Je bekijkt nu Natuurhoek de mier

Natuurhoek de mier

Op het schoolplein vinden de kinderen momenteel allerlei kriebelbeestjes. Ook mieren zijn er in overvloed. We besluiten met elkaar een aantal mieren te vangen om deze verder te bestuderen.

In deze blog lees je tips hoe je een natuurhoek over de mier in de klas kunt maken.

Op naar buiten!

Iedere dag zijn de kinderen buiten op zoek naar mieren. Hierbij gebruiken we de Mierenboerderij van ToyAcademy.nl. De kleine observatiebak wordt gevuld met wat suikerwater en al snel komen er wat mieren dichterbij.

De bak wordt met zand gevuld, zodat de mieren de ‘boerderij’ in kunnen lopen. Er zitten vergrootglazen in de observatiebak en beker en er zit een extra kijkglas bij. Hiermee kunnen de kinderen de mieren extra goed bekijken.

De natuurhoek

In de klas wordt de Mierenboerderij neergezet (en aan het eind van de dag worden de mieren buiten weer teruggezet).

In het natuurhoekpakket over mieren vind je een basis voor het inrichten van de natuurhoek in de klas. Er zitten materialen in zoals informatieposters, foto’s en vlaggetjes om de natuurhoek mee aan de kleden. Daarnaast zitten er ook leesteksten, werkbladen en informatieboekjes (om zelf te maken) in het pakken.

De kinderen gaan hier graag mee aan de slag. De eerste levenscyclussen werden getekend en geschreven. En de teksten worden graag gelezen. Iedere dag gaat de Mierenboerderij mee naar buiten om nieuwe mieren op te zoeken.

Wat vind je nog meer in het natuurhoekpakket over de mier?

In het pakket over de mier vind je allerlei materialen om je hoek mooi aan te kleden. Denk aan posters (rondom de levenscyclus), maar ook een vlaggenlijn, woordkaarten en prachtige gekleurde foto’s.

Daarnaast bevat het allerlei materialen waarmee de kinderen aan de slag kunnen. Denk aan een draaicirkel, een informatieboekje, een werkboekje om zelf in te vullen en leesteksten met informatie over mieren.

Klik hier voor het natuurhoekpakket rondom mieren.

Laat je het weten als je ook een natuurhoek rondom mieren gaat maken?

Laura Manten

Laura Manten heeft na de pabo de Master EN richting gedragsspecialist afgerond en wil zich graag blijven ontwikkelen. Momenteel is ze leerkracht van groep 3/4. Ze vindt het belangrijk betekenisvol les te geven en houdt zich bezig met spelend leren en werkt met betekenisvolle thema's. Op haar Instagram @juflauramanten deelt ze ideeën rondom deze onderwerpen.

Geef een reactie