Je bekijkt nu Spellen taal en rekenen thema kerst

Spellen taal en rekenen thema kerst

Na de drukte van Sinterklaas breekt er een nieuwe bijzondere periode aan, namelijk kerst. Ook al is het een drukke tijd, toch kan ik er altijd van genieten.

Bij binnenkomst een openhaard op het bord, kerstliederen zingen en elke ochtend de adventskaarsen aan. In de middagen mooie kerstwerkjes maken, versjes voor het kerstfeest oefenen en in een circuit spellen doen.

Spellenpakket kerst
Maar tegelijkertijd is het ook een periode waarin we echt aftellen naar de kerstvakantie. Misschien ben je een beetje grieperig of moe en moet je bijkomen van de drukte van sinterklaas.

Goed dus om wat rustiger aan te doen. Het leuke van deze periode is dat de meeste kinderen al een beginnend leesboekje kunnen lezen. Wat gaat dat proces van leren lezen toch snel!

Juist doordat ze al zoveel letters en woorden kunnen lezen is het nog leuker om spelenderwijs middels spellen en hoeken te werken. Je kunt namelijk de kinderen veel meer laten doen; denk aan kerstkaarten schrijven in de kaartenfabriek, reclameposters maken voor de kerstwinkel of menukaarten schrijven voor het kerstdiner in de huishoek.

Ik heb weer een uitgebreid pakket met spellen voor rekenen en taal gemaakt die je tijdens de les, in een circuit of in de hoeken kunt inzetten. Uiteraard bevat de bundel nog veel meer; uitgewerkte ideeën voor de themahoeken, kerstbingo, schrijfopdrachten en meer!

Spellen thema kerst

De taalspellen

Het kerstspel
Bordspel waarbij de kinderen zoveel mogelijk tekstkaartjes moeten verdienen. Hierbij lezen ze woorden of zinnen rondom het thema kerst.

Samen 2
Memoriekaartjes met woord-plaatje of zin-plaatje waarmee verschillende activiteiten uitgevoerd kunnen worden. Deze worden op de activiteitenkaart uitgelegd.

Knip en plak
Dit zijn drie ‘werkbladen’ waarbij de kinderen woorden lezen, schrijven en spellen rondom het thema kerst. Ze schrijven of plakken het juiste woord bij het plaatje. Daarna kunnen ze de kleurplaat verder inkleuren. Het gaat om een kerstboom, de wijzen uit het oosten en de kerststal.

Kerstslinger
De kinderen spellen en maken woorden voor in de kerstboom. Allereerst schilderen ze een grote kerstboom. Met behulp van de bijgevoegde kerstballen, maken ze een woordslinger die ze in de kerstboom plakken.

Zinnen maken
De kinderen lezen woorden, maken zinnen en schrijven deze op. Er zijn vier soorten kaartjes; deze worden achter elkaar gelegd waardoor er een zin ontstaat. Wanneer de zin kloppend is wordt deze opgeschreven. Het lijkt wat op het bekende advertentiespel.

Drietal en kwartet
De kinderen maken mkm- of mmkm- en mkmm-woorden door het spel drietal of kwartet te spelen. Drietal wordt op dezelfde wijze als kwartet gespeeld, maar dan met drie kaarten.

Spellen thema kerstRekenspellen

Maak de puzzel
Tijdens dit spel oefenen de kinderen met sommen tot 10. Elk kind krijgt een puzzel van een kerstboom. Om de beurt mogen ze met twee dobbelstenen gooien. De cijfers worden bij elkaar opgeteld.

Wanneer het antwoord overeenkomt met een cijfer op een puzzelstukje dan mogen ze deze voor zich neerleggen. De winnaar is degene die als eerste de kerstboom in elkaar heeft gepuzzeld.

Vier op een rij
Met dit spel oefenen de kinderen de huppen van 2 of de huppen van 5. De kinderen pakken om de beurt een spelkaartje waarop een cijferrij staat. Er wordt bepaald wat het middelste getal moet zijn. Dit getal mag bedekt worden op het spelbord. Wie heeft er als eerste vier op een rij?

Klokkijken
Met dit spannende spel oefenen de kinderen de hele uren, halve uren of hele uren en halve uren door elkaar. Er zijn dus drie verschillende versies. Wie heeft als eerste de kerstboom versierd?

Maar pas op voor de lichtslang. Soms mag je een paar hokjes verder, maar je kunt ook weer een paar hokjes terug worden gestuurd.

Vriendjes van 10
Met behulp van kleikaarten oefenen de kinderen de splitsingen van 10. De kerstballen in de kerstboom worden geteld. Hoeveel kerstballen moeten erbij om samen 10 te krijgen? Op de lege kerstboomkaart kunnen de kinderen zelf splitsingen bedenken.

Sommen tot 20
In de klas worden sommenkaartjes tot 20 opgehangen. Elk kind krijgt een werkblad met antwoorden. Ze gaan op zoek naar de bijpassende sommen en geven deze dezelfde kleur. Hier kan een wedstrijd van gemaakt worden.

Voor wie is het spellenpakket geschikt?
Ik heb de spellen gemaakt voor kinderen uit groep 3. Heb jij een pientere kleuter in de klas dan kan hij ook vast wel wat spellen spellen. Helemaal leuk om samen met een groep 3 leerling te laten doen.

Je kunt het spellenpakket in mijn webshop bestellen. 

Heb je nog vragen over de spellen? Laat dan hieronder een reactie achter en ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Giveaway
Op mijn Instagram is tot maandag 10 december een winactie om het spellenpakket te winnen. Kijk snel op @klasvanjuflinda en doe mee!

Kerstboom foto door Irina Pressmaster/Shutterstock.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie