Je bekijkt nu Kerstverhaal schrijven

Kerstverhaal schrijven

Het is bijna kerst en het leek mij leuk om hier een schrijfopdracht aan te koppelen. In groep 4 moeten ze volgens de leerlijnen al best veel met teksten werken. Ik besloot om een boekje te maken waarin de kinderen zelf het kerstverhaal schrijven.

Het kerstverhaal schrijven
De meeste kinderen vinden het best lastig om vanuit het niets een verhaal te schrijven. Het kerstverhaal was bij de kinderen al vrij bekend, maar sommige dingen waren wel een beetje weggezakt. Wie was koning Herodes ook al weer? En hoe zat het met de wijzen?

Ik heb alle kinderen een prentenboek over het kerstverhaal gegeven en deze hebben ze het eerste kwartier gelezen. Daarna hebben we er met elkaar over gesproken. Wie zijn de belangrijkste hoofdpersonen? Wat gebeurt er precies? Wat is belangrijke informatie? Hoe loopt het verhaal af?

De kinderen mochten alleen of in tweetallen een stappenplan invullen. Hierin beschreven de kinderen de bekende w-vragen en het verloop van het verhaal. Dit lieten ze door mij controleren en wanneer het verhaal helder was mochten ze gaan beginnen met schrijven.

Lees ook: woordenrace in het thema kerst.

Kerstverhaal schrijven
Ik heb het schrijfboekje verdeeld in drie hoofdstukken:

  • In de stal denk aan de engel Gabriel, de reis naar Bethlehem, geen plaats in de herberg
  • De herders denk aan: in het veld, engelenkoor
  • De wijzen denk aan: een bijzondere ster, koning Herodes, op reis, goud, wierook en mirre

Bij elk hoofdstuk schreven de kinderen de belangrijkste informatie op. Je kunt zelf bepalen welke eisen je hieraan stelt. Wij werken op dit moment over ‘hoe ziet een goede zin eruit?’. De kinderen moesten er dus op letten dat hun zin begon met een hoofdletter en eindigde met een punt.

Daarnaast had ik als ‘eis’ dat ze alle namen met een hoofdletter schreven. Verder lette ik niet op de spelling, omdat dit niet het hoofddoel van de les was en het plezier van het schrijven voor sommige kinderen kan wegnemen.

Ik heb het de kinderen laten schrijven, maar je zou het ook op de computer kunnen laten doen en het stukje dan op kunnen plakken. Voor mijn kinderen waren het precies genoeg regels, maar misschien zijn ze bij jou in de klas al wat verder in het schrijven van verhalen. Op de computer kunnen ze meer tekst schrijven.

Op zoek naar leuke reken- en taalspellen rondom het thema kerst voor groep 3? Kijk dan naar het spellenpakket in de webshop.

Kerstverhaal schrijven
Er zijn altijd kinderen die graag willen weten hoe je een woord schrijft, daarom heb ik een handige spiekkaart met de meest voorkomende woorden gemaakt. Deze kaart mochten de kinderen gebruiken tijdens het schrijven, daarnaast deden ze gelijk weer nieuwe ideeën op.

Mijn ervaring
Ik vond het een ontzettend leuke schrijfles. De kinderen hebben er twee dagen over gedaan om het boekje af te krijgen. Tijdens zulke schrijfopdrachten merk je best wel een niveauverschil tussen de kinderen.

Sommigen vinden het heel makkelijk om zelf goede zinnen te maken en anderen hebben echt nog steun aan de prentenboeken. De tweede helft van het jaar willen we vaker schrijfopdrachten inzetten, de kinderen leren er namelijk ontzettend veel van en je kan steeds een ander doel centraal zetten.

Wij hebben aan het begin van het jaar een schrijfportfolio voor elk kind gemaakt en hierin worden de mooiste schrijfopdrachten bewaard. Al mochten ze deze wel al mee naar huis nemen, omdat ze het boekje ook thuis wilden voorlezen. :-)

De kinderen hebben ook nog tijd gehad om de plaatjes mooi te kleuren. Als presentatie mochten ze hun verhaal aan twee groep 3 kinderen voorlezen. Heel leuk om ze dan zo serieus en enthousiast hun verhaal voor te horen lezen. En voor de kinderen van groep 3 ook heel leerzaam!

Enthousiast geworden?
Wil je er ook mee aan de slag? Dat kan! Je kunt het schrijfboekje hier downloaden. Let erop bij het uitprinten dat je dit niet dubbelzijdig doet, anders staat de tweede bladzijde van het boekje op de kop. Het beste kun je het boekje op twee losse bladen uitprinten.

Daarna kopieer je de boekjes. Het voorste blad doe je normaal en het achterste blad doe je ondersteboven in het kopieerapparaat. Dan klik je op dubbelzijdig kopiëren. Wanneer je het blad dan dubbel vouwt, staat de bladzijde goed.

Veel plezier met deze leuke schrijfopdracht en ik zie graag de resultaten van jullie kinderen tegemoet!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie