Tips om een leuke leeshoek in te richten

Ik vind dat er in elke klas een leeshoek moet zijn. Dit mag een kleine ruimte zijn, als de kinderen zich er maar in kunnen terug trekken. Een leeshoek kan uit een paar kussens bestaan, maar een lekkere loungestoel functioneert ook prima!

In deze blog beschrijf ik een aantal tips, die je leeshoek nog uitdagender maken.

Lekker lezen
Een leeshoek is een ruimte waarin kinderen zich terug kunnen trekken om heerlijk ontspannen hun boek te kunnen lezen. Belangrijk is dat de hoek gezellig oogt, leg bijvoorbeeld in de hoek knuffels neer, die de kinderen tijdens het lezen lekker kunnen vasthouden en hang posters op van kinderboeken ter versiering.

Ook kun je eventueel een leeslampje neerzettenOm het lezen nog specialer te maken kun je bepaalde materialen toevoegen.

Bijvoorbeeld grappige leesbrillen of mooie aanwijsstokjes, die de kinderen kunnen gebruiken tijdens het lezen. 

Lees ook: Een gezellige leeshoek in vier stappen.

Voorgelezen boeken in beeld
Op de website van ontwikkelingsgericht onderwijs in groep 3 las ik een leuke tip. Kopieer de voorkant van het boek nadat je het hebt voorgelezen en hang dit op in de leeshoek.

Zet de bijbehorende boeken op een aparte plank. De boeken blijven zo goed in beeld en kunnen door de kinderen nog eens bekeken worden.

Voice-recorder
Als kind had ik een voice-recorder. Ik kon dan verhaaltjes in de microfoon vertellen en deze later weer luisteren. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een tablet en hier kun je een hele handige app die dezelfde functie als de voice-recorder heeft, op zetten.

De app heet ‘recording lite’ en kun je gratis downloaden in de appstore.

Kinderen kunnen een stuk uit hun boek inspreken en het later weer luisteren. Laat het kind zichzelf tips en tops geven en geef eventueel zelf ook feedback. Daarna kan het opnieuw ingesproken en beluisterd worden.

Digitale prentenboeken in de leeshoek
In de leeshoek kun je de kinderen prima zelf digitale prentenboeken laten kijken. Natuurlijk kan je een yurlspagina aanmaken met alle prentenboeken, maar dat is vaak voor kinderen onoverzichtelijk.

Martijn de Winter heeft hier iets leuks op bedacht. Hij heeft 50 digitale prentenboeken verzameld en van elk boek de voorkant uitgeprint. Op de voorkant heeft hij een QR-code gezet. Door met de tablet de qr-code te scannen opent het digitale prentenboek zich in de browser.

Alle kaarten kun je in een map doen, zodat de kinderen al bladerend een digitaal prentenboek kunnen kiezen.

Boekenwinkel in de klas
Hilde heeft in haar klas een ‘echte’ boekenwinkel gemaakt. De winkel is de hele dag open, net zoals een echt boekhandel. Kinderen kunnen tussendoor altijd komen neuzen in boeken. Het plaatje ‘open/gesloten’ hangt er dus voorlopig nog voor de sier.

Via Pinterest vond ze leuke posters om het lezen te promoten. Ook de vlaggetjes en de kalender die ze kreeg van de plaatselijke bibliotheek zorgen voor de aankleding.

In de etalage komen boeken te liggen rondom een actueel thema, maar wie een mooi boek heeft gelezen mag deze daar ook neerzetten.

Hilde maakt de kinderen middels een vacature om de beurt eigenaar van de boekenwinkel. Een leuke vervanger voor de traditionele boekenbeurt.

Op zoek naar meer inspiratie? Door via google te zoeken op reading corner classroom vind je onwijs veel foto’s.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Jasmien

  Hallo,
  Ik heb eens een vraagje, vanwaar komt die mooie slinger?

 2. Elisabeth

  Dag Linda…
  Leuk leuk leuk!!!

  2 vraagjes: wat doe je als je geen twitter gebruikt maar toch die link wilt gebruiken?

  En, ik ben vorige week nog bij Xenox geweest, op zoek naar standaars om de boeken op te zetten om te promoten, van die kleine ezels, maar die hadden ze (niet) meer. Weet jij nog een andere winkel waar je iets soort gelijks kunt kopen voor een niet al te hoog bedrag? Ik wil er een stuk of 10 aanschaffen om de boeken op te promoten.

  gr. elisabeth

 3. Suzanne Onstenk

  Boeken die je kunt beluisteren met een cd blijven leuk. Je hebt alleen een radio nodig en ze kunnen de rest zelf. De cd verteld ook precies wanneer je een bladzijde om moet slaan!

Geef een reactie