Je bekijkt nu Thema de dierenarts

Thema de dierenarts

In een nieuwe blogserie ‘In de hoek’ deel ik mooie voorbeelden van hoeken. Een fijne manier om inspiratie op te doen voor je eigen hoek of thema. In deze blog deel ik graag de hoek bij het thema de dierenarts van Linda Kroes.

Hoe is de hoek tot stand gekomen?
We wilden een thema rondom dieren in de winter organiseren. Het leek mij leuk om een dierenartspraktijk te maken. De kinderen kunnen dan namelijk de dieren verzorgen en in de apotheek allerlei rekenactiviteiten uitvoeren.

Zoals je kunt zien op onderstaande foto is de apotheek in de dierenartspraktijk.

Thema de dierenarts

Welke spullen heb je gebruikt?
De hoek heb ik met allerlei spullen ingericht; sommige materialen stonden op school, anderen heb ik van thuis meegenomen.

De krukjes zijn van Marktplaats, het zelfgemaakte kastje was met Kerst een openhaard. Het apothekerskastje is een afgedankt nagellakkastje van mijn dochter.

Uiteraard hebben we dieren (knuffels) toegevoegd, deze mochten de kinderen ook van thuis meenemen.

Bij de Zeeman heb ik goedkope t-shirts gekocht. Met stiften heb ik er allerlei doktersatributen op getekend.

Verder staan er oude dozen, een setje doktersspullen, wat materialen van de dierenarts en gratis brokjes van de dierenwinkel.

Bekijk ook eens de themahoek materialen voor de dierenarts.

Komen er bepaalde doelen aan bod?
Wanneer de kinderen in de hoek spelen werken ze onbewust aan diverse doelen. Hoeveelheden (pillen of brokjes) tellen, recepten schrijven, dieren meten en wegen enzovoort.

De kinderen zijn ontzettend enthousiast en hebben niet door dat ze eigenlijk leren. Door steeds weer nieuwe elementen toe te voegen blijft het voor de kinderen spannend en uitdagend.

In de hoek: bij de dierenarts

Wat leuk om rondom het thema de dierenarts te werken. Weer eens wat anders dan de huisarts. Ook een leuk idee om bij de dierenwinkel spullen te vragen die je mag gebruiken. Vaak willen ze wel meewerken als ze horen dat het voor het onderwijs is.

De hokken van kartonnen dozen zijn leuk bedacht en eigenlijk zo gemaakt. Zo ziet het er al snel best heel ‘professioneel’ uit. Al met al een leuke hoek met tal van mogelijkheden!

Wil je de overgang van kleuter naar schoolkind verkleinen en aan de slag met spelend leren? Tijdens de cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Wist je dat ik ook een e-cursus hebt ontwikkeld rondom thematisch werken in de middenbouw? In deze e-cursus leer je hoe je een thema met betekenisvolle activiteiten (in combinatie met de methode) kunt opzetten. Denk aan lees-, schrijf- en rekenactiviteiten, maar ook het voeren van gesprekken, onderzoek doen en rollenspel. Mijn eigen ervaring met het thematisch werken, de kennis die ik afgelopen jaren heb opgedaan door veel boeken over dit onderwerp te lezen en de praktijkverhalen en foto’s van veel andere leerkrachten komen in deze e-cursus samen.

 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie