Je bekijkt nu Hoeken in het thema kerst

Hoeken in het thema kerst

Sinterklaas is weer naar Spanje en daar ben ik stiekem toch wel een beetje blij mee. Nu kunnen we beginnen met een prachtig thema: kerst! Het feest waarmee we vieren dat God zijn Zoon naar de aarde stuurde om ons te redden van onze zonden. Jezus werd geboren!

Allereerst vind ik het belangrijk om samen met de kinderen een thema voor te bereiden. Dit doe ik vaak op verschillende manieren. Voor dit thema heb ik ervoor gekozen om met een groepje kinderen na te denken over het thema kerst.

Brainstormen over het thema
Ik had een kerstboom getekend op een groot, groen vel en de kinderen mochten zeggen waaraan ze dachten bij het thema kerst. De kinderen van groep 2 wisten nog wel wat ideeën van het vorige jaar, maar ook de kinderen uit groep 1 kwamen met verrassende ideeën. Zo kwamen we tot verschillende hoeken.

Kersthuis
In het kersthuis wordt het kerstfeest gevierd. De kinderen kwamen met het idee om in de keuken verschillende gerechten te maken die we met kerst eten. Naast cake en taart kwamen de kinderen ook met het idee om een kerstdiner te maken.

Het idee is om een kerstdiner te bereiden in de keuken en de tafel te dekken voor de gasten die op bezoek komen. Om tot verschillende kerstgerechten te komen heb ik een kerstreceptenboek neergezet in de keuken zodat de kinderen daar ideeën uit kunnen halen om te koken.

Ze kunnen lekkere kerstproducten kopen bij de kerst bakkerij.

De kinderen krijgen hier ook post: kerstkaarten en kerstfolders. Ze kunnen vanuit de folders een boodschappenbriefje maken met de spullen die ze nodig hebben voor het kerstfeest. Deze kunnen vervolgens in de kerstwinkel worden opgehaald.

Kijk hier voor meer ideeën voor een kersthuis. 

Kerstwinkel
De kerstwinkel is een winkel waarin de klanten verschillende dingen kunnen kopen voor het kerstfeest. Denk hierbij aan kerstboeken, kerstverlichting, kerstballen, kerstslingers en kerstkaarten.

Ook ontstond het idee, vanuit het thema Sinterklaas, om de cadeaus in te pakken met kerstcadeaupapier.

Ik merk vaak dat de kinderen het lastig vinden om te bedenken wat ze kunnen doen als er geen klanten in de winkel komen. Nu hebben we samen bedacht dat de kinderen dan door de klas reclame kunnen gaan maken voor de winkel.

Zo willen de kinderen nog een bord maken waarop open/gesloten staat, zodat de kinderen kunnen zien of de winkel open of gesloten is.

Ook kwam het idee om een reclamefolder te maken van de winkel.  Dit kan heel simpel door een A4tje dubbel te vouwen en daar tekeningen in te maken van de spullen die worden verkocht in de winkel. Je kunt ook leuke kerststempels gebruiken.

Denk nu vooral aan kerstballen, kerstslingers, kerstbomen en kerstkaarten. De kinderen schrijven dan ook de prijsjes bij de tekeningen. Als de folder klaar is, stoppen ze deze in de brievenbus bij het kersthuis zodat de kinderen in het kersthuis kunnen bedenken wat ze willen kopen in de kerstwinkel.

Op zoek naar leuke reken- en taalspellen rondom het thema kerst voor groep 3? Kijk dan naar het spellenpakket in de webshop.

Kerstkaartenfabriek
Hier worden de kerstkaarten gemaakt. De kinderen vouwen hier blaadjes als kaarten, maken er een mooie tekening op of knutselen ermee en deze worden vervolgens naar de kerstwinkel gebracht om te verkopen.

De kinderen gebruiken hiervoor verschillende kleuren gelpennen, waaronder natuurlijk goud en zilver. Ook kunnen ze stickers op de kaarten plakken.

Bij de kerstwinkel kan je je kerstkaart op de post doen en deze komt dan weer terug bij de kerstkaartenfabriek, waar de kerstkaarten worden gesorteerd en vervolgens worden rondgebracht bij de juiste huisnummers.

Bouwhoek
In de bouwhoek willen de kinderen een kerststal bouwen. En niet alleen de kerststal wordt gebouwd, maar ook de kribbe waarin Jezus als baby lag. Verder worden er kerstbomen en kerststerren gemaakt.

Thematafel
Op de thematafel willen de kinderen een kerststal maken. Ze willen Jozef en Maria knutselen en die erbij zetten. Ook kan je hierbij poppetjes gebruiken van Playmobile of lego. Dit hebben de kinderen nog niet uitgewerkt in de klas.

Constructiemateriaal
De constructiemateriaalbakken blijven in mijn klas favoriet. Ik had een paar voorbeelden op de muur gehangen, zodat de kinderen daar ideeën van konden zien en zelf konden bedenken.

De kinderen gingen ook gelijk aan de slag om verschillende dingen te maken die horen bij het thema kerst. Zo werd er een kerstster van Knexx gemaakt, een kerstboom van Knexx, een kerstboom van Kapla en een kerstboom van Duplo en Lego.

kerst bouwen

De leeshoek
In elk thema maken we een leeshoek. Deze keer had ik nog een hoop boeken van vorig jaar en heb ik nog een paar boeken bij de bibliotheek gehaald. Hier kunnen de kinderen heerlijk op het bed boeken over kerst lezen.

Vooral in deze drukke periode is het voor de kinderen soms lekker om zich even terug te trekken in de leeshoek.

Knutselwerkjes
Op Facebook kwam ik het idee tegen om een knutselideeënmuur te maken. Deze heb ik in de klas gemaakt met voorbeeldjes van werkjes die de kinderen kunnen maken.

Het voordeel hiervan is dat het voor de kinderen veel rust geeft om niet persé te moeten knutselen en dat ze zelf kunnen kiezen wat ze willen maken.

Ook stimuleert het de fantasie van kinderen om vanuit een voorbeeldje een totaal eigen werkje te maken. Er is natuurlijk ook ruimte op de muur om ideeën van de kinderen voor knutselwerkjes op te hangen.

En dat vinden ze vooral heel interessant. Ze willen graag iets bedenken wat ook op de knutselmuur komt te hangen.

Ik hoop dat jullie iets aan deze ideeën hebben. Ik hoor graag of jullie nog meer ideeën hebben voor het thema kerst. Alvast een fijne kersttijd gewenst met je klas!

Chantal Veenhof

Chantal Veenhof werkt fulltime als juf in groep 3 (na twee jaar als kleuterjuf te hebben gewerkt) in Bunschoten-Spakenburg. Ze heeft de PABO gedaan op de Marnix Academie in Utrecht. Ze is jonge kind specialist en heeft een passie voor het spelend en betekenisvol leren. Op Instagram is ze te volgen onder de naam @jufchantal_

Geef een reactie