10 favoriete prentenboeken van een kleuterjuf

Wat zijn er veel verschillende prentenboeken op de markt! In ’10 favoriete prentenboeken van een kleuterjuf’ lees je over mijn favorieten en wat je ermee kunt bij je thema’s in de klas.

1. Het grote boek over de liefde is geschreven door Marianne Busser en Ron Schroder
Het bevat drie titels van deze schrijvers, waarvan in dit boek weer alles op rijm is geschreven. In het eerste deel ‘Blijf je bij me slapen?’ wint muis een bed en nodigt al haar vriendjes uit om te komen logeren.

Iedereen neemt zijn pyjama en knuffel mee en zo staat er ‘s avonds een grote groep logees voor de deur. Zou het bed wel groot genoeg zijn….?

In deel 2 van dit boek ‘Mag ik van jou een kusje?’ heeft muis een heerlijk zacht kusje gekregen op een feest. Ze weet alleen niet van wie! Ze gaat al haar vrienden langs op zoek naar dat heerlijke kusje.

Uiteindelijk komt ze teleurgesteld thuis, waar egel haar troost met een lief kusje. En muis keek naar egel en egel naar muis…en toen werd het even heel stil in het huis!

In deel 3 van dit boek ‘Omdat ik je zo lief vind’, gaat egel muis ten huwelijk vragen. Muis zegt ja en dan kan er een fantastische bruiloft georganiseerd worden. Alle vrienden helpen mee: van trouwjurk tot toneelstukje regelen ze alles.

‘s Avonds mogen muis en egel op huwelijksreis in het bos met een prachtige koffer! Bij het thema trouwen, liefde of Valentijnsdag is dit boek prima inzetbaar

2. Rupsje Nooitgenoeg heeft als auteur Eric Carle. Het is een overbekend en heerlijk boek voor kleuters. Het is breed inzetbaar bij thema’s, zoals gezond/ongezond, van rups tot vlinder, tellen en kleuren. Rupsje Nooitgenoeg komt op een dag uit zijn ei en gaat op weg om eten te zoeken.

Op maandag eet hij zich dwars door een appel heen. Maar genoeg had hij nog niet… De rups komt allerlei etenswaren tegen en eet zich er dwars door heen. Op zaterdag maakt hij het helemaal bont.

Die avond heeft hij dan ook pijn in zijn buik. De volgende dag bouwt hij een cocon en blijft daar meer dan twee weken in zitten. En dan gebeurt het…de metamorfose van een rupsje tot een wonderschone vlinder! De prachtige gekleurde illustraties maken echt een feestje van dit boek.

3. Woeste Willem, geschreven door Ingrid en Dieter Schubert, is een prentenboek wat goed past bij thema’s als: scheepvaart, varen, piraten, schat zoeken en de zee. Woeste Willem is zeerover. Of eigenlijk: Willem was zeerover, want hij is met pensioen.

Een schip heeft hij ook niet meer. Hij woont nu in een huis, dat hij zelf heeft gebouwd. Hij is het liefst alleen, maar op een dag komt Frank langs. En tegen alle verwachtingen in worden ze vrienden.

Willem vertelt Frank over zijn leven als zeerover en laat allerlei voorwerpen zien: een schatkaart, de tand van een zwaardtandhaai, de schoen van een waterman…spannend! Het lijkt Frank wel wat om ene nieuw schip te bouwen en op avontuur te gaan!

Een stoer boek, waar zeker ook de jongens in de kleutergroep erg van houden!

4. Dokter Hendrik Hond is geschreven door John Talbot en is al wat ouder, uit 1992, maar misschien nog in je bibliotheek verkrijgbaar? Het past goed bij thema’s als ziek zijn, de dokter, en het ziekenhuis.

In het boek zien we het dagelijks leven van Dokter Hendrik Hond. Hij heeft het erg druk met alle patiënten in zijn praktijk. Soms blaft hij ze af! Zijn huishoudster Dora bedenkt een plan om de dokter eens in het zonnetje te zetten.

De volgende dag is zijn wachtkamer leeg! Wat is er aan de hand? Een verrassend en lief prentenboek wat elke kleuter vast kan waarderen.

5. Het grote boek van Elmer van David McKee is een dik prentenboek met vijf Elmer-verhalen. In het eerste deel ‘Elmer’, maken we kennis met Elmer, de kleurtjesolifant. Elmer is anders. Hij is niet grijs, maar bestaat uit allemaal kleurtjes. Toch mag Elmer er zijn en maakt hij iedereen aan het lachen!

In deel 2, ‘Elmer en Vlinder’ redt Elmer een vlinder die vast zit. Misschien kan Vlinder Elmer op een dag ook helpen? En inderdaad, als Elmer vastzit, vliegt Vlinder ook om hulp voor hem!

In deel 3 ‘Elmer en het kwijtgeraakte beertje’ is Kleine Olifant zijn beertje kwijt. Elmer gaat het voor hem zoeken. Want alle beertjes zijn bijzonder, en je eigen beertje is het bijzonderst van allemaal.

In deel 4 ‘Elmer en Slang’ willen de olifanten Elmer eens voor de gek houden. Slang helpt hen. Alle dieren in het bos spreken af om te zeggen dat Elmer bleek ziet. Zou hij erin trappen?

