Je bekijkt nu Nieuwe prentenboeken

Nieuwe prentenboeken

(Elke) De afgelopen maand is er weer allerlei boekenpost binnengekomen. In deze blog deel ik prentenboeken voor allerlei leeftijden. Hopelijk doe je nieuwe inspiratie op voor je groep of voor thuis. Veel leesplezier!

Ei moet uit

Een jongetje vindt een ei, midden in de sneeuw en het ijs. Maar hoe moet dat ei uit? Zo midden in de sneeuw is het te koud. Het jongetje zorgt voor het ei en praat er tegen. Ze gaan op zoek naar iemand die het kan uitbroeden, ze lopen, ze varen en reizen de wereld over op zoek naar een geschikt plekje. Begrippen als warm – koud, groot – klein, zwaar – licht komen aan de orde.

Er wordt niemand gevonden die geschikt is om het grote ei uit te broeden.

Dan ineens krak. 

Er komt een dinosaurusje uit. In de daaropvolgende bladzijden wordt de dinosaurus groter en groter.

Een lief en gezellig prentenboek met prachtige tekeningen waar je over kunt door praten. Geschikt voor de peuter die bijna kleuter is en voor kinderen in groep 1.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Kleine ijsbeer en de pandaberen

Er ligt een enorm cruiseschip in de baai. Lars is nieuwsgierig, hij ruikt iets lekkers en neemt binnen een kijkje, maar dan sluit ineens de klep. Het schip vertrekt en Lars gaat mee… Maar hoe komt Lars weer thuis?

Het is een herkenbaar Hans de Beer en Lars de kleine ijsbeer verhaal. Lars gaat op ontdekking en door zijn nieuwsgierigheid gaat het net te ver en kan hij niet meer ontsnappen. In dit verhaal vaart hij met het cruiseschip mee. Andere dieren helpen hem om niet ontdekt te worden en ze helpen hem op weg terug naar het Noorden. 

In dit boek komen de thema’s klimaatverandering, toerisme en vriendschap aanbod. 

Het is een prentenboek voor kleuters dat zeker ook in groep 3 ingezet kan worden bij een van deze eerder genoemde thema’s.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Misschien

De unieke stijl van Chris Haughton herken je zonder de titel of auteur te lezen.

Het boek ‘Mama kwijt’ kent bijna iedere peuter wel. Zo heeft Chris in jaren nog een aantal prentenboeken in dezelfde stijl geschreven. Eenvoudig en herkenbaar, herhaling van zinnen en een lieve opbouw van spanning.

De kleine aapjes zijn er dol op mango’s. Mama moet even weg en ze heeft duidelijk gezegd dat ze niet naar de mangoboom mogen want daar zijn tijgers. Misschien… kan het geen kwaad om alleen even naar de mango’s te gaan kijken. Dat kan toch wel? Misschien? 

Het boek eindigt met mama die terugkomt en blij is dat haar kleine aapjes boven in de boom zitten. Helaas zijn er tijgers beneden dus kunnen ze niet naar de bananenboom. Misschien?

Heel geschikt om voor te lezen aan peuters en kleuters. Bij kleuters kun je heel goed nabespreken, naar aanleiding van dit boek kan dat gaan over ‘luisteren’ en ‘ondeugend zijn’ of ‘waarom mag je iets niet doen?’

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Zomaar een dag, bij zomaar een vijver

Het prentenboek is gebaseerd op de animatiefilm ‘Hallo Wereld’.

‘Op zomaar een dag, bij zomaar een vijver, in zomaar een lente, kropen zomaar wat dieren uit hun ei.’

Het prachtige boek kun je rustig samenvattend in het woord VERWONDERING. 

Aan bod komen zon, warmte, wie ben ik, wat kan ik en wie word ik. Maar ook dag – nacht, lente-zomer-herfst-winter, onderwater – op het land en warmte – koude. Eten en gegeten worden komen liefdevol ter sprake. Een boek om samen van te genieten en te kletsen over wat je ziet.

Geschikt om voor te lezen bij de kleuters maar ook zeker in groep 3 bij het thema lente. In de leeskast om door heen te bladeren en te genieten van de illustraties. 

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Kleine Zwaluw durft niet

Kijk eens wie daar uit het ei komt… 

Het is Kleine Zwaluw.

Het nestje waarin Kleine Zwaluw uit zijn ei komt is veilig en vertrouwd, daar wil hij wel blijven. Maar Kleine Zwaluw moet leren vliegen zodat hij in de herfst met zijn familie naar Afrika kan vliegen. 

Een lief en gezellig prentenboek met prachtige tekeningen. Geschikt voor de peuter die bijna kleuter is en voor kinderen in groep 1. Op een natuurlijke manier komen opgroeien, vijanden en de trek naar het Zuiden voorbij met daarnaast de herkenbare gevoelens van spannend, bang zijn en het proberen van nieuwe dingen aanbod. Leuk om te lezen bij het thema ‘Lente’ maar ook tussendoor als je met de kinderen buiten de vogeltrek ziet.

Achterin het boek zit een QR-code met verwerkingstips die zeker een leuke aanvulling zijn als je het boek samen leest. De vragen variëren van tellen van eitjes, het zien of aanwijzen op de platen, vragen of je iets durft, maar ook het delen van emoties.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Tijn en ridder Rein

Hoe kan het dat je lekker aan het spelen bent en er ineens een kleine ridder je toren komt kapot maken? Niet doen, dat mag niet. Dan gaat de ridder ook nog met jou vechten! Tijn wordt er bang van en gilt. 

Gelukkig wordt hij wakker gemaakt door mama en praten ze over het spelletje van ridder Rein op de tablet.

Een prentenboek geschreven in dichtvorm, dat je helpt om de indruk die games en filmpjes op kinderen kunnen maken te bespreken. Het helpt je met het bespreken van emoties en benoemen wat werkelijkheid en wat fantasie is.

Het is een prentenboek voor peuters en kleuters dat hoort bij de serie Mediawijs. In het boekje zitten een aantal tips over het omgaan met moderne media in de opvoeding.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie