Spellen taal en rekenen thema kerst

Na de drukte van Sinterklaas breekt er een nieuwe bijzondere periode aan, namelijk kerst. Ook al is het een drukke tijd, toch kan ik er altijd van genieten.

Bij binnenkomst een openhaard op het bord, kerstliederen zingen en elke ochtend de adventskaarsen aan. In de middagen mooie kerstwerkjes maken, versjes voor het kerstfeest oefenen en in een circuit spellen doen.

Spellenpakket kerst
Maar tegelijkertijd is het ook een periode waarin we echt aftellen naar de kerstvakantie.

Lees verder

Provincies leren in de Sinterklaastijd

Het zoontje van Valentina van @boekavonturen wil graag Sinterklaas worden. Het is dan wel belangrijk dat je de weg weet door Nederland. In deze blog deelt Valentina hoe ze met Martin spelenderwijs aan de slag gaat met de provincies.

Het jongetje die Sinterklaas wilde worden.
“Wat wil je worden als je groot bent?” – dat soort gesprekken voert iedereen wel eens met zijn kind. Ik ook. En bij Martin verandert het iedere dag: eerst was het een olifant (omdat hij zo groot en sterk is),

Lees verder
Thema Noordpool en zuidpool - groep 3/4

Thema noordpool en zuidpool – groep 3/4

Na de vakantie zijn we in groep 3/4 gestart met het thema Noordpool en zuidpool. Met rekenen volgen we gewoon de methode, maar de taallessen zullen we wat meer los laten. Zeker in groep 3 gaan we de nadruk leggen op het lezen en schrijven van teksten.

In groep 4 komt ook het begrijpend lezen en taalbeschouwing aan bod. Doordat het een combinatieklas is lopen veel lessen in elkaar over. In deze blog deel ik welke hoeken we bij dit thema hebben bedacht.

Lees verder
Beleef de winter in de klas met deze tips

Tips om de winter met de klas te beleven!

De meeste leerkrachten zijn het wel gewend om de herfst in de klas te halen. De kinderen mogen bladeren en herfstvruchten meenemen en er wordt een mooie herfsttafel gemaakt.

Maar wist je dat je ook heel goed de winter in de klas kunt halen? In deze blog deel ik een aantal ideeën om de winter met de klas te beleven.

Waarom zou je dit doen?
Zeker voor jonge kinderen is het begrip tijd nogal abstract.

Lees verder
Gelukkig nieuw jaar! – ideeën voor in de klas

Thema oud en nieuw! – ideeën voor in de klas

Het is alweer zover, het nieuwe jaar! 2019 is nu echt van start gegaan. Oud & Nieuw valt altijd in de kerstvakantie, maar dat betekent niet dat je er in de klas niet mee aan de slag kunt.

In deze blog geef ik je een aantal ideeën om samen met je klas, na de kerstvakantie, rondom het thema oud en nieuw te werken.

Allereerst vinden de kinderen het fantastisch om het nieuwe jaar ‘officieel’  te openen.

Lees verder

Hoeken in het thema kerst

Sinterklaas is weer naar Spanje en daar ben ik stiekem toch wel een beetje blij mee. Nu kunnen we beginnen met een prachtig thema: kerst! Het feest waarmee we vieren dat God zijn Zoon naar de aarde stuurde om ons te redden van onze zonden. Jezus werd geboren!

Allereerst vind ik het belangrijk om samen met de kinderen een thema voor te bereiden. Dit doe ik vaak op verschillende manieren. Voor dit thema heb ik ervoor gekozen om met een groepje kinderen na te denken over het thema kerst.

Lees verder
sinterklaascadeaus voor leerkrachten

5x Sinterklaascadeaus voor leerkrachten

Volgende week is het pakjesavond. Misschien ga je het ook wel vieren? Heb je een leerkracht in de familie- of vriendenkring en ben je nog op zoek zijn naar een leuk sinterklaascadeau dan kan dit lijstje je vast helpen.

Iets tegen de kou
Zeker de kleuterleerkrachten hebben het in de winter zwaar te verduren. Elke dag minimaal een uur buiten zijn valt niet altijd mee. Een warme sjaal, muts of handschoenen is dus een heel geschikt cadeau.

Lees verder
Boekentip: De wonderlijke kerst van papa Panov

Boekentip: De wonderlijke kerst van papa Panov

Ben je op zoek naar een mooi verhaal om te vertellen tijdens de kerstviering? Dan is het verhaal over ‘De wonderlijke kerst van papa Panov‘ echt een aanrader. Het is een van oorsprong een oud Frans verhaal, maar door verschillende schrijvers steeds aangepast. Het bekende verhaal is geschikt voor alle leeftijden.

De wonderlijke kerst van papa Panov
Het verhaal gaat over een oude schoenmaker die in een klein Russisch dorpje woont. Iedereen noemde hem papa Panov.

Lees verder
Pietenbakkerij thema Sinterklaas

Pietenbakkerij thema Sinterklaas

Sinterklaas is weer in het land en ook in groep 3/4 werken we rondom dit thema. Vorig jaar hebben we een Pietenkantoor gemaakt. Dit jaar gaan we voor een Pietenbakkerij. In deze blog vertel ik hoe we samen met de kinderen de hoek hebben ingericht en wat de kinderen in de hoek kunnen doen.

De voorbereiding
Ik heb bewust voor het concept van de Pietenbakkerij gekozen, omdat groep 4 anders voor het vierde jaar zou gaan spelen in een Pietenkantoor.

Lees verder
Review: Lieve kleine ezel

Boekentip: Lieve kleine ezel

Kerst komt steeds dichterbij en misschien ben je al wel bezig met de voorbereidingen voor de kerstviering. Dit jaar gaan we met de klas het kerstverhaal uitbeelden, maar soms heb je hier niet zoveel tijd voor. Het is dan ook prima om een mooi prentenboek als basis voor de viering te gebruiken. In deze blog wil ik je graag vertellen over het prentenboek Lieve kleine ezel.

Lieve kleine ezel
Het prentenboek is vertaald door Corien Oranje en vertelt het kerstverhaal vanuit het ezeltje.

Lees verder
Thema Sinterklaas

Thema Sinterklaas

Sinterklaas is bijna in het land en wellicht zijn sommige leerkrachten, net als ik, al met het thema Sinterklaas begonnen. Ontzettend leuk thema, maar wat brengt het een hoop drukte met zich mee.

Een enthousiaste leerkracht die deze tijd vooral gezellig en leuk wil maken, nog enthousiastere kinderen die het allemaal wel heel erg spannend vinden en vooral alles optimaal willen beleven. De leukste tijd van het jaar?

Thema Sinterklaas
Het allerbelangrijkste is denk ik: laat het uit de kinderen komen.

Lees verder
Review: Zoekboek Rik en de winter

Review: Zoekboek Rik en de winter

Je kent vast wel de schattige prentenboeken van Liesbet Slegers?  Rondom diverse thema’s heeft Liesbet zoekboeken gemaakt waarin het jongetje Rik samen met zijn poes Sam een rol spelen. In deze blog vertel ik je graag over een nieuw deel, namelijk Rik en de winter.

Rik en de winter
Op de eerste bladzijde maak je kennis met Rik. Hij vindt de winter zo fijn, zeker als er sneeuw is! Met zijn warme wanten aan en zijn mooie muts op kan hij heerlijk buitenspelen.

Lees verder