Je bekijkt nu Natuurhoek de paddenstoel

Natuurhoek de paddenstoel

Het is herfst en de tijd van het jaar dat de paddenstoelen uit de grond komen. En wat zijn er veel verschillende paddenstoelen te zien in het bos maar ook rondom school. Kijk maar goed, dan zie je vast een prachtige paddenstoel. Het is dan ook de perfecte tijd om samen met de leerlingen de natuurhoek de paddenstoel in te richten. In mijn klas (@jufsels) ben ik hier druk mee bezig geweest. In deze blog vertel ik je graag hoe ik dit heb gedaan.

Het eierdoosmuseum

Op de tafels van de leerlingen staan een eierdozen. Ik leg uit dat ze lekker naar buiten gaan op schattenjacht. De eierdozen gaan mee en de leerlingen en ze gaan op zoek naar de herfstschatten. Er wordt van alles rondom de school gevonden en gezien. Zelfs heel veel verschillende paddenstoelen maar deze plukken we natuurlijk niet.  

Voor het schattenmuseum wordt er een paddenstoel geknutseld. Maar waarom mag je een paddenstoel eigenlijk niet plukken en meenemen? En waar komen paddenstoelen vandaan? Het zijn zomaar twee vragen die de leerlingen stelden. Ik vertel de leerlingen dat we op school de antwoorden op de vragen gaan opzoeken.

Nadat in de klas het eierdoosmuseum is tentoongesteld is het tijd om eens verder te gaan kijken naar de paddenstoelen. Om meer te weten te komen over paddenstoelen bekijken we samen een filmpje op Schooltv. En bekijken we samen de interactieve zoekkaart van IVN Natuur Educatie.

Met de voorkennis en de nieuwe kennis die ze hebben opgedaan hebben de leerlingen in tweetallen een woordparaplu gemaakt, en is de start van de natuurhoek gemaakt. 

Natuurhoek de paddenstoel

Na de startactiviteit en het maken van een woordparaplu is het de volgende dag tijd voor het inrichten van de natuurhoek. Midden op de tafel staat een grote doos, ik leg de kinderen uit dat het een kweekset is voor het kweken van paddenstoelen (champignons). Samen wordt er gelezen en stap voor stap gedaan wat er in de beschrijving staat. Na het klaarzetten van de schimmels lezen we het prachtige boek : de paddenstoel.

Daarna wordt er samen met de leerlingen de hoek ingericht. Door samen met de leerlingen de hoek in te richten zijn zij eigenaar van de hoek en zijn de leerlingen meer betrokken bij de natuurhoek. En doen we een beroep op de mondeling taalontwikkeling en woordenschat. De leerlingen gaan samen in gesprek over de natuurhoek en wat zij nodig hebben om deze hoek in te kunnen richten.

Voor de aankleding hebben wij gebruik gemaakt van de natuurhoek de paddenstoel. Maar ook hebben we in de hoek een vergrootglas en microscoop om de schimmels in de kweekset van dichtbij te kunnen bekijken.

Natuurhoekpakket de paddenstoel

In de natuurhoek de paddenstoel vind je allerlei posters die je kunt gebruiken bij de inrichting van de natuurhoek. Zoals een vlaggenlijn met daarop het woord ‘paddenstoel’, posters rondom de levenscyclus van de paddenstoel, labels, draaicirkels, informatieboekje, leesteksten en woordkaarten. De pakketten zijn heel erg uitgebreid en je hebt voldoende materiaal om de hoek in te richten.

De leerlingen leren spelenderwijs veel over de natuur. Naast natuurhoek de paddenstoel kan je nog meer natuurhoeken vinden die perfect passen in het thema herfst. Wat dacht je van de spin, de kastanjeboom, de eikenboom of de pompoen.

Wist je ook dat er leesteksten zijn over paddenstoelen?


Ik ben benieuwd naar jullie natuurhoeken!

Vind je het leuk om meer inspiratie te krijgen over een natuurhoek in de klas? Dat kan via mijn Instagram pagina @jufsels(link).

Moniek

Ik ben Moniek en werkzaam op een nieuwkomersschool in Deventer. Momenteel ben ik werkzaam in groep 3/4. Ik ben een groot voorstander van het thematisch werken en het gebruik van hoeken. Op mijn Instagram @jufsels deel ik mijn hoeken en alles rondom het thematisch werken Wil je mij volgen dat kan op Instagram @jufsels.

Geef een reactie