In deel 5 ‘Elmer en Roosje’ komen Elmer en zijn zwart-witte neef Wilbur een lief roze olifantje tegen, genaamd Roosje. Ze bloost nogal gauw. Elmer en Wilbur brengen Roosje terug naar haar familie. En tot hun grote verrassing zijn al haar familieleden roze!

Dit grote prentenboek is geschikt bij het thema jungle, dierentuin, de olifant, vriendschap en kan ook goed bij het vak sociale vaardigheden worden gebruikt.

Lees ook: 5 grappige prentenboeken voor kleuters. 

6. Ik wil die! door Imme Dros is een prentenboek wat goed past bij het thema schoenenwinkel, groeien, passen en meten. De oude schoenen van Ella zijn niet mooi meer. Ze mag nieuwe. En ze weet al welke ze wil: DIE! Ella kiest te kleine schoenen, waardoor ze knellen.

Onderweg naar oma gaat het mis. Al haar tenen doen pijn. Uiteindelijk krijgt haar moeder medelijden. Ella krijgt gauw een voetenbadje! De oude schoenen van Ella zijn niet mooi meer.

Maar ze kunnen nog best! Want ze zitten! En ze lopen. En over een tijdje mag Ella nieuwe. En ze weet al welke ze wil…

7. Dat ben jij, Kiki! geschreven door Amy Hest en geïllustreerd door Jill Barton is een vrolijk prentenboek voor peuters en kleuters. Het is goed inzetbaar bij het thema fotograaf, maar ook bij het thema baby’s of wie ben ik?

In het boek bekijkt Kiki samen met haar opa een foto-album van vroeger. Wie is dat? vraagt Kiki. Dat ben jij, zegt opa. Zo zag je eruit toen je pas geboren was… Het boek is herkenbaar voor kinderen en ook goed voor de ontwikkeling van tijdsoriëntatie bij kleuters, de voorbereiding op geschiedenis!

8. Welkom! heeft als auteur Barroux (nieuw, 2017) en is een heel actueel prentenboek. Het gaat over thema’s als migratie, bootvluchtelingen, (niet) welkom in een land. Toch is het boek niet zwaarmoedig om te lezen.

Het is een mooi herkenbaar verhaal over ijsberen die niet langer op een ijsschots kunnen wonen en over zee op de vlucht gaan. Ze vragen of ze op een ander eiland mogen wonen. Waar zijn ze welkom? Over dit prentenboek heb ik een review geschreven. Een echte aanrader!

9. Koekjes! door Ted van Lieshout en Sieb Posthuma: Op tafel stond een trommel met het dekseltje gesloten. Er zaten koekjes in en die had oma meegebracht. Het waren er zeven, met rozijntjes en met noten. Maar hee, net waren het er acht! Wie is er met zijn vingers aan het trommeltje gekomen? Wie heeft er zonder dat het mocht, een koekje weggenomen? Was jij het Diederik? Oh nee, mama, niet ik!  

In dit grappige prentenboek verdwijnt er (heel gek) elke keer een koekje uit de trommel. Er komen veel verschillende figuren voorbij, die het volgens Diederik hebben gedaan: brandweermannen, boeven, tantes op hun damesfietsen, graafmachines….allemaal even grappig geïllustreerd.

Kinderen zullen genieten van dit verhaal. Het boek is slim opgebouwd en bevat terugtellen en optellen. Zo is het heel geschikt om te gebruiken bij een rekenles.

Het kan bij veel verschillende thema’s gebruikt worden, maar zeker als je werkt over politie en boeven (stelen),  de bakker (koekjes) of bijvoorbeeld bezig bent met terugtellen in je groep, is dit boek leuk om eens (een paar keer) voor te lezen. Kinderen kennen het refrein ook snel uit hun hoofd en genieten van het meedoen.

10. Kikker en een heel bijzondere dag van Max Velthuijs is een echte klassieker, maar daarom moest hij ook in deze top 10! Kikker zit op een ochtend aan het ontbijt en bedenkt dat dit een bijzondere dag wordt. Haas had het gisteren nog gezegd!

Maar wat er zo bijzonder is aan deze dag? Hij zou het niet weten. Zijn vrienden weten ook geen antwoord. Wat zou er aan de hand zijn? Aan het eind van de dag komt hij er achter waarom het zo’n bijzondere dag is: hij is vandaag zelf jarig!

Natuurlijk hebben zijn vrienden Eend, Varkentje, Haas en Rat een mooi feest voor hem geregeld. Ja, het was een bijzondere dag. Een heel bijzondere dag. Om nooit te vergeten! Dit boek is goed inzetbaar bij het thema jarig zijn, vriendschap en feest.

Natuurlijk heb ik moeten kiezen uit een grote collectie prentenboeken. Wat zijn jouw favoriete prentenboeken? Welk boek staat ook in jouw top 10? Laat het me weten!

Carolien van Beveren

Carolien van Beveren is gastblogger op klasvanjuflinda.nl. Ze studeerde in 2009 af aan de PABO. Vanaf die tijd heeft ze altijd als onderbouwleerkracht gewerkt, met veel enthousiasme. Ze vindt het belangrijk dat in het onderwijs aan kleuters het spelende kind centraal staat. Ze houdt ervan om thema's uit te werken en blogt hier dan ook regelmatig over. Carolien geeft les op een basisschool in Zeeland. Ze is getrouwd en moeder van een peuter van 2,5 en een baby.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Mieke

    Leuke boeken! Alleen mis ik “De Gruffalo” nog in de lijst ;-)

Geef een reactie