Je bekijkt nu Een jaar in één dag – boekentip

Een jaar in één dag – boekentip

Wil je meer doen met klassieke muziek? Maar heb je geen idee hoe je dit kunt aanpakken? In het boek Een jaar in een dag, maken de kinderen verhalenderwijs kennis met De Vier Jaargetijden van Vivaldi. In deze blog vertel ik je er meer over.

Een jaar in één dag

Het verhaal in het boek gaat over Fleur. Ze slaapt nog, maar als ze zo wakker wordt, zal ze een wonderlijke reis maken door alle vier de seizoenen in een enkele dag.

Ga met haar mee en zie de bloesembomen in het voorjaar, voel de zomerse warmte, help oogsten in de herfst en merk hoe je adem stokt door de kou in de winter. En dit alles ondersteund door prachtige muziek.

Vlug! Het kleine meisje draait zich om. Buiten verzamelen de vogels zich en zingen uit volle borst in de opkomende zon. Dat de vogels zijn teruggekeerd kan maar een ding betekenen… Het is lente!

Muziek en illustraties

Wat een prachtig boek is dit om samen met kinderen te bekijken en te beluisteren. Alleen de omslag is al een kunstwerk op zich! Er is zoveel te zien op de gedetailleerde illustraties; mensen die aan het werk zijn, dieren, maar ook prachtige natuur. Steeds zie je dat de omgeving verandert… het wordt kouder en kouder totdat het winter wordt.

Op elke bladzijde staat een stukje tekst, maar door alleen al naar de illustraties te kijken ontdek je het verhaal. Mijn peuter vond het vooral fantastisch om steeds op de knopjes te drukken.

Elke bladzijde heeft namelijk een muzieknoot en door deze af te spelen hoor je een stuk (zo’n 10 seconden) uit De Vier Jaargetijden. Ik vond de kwaliteit trouwens echt goed. De muziekstukken passen steeds perfect bij het verhaal. Echt zo mooi gedaan! Mijn peuter wil het steeds opnieuw horen. En dat is zeker geen straf. ;-)

In de praktijk

Achterin het boek vind je alle muziekfragmenten op een rij, die de kinderen nog eens rustig kunnen luisteren. Het is echt een fijne en laagdrempelige manier van kennismaken met klassieke muziek.

Na het voorlezen kun je bijvoorbeeld nog op youtube een filmpje laten zien van een orkest dat dit muziekstuk speelt.

Ook kun je nog wat dieper over het verhaal napraten. Klopt de muziek bij het verhaal? Waarom? Zouden wij een ander verhaal bij dit muziekstuk kunnen bedenken?

Je zou de kinderen ook in groepjes kunnen verdelen en ze elk een gedeelte van het muziekstuk kunnen geven. Kunnen de kinderen hier een schilderij bij maken?

En wie was Antonio Vivaldi precies? Welke muziekstukken heeft hij nog meer geschreven? Een boek met genoeg inspiratie om mee aan de slag te gaan!

Een jaar in één dag
Schrijver: Jessica Courtney-Tickle
Illustrator: Jessica Courtney-Tickle
Uitgever: Christofoor
Prijs: €19,95

Een jaar in één dag

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie