Je bekijkt nu Themahoek apotheek

Themahoek apotheek

De komende drie weken gaan we rondom het thema ‘Mijn lijf’ werken. In de klas heb ik een huisartsenpost gemaakt en in de gang een themahoek apotheek. De eerste week probeer ik de hoeken gescheiden te houden en doe ik middels rollenspel voor hoe je in de hoeken kunt spelen. In de weken daarna kunnen de kinderen de hoeken combineren.

Ook leuk
– Werkje: ‘Dit is mijn lichaam’.
– Themahoek: ‘Bij de dokter’.
– 
Puzzel je lichaam.

Themahoek apotheek 'Mijn lijf'

De inrichting
We hebben heel weinig ruimte op de gang, dus ik heb twee tafels gebruikt voor zowel de toonbank als de werkbank. Dit kan prima. Op de tafels staan een kassa en een weegschaal.

Daarnaast staan er drie mandjes met gekleurde ‘pillen’. In de vakkenkast liggen alle medicijndoosjes en drankjes.

Rollenspel
Door pictogrammen te gebruiken is het rollenspel voor kinderen die dit nog lastig vinden goed te sturen. Bij de huisartsenpost hangen dezelfde picto’s op het raam. De kinderen kunnen kiezen of ze last hebben van hoofd-, keel-, oor-, buikpijn of een verkoudheid.

Dit zeggen ze tegen de dokter en hij zoekt het receptkaartje uit wat bij die klacht hoort. Stel dat de patiënt aangeeft dat hij hoofdpijn heeft dan geeft de dokter het recept met het pictogram ‘hoofdpijn’.

Themahoek apotheek
Bij de apotheek
De patiënt geeft het recept aan de apotheker en hij pakt het medicijndoosje wat onder hetzelfde pictogram ligt. Deze vult hij met de pillen die op het recept staan. De kaartjes met cijfers zijn bedoeld voor groep 2 en de kaartjes met sommen voor groep 3.

Ik heb als pillen bruine bonen, kikkererwten en maiskorrels gebruikt. Deze corresponderen ook met de kleuren op de receptkaartjes. In plaats van kikkererwten zou je ook witte bonen kunnen gebruiken, dan is de kleur nog duidelijker.

Natuurlijk moeten de medicijnen ook afgerekend worden. Aan de muur hangt een prijslijst, zodat de kinderen precies kunnen zien wat ze moeten betalen. Dit is ook weer gekoppeld aan de pictogrammen.

Tip! Ben je op zoek naar spellen rondom het thema mijn lijf? Dan moet je dit themapakket zeker eens bekijken.

Themahoek apotheek

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Lieselot

  Hallo Linda!
  Ik vroeg me af vandaar jouw mooie en overzichtelijke vakkenkast komt?

  Groetjes,

  Lieselot

 2. Karen

  Hoi Linda,
  We zijn superblij met je picto’s voor ons thema gezondheid. Heb je zelf ook gezien dat je in de prijslijst, maar ook bij de Receptenkaartjes (met alleen de cijfers) 2x buikpijn hebt ipv keelpijn!
  Veel plezier na de vakantie. Groetjes Karen

Geef een reactie