Je bekijkt nu Natuurhoek de pompoen

Natuurhoek de pompoen

De herfst is aangebroken en laat dat nou net mijn favoriete seizoen in de klas zijn! Dit seizoen biedt zoveel mogelijkheden rondom hoeken in de klas en ik deel graag met jullie hoe ik dit vormgeef in mijn groep 3/4.

Naast mijn themahoek probeer ik altijd een aantal compactere hoeken vorm te geven in de klas. Doordat de ruimte beperkt is in een relatief klein lokaal moet ik hier soms en beetje creatief mee omgaan, maar ik heb in de loop der tijd geleerd dat niets onmogelijk is en dat je de mooiste hoeken kan maken ook als je denkt te weinig ruimte te hebben.

De pompoen

Bij elk seizoen probeer ik een natuurhoek in de klas te creëren. Dit keer heb ik gekozen voor de natuurhoek rondom de pompoen. De kinderen gaan hierin aan de slag met de levenscyclus van een pompoen en daarnaast staat de vaardigheid observeren centraal.

In de hoek kunnen pompoenen gemeten, gewogen en bekeken worden. Daarnaast brengen ze de groeicyclus in kaart door middel van observatie en het lezen van informatieve teksten en boeken binnen dit thema. Dit alles moet natuurlijk geregistreerd worden zodat de kennis gedeeld kan worden. Zo worden de kinderen echte onderzoekers en experts op het gebied van kennis rondom de pompoen.

Naast de gestelde doelen rondom natuuronderwijs werken de kinderen hiermee ook aan hun taal- en rekenvaardigheid. Een win-win situatie omdat een hoek als deze in mijn klas vaak gezien wordt als spel waarin ze de rol van de onderzoeker aannemen en zo dus ongedwongen leren.

Het inrichten van de hoek

Zoals ik eerder al aangaf is de ruimte in mijn lokaal beperkt. Met een volle bak aan stoelen en tafels voor de kinderen en ruimte voor de themahoek blijft er weinig ruimte over voor overige hoeken. Toch ben ik er ook dit keer weer in geslaagd om een plekje te vinden voor de natuurhoek en ik hoop dat jij na het lezen van deze blog ook aan de slag gaat in de toch vaak beperkte ruimte die je hebt in de meeste lokalen.

Voor extra stoelen en tafels heb ik dit schooljaar weinig ruimte in de klas. Ik heb daarom gekozen voor de vensterbank als plek voor mijn natuurhoek. Door de natuurlijke lichtinval door de vele ramen is dit voor kinderen een fijne plek om te kunnen werken. Ze hoeven hiervoor alleen hun eigen stoel mee te nemen, voor de rest van de spullen heb ik gezorgd.

Als basis voor de hoek heb ik het pakket Natuurhoek pompoen gebruikt. In dit pakket vindt je diverse informatieve posters voor de inrichting van je hoek. Daarnaast kan de hoek feestelijk en uitnodigend worden aangekleed met de vlaggenlijn en bevat het pakket volop werkbladen om de hoek te verdiepen en te verrijken.

De taak van de kinderen

De kinderen worden in deze hoek onderzoekers op het gebied van de pompoen. Ze beschrijven de levenscyclus van de pompoen door middel van observatie en het opzoeken van informatie in aangereikte teksten. Ook kunnen ze diverse pompoenen vergelijken, wegen, meten en observeren. Dit moet natuurlijk geregistreerd worden in de bijgeleverde formulieren. Als experts kunnen ze na een aantal speelmomenten in de hoek rapporteren over de levenscyclus van zaadje tot de daadwerkelijke pompoen.

Wat vind je nog meer in het pakket?

Op de foto’s is te zien hoe ik de basis van mijn hoek heb ingericht. Ik kies er altijd bewust voor om niet direct alles uit het pakket toe te voegen aan de hoek zodat ik ook gedurende het thema kan verrijken waar nodig met nieuwe materialen. Hiernaast kan ik op deze manier heel mooi het spel observeren en elementen toevoegen op niveau van de kinderen. Het pakket biedt hiervoor voldoende opties:

  • vlaggenlijn met daarop het woord ‘pompoen’
  • posters rondom de levenscyclus
  • woordkaarten rondom de pompoen
  • labels voor de natuurhoek
  • draaicirkels rondom de levenscyclus
  • diverse werkbladen
  • informatieboekje

Spelenderwijs leren de kinderen zo enorm veel over de pompen, perfect passend bij de herfst. Naast deze natuurhoek heeft Linda ook diverse andere pakketen gemaakt, passend bij de herfst, die als basis kunnen dienen van de natuurhoek bij jou in de klas. Welk onderwerp kies jij?

Ik hoop je met deze blog voldoende geïnspireerd te hebben voor het maken van een natuurhoek. Ga samen met de kinderen genieten van de prachtige processen die de herfst ons biedt! Wil je vaker een kijkje nemen in mijn klas? Volg me dan op Instagram @juf__Ilona

Geef een reactie