar dan dat groepsplan… Ik vond het moeilijk om dat actief in te zetten in de klas.

Lees verder
Persoonlijke update: zwanger!

Persoonlijke update: zwanger!

Even een persoonlijk update van mijn kant. Je hebt het vast al wel in de titel gelezen; ik ben zwanger! In deze blog vertel ik hoe het met mij gaat, wanneer ik ben uitgerekend en wat dit betekent voor Klasvanjuflinda.nl.

Zwanger
Ik vind het zo bijzonder om te delen dat ik zwanger ben. Zeker in het begin voelde het enorm onwerkelijk. Je leeft er naar toe, maar als het dan eenmaal zover is.

Lees verder

Digitale leermiddelen voor groep 7/8

Dit cursusjaar willen we het ICT-onderwijs bij ons op school een flinke boost geven. We hebben een hele actieve ICT’er en een mooi budget gekregen om allerlei mooie materialen te kopen. We willen op deze manier aansluiten bij de 21 eeuwse vaardigheden en de kinderen al op jonge leeftijd kennis laten maken met het programmeren en techniek. In deze blog deel ik de digitale leermiddelen voor de leerlingen uit groep 7/8.

Disclaimer: geen enkel materiaal dat hieronder wordt beschreven is door bedrijven gesponsord.

Lees verder

Digitale leermiddelen voor groep 5/6

Dit cursusjaar willen we het ICT-onderwijs bij ons op school een flinke boost geven. We hebben een hele actieve ICT’er en een mooi budget gekregen om allerlei mooie materialen te kopen. We willen op deze manier aansluiten bij de 21 eeuwse vaardigheden en de kinderen al op jonge leeftijd kennis laten maken met het programmeren. In deze blog deel ik de digitale leermiddelen voor de leerlingen in groep 5/6.

 

Disclaimer: geen enkel materiaal dat hieronder wordt beschreven is door bedrijven gesponsord.

Lees verder