Je bekijkt nu 3 redenen om wetenschap- en techniekonderwijs in je thema te verwerken (+ tips hoe je dit aanpakt)

3 redenen om wetenschap- en techniekonderwijs in je thema te verwerken (+ tips hoe je dit aanpakt)

Werk jij met thema’s in de klas? Waarschijnlijk vind je het dan heerlijk om creatief bezig te zijn en leuke lessen te bedenken. Ik wil je uitdagen om bij een volgend thema niet alleen te kijken naar de reken- en taaldoelen, maar ook eens na te denken over wetenschap- en technieklessen.

In deze blog geef ik drie redenen om wetenschap- en technieklessen (W&T) in een thema te integreren en deel ik tips hoe je dit kunt aanbieden.

Deze blog is geschreven in samenwerking met TechniekTalent.nu. 

1. Nieuwsgierigheid prikkelen
Veel leerkrachten zijn enthousiast over het werken met thema’s in de klas. De doelen die je aanbiedt zijn hetzelfde, maar de verwerking is vaak anders.

Door de leerdoelen te integreren in een interessant thema worden de kinderen meer geprikkeld en enthousiast gemaakt. Spelenderwijs zullen ze zich de leerdoelen eigen maken.

Doordat ze geprikkeld worden komen ze regelmatig met allerlei vragen. Mijn tip is om deze in de klas op te hangen. Ga vervolgens niet zelf op zoek naar antwoorden, maar stimuleer juist de kinderen.

De vragen kunnen beantwoord worden door een expert uit de nodigen, boeken te lezen of door informatie op internet te zoeken, maar ook door zelf op onderzoek uit te gaan en te experimenteren. Juist het laatste middel zouden we veel meer kunnen inzetten.

Door ze hiervoor de gelegenheid te geven zal je merken dat ze gedurende het thema steeds slimme en onverwachte vragen gaan stellen. Mijn ervaring is dat ze er zelfs thuis mee aan de slag gaan!

3 redenen om wetenschap- en techniekles te geven (+ tips hoe je dit spelenderwijs kunt doen)

2. 21 eeuwse vaardigheden stimuleren
Door W&T aan te bieden worden (nieuwe) talenten en competenties getriggerd. De kans wordt groter dat ze aan de oppervlakte komen en zich verder gaan ontwikkelen.

Daarnaast stimuleert het kinderen om creatieve oplossingen te bedenken, zich onderzoekend op te stellen, kritisch na te denken, samen te werken en nog veel meer. Allerlei vaardigheden die we vandaag de dag steeds belangrijker vinden.

Bij ons op school hebben we veel digitale leermiddelen waarmee de kinderen bijvoorbeeld oefenen met het programmeren. We laten regelmatig de kinderen uit verschillende leerjaren met elkaar samenwerken. Dit zorgt voor hele leuke en leerzame momenten.

3. Technische richting
Door kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met W&T wordt de kans vergroot dat zij later voor een technische richting kiezen. Niet alleen jongens, maar ook meiden worden op deze manier enthousiast gemaakt.

Ook de overheid ziet het belang van W&T in het basisonderwijs en daarom is afgesproken dat vanaf 2020 het een verplicht onderdeel is van het onderwijsprogramma op basisscholen.

3 redenen om wetenschap- en techniekles te geven (+ tips hoe je dit spelenderwijs kunt doen)

W&T verwerken in je thema
Oké, je bent overtuigd, maar hoe verwerk je dit in een thema? Uiteraard is dit afhankelijk van het onderwerp en natuurlijk de vragen van de kinderen, maar overal is wel wat bij te bedenken. Op Pinterest vind je ontzettend veel ideeën. Probeer vooral te zoeken met Engelstalige trefwoorden, dan doe je veel meer inspiratie op.

Op Instagram volg ik @thedadlab. Hij is vader van twee zoons en deelt regelmatig leuke experimenten die hij met zijn kinderen uitprobeert.

Kijk ook gericht naar je eigen talenten. Kan je goed tekenen, ben je een verhalenverteller of juist een echte natuurgek? Gebruik dit voor je W&T lessen. De website TalentMoment.nu helpt je hier graag mee en deelt veel inspirerende lesideeën.

Ben je op zoek naar kant-en-klare experimenten voor in de klas? Met deze 25 experimentkaarten laat je de kinderen in een handomdraai kennismaken met Wetenschap en Techniek.

Meer tips en ideeën? 
Op de NOT 2019, van 22 t/m 26 januari in Utrecht, kan je bij TechniekTalent.nu terecht voor een W&T-Inspiratieboost. In deze gratis workshop van 45 minuten ervaar je hoe Onderzoekend & Ontwerpend Leren werkt. Zo krijg je een schat aan bruikbare ideeën en handvatten voor boeiende W&T-lessen mee. Echt een aanrader dus!

Heb je juist al ervaring in het geven van W&T? Volg dan de workshop ‘Kickstart je W&T-leerlijn’. In sneltreinvaart ervaar je hoe je een doorlopende W&T-leerlijn opzet. Je gaat naar huis met een concreet idee voor een W&T-aanpak op jouw school.

Ik ben benieuwd. In hoeverre gebruik jij al W&T in je thema’s? Wat was jouw leukste les of experiment?

Jongen foto door Monkey Business/Shutterstock.
Meisje foto doorTatyana Vyc/Shutterstock.

Techniek en wetenschap verwerken in een thema

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie