Lessen rondom dankbaarheid en dankdag

Over een week (woensdag 1 november) is het weer dankdag. Op deze dag ga ik samen met de kinderen naar de kerk. In een speciale dienst danken we God voor alles wat Hij ons geeft, in het bijzonder voor ‘gewas en arbeid’. Ook in de klas kan je aan het thema dankbaarheid aandacht geven. In deze blog wil ik een aantal ideeën delen.

Maak een slinger vol dankbaarheid
Vorig jaar heb ik met de klas een slinger vol dankbaarheid gemaakt.

Lees verder
Spelen met zelfgemaakte boomschijven

Spelen met zelfgemaakte boomschijven

Op Pinterest zag ik al diverse plaatjes voorbij komen met boomschijven. Het leek me erg leuk om dit ook voor de kinderen te maken. Zelf ben ik dol op houten speelgoed en ik houd erg van natuurlijke materialen. Ik vind het belangrijk dat kinderen de wisseling van de seizoenen op deze manier meekrijgen.

Boomschijven
Al weken zocht ik naar de perfecte dikke takken om daar plakken van te kunnen laten zagen. De gemeente was al op veel plekken aan het snoeien geweest,

Lees verder

Wat neem je mee op een herfstpicknick?

Er zijn veel mensen die samen met hun kinderen in de zomer gaan picknicken, maar wist je dat je dit ook heel goed in de herfst kan doen? Vaak zijn er nog dagen waarbij het zonnetje best nog wel warm kan schijnen. Het is dan heerlijk om op deze manier een paar uurtjes buiten te zijn en te genieten van de omgeving. Hoe organiseer je een herfstpicknick?

De voorbereidingen
Bedenk van te voren (met de kinderen) waar je wilt picknicken.

Lees verder

6 leuke activiteiten in het bos

In de herfst moet je toch eigenlijk wel minimaal 1x met je (kleuter)klas naar het bos gaan. Zeker nu de bomen langzaam beginnen te verkleuren is het echt prachtig. Ik vind het altijd net een kleurig schilderijtje en kan echt van een boswandeling genieten. Het bos heeft met deze prachtige kleuren toch iets magisch.

Bezoek aan het bos
Wanneer je met de klas naar het bos gaat moet je van te voren wel wat dingen regelen.

Lees verder
landwinkel

Bezoek deze herfst een Landwinkel met boomgaard

Een leuk uitje voor de herfstvakantie met kinderen is het bezoeken van een Landwinkel met boomgaard. Vorige week ben ik op een ochtend met mijn groep 1 naar zo’n winkel toe geweest. Mijn ervaringen hiermee beschrijf ik in deze blog.

Boomgaard
In de klas waren alle kinderen een beetje zenuwachtig…Allemaal hadden ze laarzen en speelkleren aan. De auto-moeders waren ook op tijd… we vertrokken! Bij aankomst werden we ontvangen door een van de medewerkers van de Landwinkel.

Lees verder

Leuke activiteiten in de herfstvakantie

Na een eerste schoolperiode is het voor de kinderen ontzettend fijn om zich even lekker te kunnen ontspannen in de herfstvakantie. Hopelijk wordt het lekker weer en kunnen de kinderen zich buiten vermaken. Vervelen is helemaal niet erg, maar voor het geval dat wil ik je graag 5 tips geven voor leuke activiteiten in de herfstvakantie.

Ga naar een museum
Ik dacht altijd dat musea voor kinderen vrij saai zijn. Nu ik mij er meer in verdiep moet ik toch toegeven dat de meeste musea veel activiteiten voor kinderen organiseren.

Lees verder
Koken met kinderen: mini-appelflapjes

Koken met kinderen: mini-appelflapjes

Het is herfst, dus dat betekent dat er weer volop appels zijn. Misschien ga je weleens naar een boomgaard, haal je ze bij de boerderij of gewoon bij de supermarkt. Appels doen het ontzettend goed in bakrecepten, vandaag wil ik een recept voor mini-appelflapjes delen wat kinderen prima zelf kunnen maken.

Het recept  voor mini-appelflapjes vind je hieronder uitgeschreven. Daarnaast heb ik er ook nog een poster van gemaakt, die je kunt uitprinten.

Lees verder

Rekenactiviteiten met bladeren

In veel groepen wordt de komende weken over de herfst gewerkt. De herfst is een prachtig thema en biedt ontzettend veel mogelijkheden. Heb je de leuke suggesties van Carolien al gelezen? Met het herfstmateriaal kun je onwijs veel leuke activiteiten bedenken. Vandaag wil ik een aantal rekenactiviteiten met bladeren geven. 

Ga eerst (samen met de kinderen) op bladerenjacht. Voor de activiteiten is het belangrijk dat je een goede variëteit aan maten, vormen en kleuren verzameld.

Lees verder

Wat wordt jouw herfstthema in de klas?

Wat kies jij voor herfstthema? Elke periode wil je weer een origineel en goed thema neerzetten. Als oktober begint en de bladeren  verkleuren, komen ook de nieuwe thema-ideeën weer opzetten. In dit artikel vind je een mix van herfstideeën, waar je als kleuterleerkracht (of ouder) in de herfst ‘iets mee kunt’. Bovendien geef ik bij elk deelthema een originele hoeksuggestie voor jou in de klas.

Boom
In de herfst veranderen de bomen nog wel het meest.

Lees verder

Genieten van de herfst

De herfst is weer begonnen! Ik kan ontzettend genieten van dit seizoen, ik vind het altijd iets knus en gezelligs hebben. Het is niet te warm en niet te koud en je mag weer lekker op de bank kruipen met een goed boek, een kop thee en een lekkere reep Toney Chocolony.

Als ik struin over Pinterest dan word ik altijd verliefd op de herfstplaatjes, en wie niet? Ook bij mij komen dan allerlei ideeën op die ik graag zou willen doen.

Lees verder

Maak een natuurpakket voor kinderen

De meeste kinderen vinden het heerlijk om de natuur in te gaan. Lekker met takken slepen, hutten bouwen of kriebelbeestjes en herfstvruchten zoeken. Buitenspelen is ontzettend belangrijk, want het heeft andere kenmerken dan spel binnen en vormt daardoor een onmisbaar onderdeel van het ontwikkelingsaanbod. In de zomer zouden we de kinderen extra moeten stimuleren om naar buiten te gaan.

Natuurpakket voor kinderen
Ga bijvoorbeeld samen (met het gezin) naar het bos, strand of hei en laat de kinderen genieten van de vrijheid.

Lees verder

Appelmoes maken (recept)

Met groep 2/3 hebben we drie weken gewerkt rondom het thema ‘de boom’. We hebben het thema afgesloten door samen appelmoes te maken. In de herfst zijn appels overal verkrijgbaar, dus het past heel goed bij het thema. Ik heb elk kind een appel mee laten nemen, zodat je er zelf geen kosten aan hebt.

Ook leuk: appeltaartklei maken. 

Voor het appelmoes maken heb ik samen met de kinderen het recept bedacht.

Lees verder