Je bekijkt nu Tips voor de themahoek bloemenwinkel

Tips voor de themahoek bloemenwinkel

De lente is aangebroken! Waar ga jij in de klas over werken? Het is heel leuk om van de themahoek een bloemenwinkel te maken. In deze blogpost deel ik graag mijn tips en ideeën over hoe je een bloemenwinkel in de klas kunt opzetten en waar je allemaal aan kunt denken.

De ruimte

Laten we beginnen met de ruimte. Het is belangrijk om de klas zo in te richten dat er een duidelijk onderscheid is tussen de balie, waar de “verkopers” kunnen staan, en de displayruimte, waar de bloemen neergezet worden. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de kinderen om te bewegen en klanten te bedienen.

Materialen en inrichting

Wat betreft materialen, kun je een aantal kunstbloemen verzamelen die de kinderen kunnen gebruiken om hun winkel te vullen. Het is leuk als er een variatie is aan soorten, kleuren en maten om uit te kiezen. Maar nog leuker is het als de kinderen hun eigen bloemen kunnen knutselen. Vergeet niet om ook vazen en potten toe te voegen aan het assortiment. Laat de kinderen eventueel bloempotten maken van klei. Ze kunnen de klei vormen en versieren met hun eigen ontwerpen voordat ze het laten drogen.

Maak prijskaartjes voor de bloemen en andere producten die in de winkel worden verkocht. Gebruik een speelgoedkassa, zodat de kinderen kunnen oefenen met het afrekenen van aankopen.

In de schrijfhoek kunnen de kinderen aan de slag om reclameteksten te schrijven om hun bloemenwinkel te promoten. Ze kunnen slogans bedenken, beschrijvingen schrijven van de bloemen die ze verkopen en aanbiedingen en kortingen aankondigen. Laat ze deze teksten vervolgens gebruiken voor reclameborden, flyers of advertenties.

Ook leuk

  1. Meestal zit er bij een boeket een klein kaartje. Laat de kinderen deze kaartjes knippen van gekleurd papier. De kaartjes kunnen versierd worden en op het kaartje kan een boodschap worden geschreven.
  2. Laat de kinderen labels maken om aan de bloemen te hangen met informatie zoals de naam van de bloem, de prijs en verzorgingstips.
  3. Kinderen kunnen kleine mandjes maken van vlechtstroken. Hier kunnen kleine bloemen in worden gelegd.

Rollenspel

Laat de kinderen oefenen met het opnemen van bestellingen van klanten in de bloemenwinkel. Ze kunnen dit doen door klanten te vragen welke bloemen ze willen kopen, hoeveel ze willen en eventuele speciale verzoeken. Laat ze de bestellingen vervolgens opschrijven op een bestelformulier.

Het oefenen van dit soort gesprekjes kun je samen met een leerling voordoen. Zo zien alle kinderen wat en hoe ze iets kunnen zeggen.

Uitdaging

Als de basishoek staat kun je de kinderen meer leren over het schikken van bloemen, het maken van boeketten en het verzorgen van bloemen. Laat ze experimenteren met verschillende bloemen en technieken om hun eigen creaties te maken. Nodig eventueel een bloemist, tuinier of botanicus uit als gast om meer te vertellen over bloemen.

Tip! In mijn themahoekpakket de bloemenwinkel vind je allerlei materialen die je bij het spel kunt gebruiken.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie