Review: Lieve kleine ezel

Boekentip: Lieve kleine ezel

Kerst komt steeds dichterbij en misschien ben je al wel bezig met de voorbereidingen voor de kerstviering. Dit jaar gaan we met de klas het kerstverhaal uitbeelden, maar soms heb je hier niet zoveel tijd voor. Het is dan ook prima om een mooi prentenboek als basis voor de viering te gebruiken. In deze blog wil ik je graag vertellen over het prentenboek Lieve kleine ezel.

Lieve kleine ezel
Het prentenboek is vertaald door Corien Oranje en vertelt het kerstverhaal vanuit het ezeltje.

Lees verder
Evalueren einde van het jaar

Einde van het jaar evalueren

Ik vind het fijn om doelen te stellen. Op deze manier ga ik effectiever aan het werk, maar kan ik ook concluderen of ik effectief aan het werk ben geweest. Daarom vind ik het mooi om aan het eind van het jaar terug te kijken en te evalueren. Hoe is het afgelopen jaar verlopen? Wat heb ik geleerd? Waar ben ik in gegroeid? Wat had anders gekund? Dit probeer ik zowel privé/werk als met mijn website te doen.

Lees verder
De leukste christelijke kerstfilms voor kinderen

De leukste christelijke kerstfilms voor kinderen

Het is bijna kerst en de meeste scholen hebben vanaf vrijdag heerlijk kerstvakantie. Vorig jaar heb ik de vakantie ingeluid met een leuke kerstfilm. Soms is het best wel even zoeken naar een geschikte kerstfilm voor christelijke basisscholen. Daarom heb ik mijn favoriete kerstfilms voor kinderen op een rij gezet. Ik noem zowel kerstfilms voor de onder- als de bovenbouw. En als bonustip noem ik nog een leuke film voor volwassenen!

Een cake voor kerst (onderbouw)
Het is een traditie dat oma rups met kerst voor het hele dorp een vruchtencake maakt.

Lees verder
Kerstverhaal schrijven

Kerstverhaal schrijven

Het is bijna kerst en het leek mij leuk om hier een schrijfopdracht aan te koppelen. In groep 4 moeten ze volgens de leerlijnen al best veel met teksten werken. Ik besloot om een boekje te maken waarin de kinderen zelf het kerstverhaal schrijven.

Het kerstverhaal schrijven
De meeste kinderen vinden het best lastig om vanuit het niets een verhaal te schrijven. Het kerstverhaal was bij de kinderen al vrij bekend, maar sommige dingen waren wel een beetje weggezakt.

Lees verder

Review + winactie: De ezel en de os

Ik kreeg van uitgever De Vier Windstreken een ontzettend mooi prentenboek opgestuurd, namelijk De ezel en de os. Dit prentenboek is geschreven door  Günter Spang en is geïllustreerd door Loek Koopmans.

Het verhaal
In de stal van een herberg in Bethlehem wonen een ezel en een os. Ze kunnen niet goed met elkaar overweg. De os is onaardig. Het is geen prettig leventje voor de ezel. De geboorte van het kindje Jezus verandert alles.

Lees verder
Review: kerst onder de loep

Review: kerst onder de loep

‘Kerst onder de loep’ is een boekje dat is geschreven door Tanneke Dorgelo. De illustraties komen van Michel de Boer. Het is geschreven voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool, die aan de hand van dit boekje, een ontdekkingstocht maken in het kerstverhaal.

De inhoud
In het voorwoord wordt de lezer meteen persoonlijk aangesproken en wordt duidelijk wat het doel is van dit boekje. Want weet je werkelijk alles van het kerstverhaal wat je inmiddels wel kunt dromen?

Lees verder
Review: Bijzonder bezoek in de stal

Review: Bijzonder bezoek in de stal

‘Bijzonder bezoek in de stal’ is een prentenboek dat geschreven is door Juliet David. Samen met de illustraties van Jo Parry vormt het een mooi geheel, waarin de geboorte van Jezus vanuit een origineel perspectief wordt omschreven.

De inhoud
Na een lange dag is niets lekkerder dan heerlijk te gaan slapen. Dat is Karin de koe dan ook van plan. Net als ze helemaal lekker ligt hoort ze een geluid. Het is Conny Konijn met haar gezin,

Lees verder

Kerstboom nieuwe stijl

Dutch Design Brand heeft ook dit jaar voor de Kerstdagen twee speciale producten ontworpen. Een kerststal en een kerstboom van karton. De laatste heb ik mogen ontvangen en ik wil je dan ook aan de hand van mijn voorbeeld inspireren. Wil je eens wat anders dan een gewone kerstboom, lees dan zeker even verder.

Opzettenkerstboom-in-elkaar
De boom wordt in een handige draagbare kartonnen doos geleverd. Tilt een stuk makkelijker dan een echte kerstboom en past ook heel gemakkelijk in je auto.

Lees verder

Help! Wat geef ik mijn kind cadeau?

Wanneer we een cadeau voor kinderen kopen dan denken we vaak wel te weten wat geschikt is. We kopen wat we zelf leuk vinden of waarvan wij denken dat de kinderen het leuk vinden. Het is goed om eens stil te staan bij wat voor speelgoed er al is en hoe je dit nog kunt aanvullen. Marianne de Valck van het Adviesbureau Spelen en Speelgoed heeft de schijf van vijf bedacht. Dit kan je helpen bij het uitkiezen van een geschikt cadeau.

Lees verder

Niet-speelgoed cadeaus voor de feestdagen

Misschien ben je al weken op zoek naar leuke cadeaus voor sinterklaas. Ik verbaas me er altijd over hoeveel speelgoed de kinderen krijgen en vraag me af of dit echt nodig is. Natuurlijk is het super leuk om echt iets moois te geven, maar je kunt ook prima andere dingen bedenken. In deze blog wil ik tips voor niet-speelgoed cadeaus geven.

Of ben je op zoek naar uitdagend constructiespeelgoed? 

Boek
De meeste kinderen zullen elk half jaar wisselen van AVI-niveau.

Lees verder

Kerst in de huishoek

Ik ben altijd best blij als sinterklaas terug naar Spanje gaat. De spullen mogen weer voor een jaar opgeruimd worden en de kerstspullen mogen te voorschijn komen. Ik vind al die lichtjes en kaarsen heel gezellig en knus. Zeker na zo’n drukke sinterklaastijd is het prettig om weer wat rustig aan te doen. Ook wel zo fijn voor de kinderen die vaak voor de kerstvakantie best moe zijn.

Wat staat er in de hoek?

Lees verder

Christelijke boeken uitkiezen met kerst

Wij mogen elk jaar met kerst voor alle kinderen een boek uitkiezen. Wij halen deze altijd bij de christelijke boekwinkel, zodat we zeker weten dat de inhoud van de leesboeken past bij de identiteit van de school. Soms is het best lastig om echt leuke christelijke leesboeken te vinden voor beginnende lezers. Zelf ben ik heel erg fan van de schrijfster Corien Oranje. Zij schrijft echt hele leuke kinderboeken. Maar via Arkmedia kwam ik ook in aanraking met een andere christelijke schrijver,

Lees verder