Spiekwaaier: rekenen en taal van Lesmaatje.nl

Spiekwaaier: rekenen en taal van Lesmaatje.nl

Misschien ken je Lesmaatje.nl al wel van de mooie kleurrijke educatieve posters?  Maar wist je dat ze ook een hele handige spiekwaaier voor taal en rekenen hebben ontwikkeld? Een fijn middel voor kinderen om op te spieken als ze bijvoorbeeld een spellingsregel of tafelsom niet goed meer weten. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Lesmaatje.nl

De spiekwaaier
De kleurrijke A5 spiekwaaier bestaat uit zestien kaarten voor taal,

Lees verder
Review: Kiene Klanken

Kiene Klanken een interactieve klankstempelset

De eerste helft van groep 3 leren de kinderen de letters. De meeste leerkrachten zoeken naar manieren om de verwerking spelenderwijs in te zetten. Denk aan spelletjes met de letterdoos, loco, woordjes rijgen of lettertje tik. Tegenwoordig is de tablet niet meer weg te denken, hoe leuk is het dat er nu ook een mogelijkheid is om erop te stempelen! In deze blog vertel ik je graag meer over een interactieve klankstempelset, namelijk Kiene Klanken.

Lees verder
Review: Letterkwartet die vier

Review: Letterkwartet die® vier

In mijn klas heb ik ontzettend veel leuke spellen om de letters mee te oefenen, denk bijvoorbeeld aan ‘Lettertje tik‘ of ‘alfabet rijgletters‘. Ik merk dat de kinderen het ontzettend fijn vinden om spelenderwijs de letters te oefenen. Uitgever Gottmer heeft een letterkwartet uitgegeven en deze wilde ik natuurlijk ook graag in mijn klas uitproberen. Ik was erg benieuwd wat de kinderen hiervan zouden vinden.

Dit kwartetspel heb ik gekregen van uitgever Gottmer.

Lees verder
Review: Bouw een landschap

Review: Bouw een landschap

Elk jaar lopen we er in groep 3 weer tegenaan, het vertalen van een bouwwerk van 3D naar 2D. De meeste kinderen (en dan vooral de jongens) krijgen het op een gegeven moment wel door, maar bij sommigen duurt het erg lang voordat ze het doorhebben. Zou het met het spel ‘Bouw een landschap‘ wel lukken om het ruimtelijk inzicht te ontwikkelen?

Dit materiaal heb ik gekregen van Heutink. Lees hierover ook mijn disclaimer.

Lees verder
Review: het vertelkastje / verteltheater

Spelsuggesties bij het verteltheater van Heutink

Het vertelkastje of verteltheater lijkt een beetje op onze poppenkast. Alleen gebruikt de verteller geen poppen, maar afbeeldingen die hij één voor één uit het houten kastje trekt. De verteller zit verder niet in het kastje, maar staat ernaast of erachter, zodat hij kan communiceren met het publiek. In deze blog wil ik je graag meer vertellen over het verteltheater van Heutink. Je kunt deze namelijk op ontzettend veel verschillende manieren inzetten.

Dit materiaal heb ik gekregen.

Lees verder
Review: Tiptoi Stift en spellen

Review: Tiptoi stift & spel

Van Ravensburger kreeg ik twee spellen van Tiptoi, die we met groepjes kinderen spelen. Het spel Het Klokje rond gebruiken we tijdens de rekenlessen over klokkijken. En het spel De Engelse Detective gebruiken we om wat extra uitdaging te bieden. Benieuwd hoe we dat gedaan hebben? Nieuwsgierig of dat ook voor jouw groep iets is? Lees dan gauw verder!

Tiptoi
Tiptoi is een innovatief leersysteem waarmee kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken. Wanneer een kind met een speciale stift op een afbeelding of tekst tipt,

Lees verder

Review: Warrige woorden Spelling

Warrige woorden Spelling is een kwartetspel waarmee kinderen verschillende moeilijke klanken kunnen oefenen. Het spel oefent woorden met de ei/ij, ou/au, b/p, g/ch en d/t.  Het spel wordt uitgegeven door uitgever Scala, die nog veel meer eigenzinnige leermiddelen en spelmaterialen te koop heeft. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Het spel
Het kwartetspel zit in een stevige doos, die een frisse, blauwe en groene kleur heeft. In de doos zitten 76 kwartetkaarten,

Lees verder
Review: tiptoi stift + Eerste letters

Review: tiptoi stift + Eerste letters

Eén van de dingen die ik zo leuk vind aan kleuterleerkracht zijn, is het zelf bedenken van mijn activiteiten binnen een thema. Daar horen ook de activiteiten bij voor in de kleine kring. Je kent vast allemaal wel dat je soms even geen inspiratie hebt of wel weer eens nieuwe boost kan gebruiken voor zo’n activiteit. Via Ravensburger kreeg ik twee producten van tiptoi binnen en dat is nou precies zo’n boost die ik wel even kon gebruiken.

Lees verder
Rekenen met het getallenbord

Rekenen met het getallenbord

Ik heb al een aantal maanden een prachtig getallenbord in de klas staan. Het is een heel krachtig middel om tijdens de rekenlessen te gebruiken. Het maakt het 100-stelsel niet alleen visueel, maar je kunt er ook ontzettend veel andere activiteiten mee uitvoeren. Mijn getallenbord komt van Capi Education. In deze blog wil ik je er graag meer over vertellen.

Dit artikel is geschreven is samenwerking met Capi Education. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.

Lees verder
Maan, roos, vis: schooltje spelen

Maan, roos, vis: schooltje spelen

De kinderen in groep 3 beginnen steeds beter te lezen en te schrijven. Ook het maken van sommetjes vinden ze erg leuk. Sinds kort gebruiken ze het krijtbord dan ook niet meer om op te kleuren, maar om mee schooltje te spelen. Om de beurt mag er iemand juf zijn en de rest van de kinderen moeten heel goed luisteren. Uitgever Zwijsen heeft hier heel leuk op ingespeeld en heeft een prachtig kant en klaar pakket gemaakt waarbij de kinderen (ook zonder bord) schooltje kunnen spelen.

Lees verder
Spelenderwijs rekenen met de cijferspelmat

Spelenderwijs rekenen met de cijferspelmat

Rekenen met je handen en voeten, dat kan je met de Cijferspelmat doen! De kinderen in mijn klas zijn er enthousiast mee bezig geweest. Het is namelijk de bedoeling dat je je handen en voeten gebruikt om de som en het antwoord op de mat te ‘maken’. De Cijferspelmat lijkt een beetje op het spel Twister, maar is toch ook anders. Lees gauw verder hoe.

Materiaal
De Cijferspelmat is een grote mat met de cijfers 1-100 er op.

Lees verder
Review: Märklin Regional Express Trein

Review: Märklin Regional Express Trein

Ben je op zoek naar een leuk decembercadeau voor in de klas, dan wil ik je graag kennis laten maken met de Märklin Regional Express Trein. Dit is een prachtige speelgoedtrein waar je de jongens erg blij mee zult maken.

Dit materiaal heb ik gekregen. Lees hierover ook mijn disclaimer.

Märklin Regional Express Trein
De 61 centimeter lange trein is een replica van de lokale Duitse stoptrein en bestaat uit vijf delen. 

Lees verder