Je bekijkt nu Keukenprins op de witte kool of groenteonderzoek met vierjarige.

Keukenprins op de witte kool of groenteonderzoek met vierjarige.

Martin kent het geluid van de brievenbus als geen ander: bij ons komt door de week heel wat post binnen. Er liggen af en toe nieuwe boekjes voor hem tussen. Martin herkent die pakketjes meteen aan de zware geluid, waarmee ze naar binnen vallen.

Een paar dagen geleden gleed een pakketje van juf Linda door de brievenbus naar binnen! Yeey, een nieuw boekje! Martin rende de hal in, pakte het rechthoekig kartonnen doosje en maakte het meteen open. Er kwam een mooie groene boek te voorschijn; met een meisje en een jongetje aan de voorkant.

“Waar gaat het over?”, vraagt Martin ongeduldig. “Over prinses Arabella en de Keukenprins”, zeg ik. “Pffff, prinsessen zijn voor meisjes”, zucht Martin, duidelijk teleurgesteld. Maar hij wil nog even in het boek kijken.

Dan komt hij een interessante pagina tegen. Een pagina met afbeeldingen van heel veel verschillende soorten groenten: gewone, zoals aardappelen en uien, maar ook minder bekende, zoals artisjok en venkel.


Hier moet ik wel aan toevoegen, dat Martin in zijn leven heel zelden “nee” tegen eten heeft gezegd. Vanaf het moment dat hij vast voedsel kon eten, vindt hij bijna alles lekker. En hij heeft ook echt duidelijk interesse in alles, wat eten en koken betreft (we zeggen ook altijd voor de grap, dat eten zijn hobby is).

Geen wonder dus dat hij die pagina zo fascinerend vindt! “Oh ja, het gaat ook over het eten!”, zeg ik snel. “Wil je dat ik hem even voorlees?” “Ja! Nu, alsjeblieft!”

We gaan voorlezen. En het gaat inderdaad over het eten: prinses Arabella vindt worteltjes en aardappelen niet lekker en wil alleen maar worteltjestaart! En geen van de beroemde koks uit alle hoeken van de wereld kan haar overtuigen.

Maar dan staat ineens de Keukenprins voor de kasteelpoort…. En hij neemt eigenwijze prinses en haar vrienden naar zijn moestuin, waar ze zelf groenten kunnen plukken om vervolgens iets lekker van te maken! Dat vindt Martin natuurlijk super leuk.

“Zullen we ook naar de moestuin gaan?”, vraagt hij als het boek uit is
“Ik ken geen moestuin in de buurt, sorry!”, zeg ik. “Maar we kunnen ook gewoon naar de winkel gaan en daar groente halen”.

Martin vindt het natuurlijk veel minder leuk, maar ik beloof hem, dat we daarna een experiment gaan doen: we gaan samen alle groenten rauw proeven en daarna gekookt (of gebakken).

En dan gaan we ook aantekeningen daarbij maken, net zoals echte wetenschappers! Daar wordt hij al wat vrolijker van.

Experimenteren met de Keukenprins
Beloofd is beloofd. De volgende dag gaan we samen naar de winkel. We hebben van tevoren ook onze koelkast geïnspecteerd en een boodschappenlijstje gemaakt: romanesco, broccoli, venkel, radijs en koekjes (natuurlijk).

Ik heb ook stiekem witlof toegevoegd. Weet je nog dat ik zei, dat Martin bijna alles lekker vond? Nou, alles behalve witlof. Witlof is zijn aartsvijand. Maar misschien geeft hij witlof nog een kans?

In de winkel hebben we onze winkelmaandje al gauw vol en lopen we naar de kassa. Thuis leggen we alle groente op de tafel en bekijken ze goed. Groenten die Martin al kent leggen we aan de rechte kant en onbekende groenten aan de linker kant.

We bespreken ook of hij alle bekende groenten wel eens heeft geproefd en of hij weet hoe je ze klaar moet maken. Moeten bij voorbeeld blaadjes eerst vanaf? Of stengel? Of kun je alles opeten? Bij de witlof zegt Martin dat alles de prullenbak in moet, want witlof kun je natuurlijk niet eten.

Daarna praten we even over welke groente en hoe we het gaan bereiden. Zullen we romanesco koken of bakken? En champignons? En de wortels? En wat gaan we met de venkel doen? Zullen we ook voor verrassende combinaties gaan of alles lekker gewoon houden?

Uiteindelijk besloten we romanesco, komkommer en witlof in de oven bakken, met wat olijfolie, kruiden en heel veel geraspte kaas voor over de witlof (“meer kaas, mama, nog meer!”) ;))

Broccoli, champignons, avocado en radijs gaan we in de pan bakken. En mais, wortel, spruitjes, sperziebonen en venkel worden gewoon in de water met een beetje zout gekookt.  We laten natuurlijk helft van alles gewoon rauw.

Martin mag me helpen met groente wassen en snijden, oven aanzetten enz.

Na een paar uurtjes is alles klaar. Nu even tafel dekken, glaasje water daarbij zetten en proeven maar! We hebben ook honing-mosterd en avocado dip gemaakt. Maar eigenlijk ging het niet om iets onsmakelijk lekkerder maken, maar meer om Martin gewoon laten zien, wat het bereiden met verschillende soorten groenten doet, hem verschillende texturen en smaken laten proeven.

Wisten jullie dat radijs na het bakken van kleur verandert? En romanesco verandert helemaal niet, ondanks meer dan een uur in de oven?

Ik probeerde ook al deze ontdekkingen met Martin te bespreken. Daarna gaan we proeven, meningen uitwisselen en onze “groente tabel” invullen: in de eerste kolom staan afbeeldingen van alle groenten, tweede kolom is voor “rauw” en derde voor “bereid”.

Martin mocht een blij of droevig gezichtje plakken aan de hand van of hij het lekker vond of niet.


Zo, dat was een challenge! Maar niks is onmogelijk voor de Keukenprins! Of toch wel?!

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Prinses Arabella en de keukenprins
Auteur: Mylo Freeman
Uitgever: De Eenhoorn
Prijs: €15,95

Prinses Arabella en de keukenprins

Valentina Jacobs

Valentina Jacobs heeft Maatschappelijk werk en dienstverlening gestudeerd en vervolgens master Social Work behaald. Tijdens haar opleiding heeft ze onder andere ook in het speciaal onderwijs gewerkt en zo haar passie voor het werken met jonge kinderen ontdekt. Sinds 2012 woont ze in Nederland. Tegenwoordig blijft ze thuis bij haar 5-jarige zoontje en blogt over kinderboeken en "book-based playing".

Geef een reactie