Je bekijkt nu Review: Welkom

Review: Welkom

Een nieuw boek wat echt de moeite waard is: Welkom. Het boek verschijnt begin december 2016. Het is uitgegeven door uitgeverij Meis en Maas met illustraties en tekst van Stéphane-Yves Barroux. Hij is een Franse schilder, auteur en illustrator. ‘Welkom’ is een interessant en actueel verhaal voor in je klas of thuis.

Het verhaal
Wanneer drie ijsberen plotseling wegdrijven van hun ijzige huis, hopen ze hun toevlucht te vinden op een nieuwe plek. Maar wanneer ze bij de ene na de andere nieuwe plek weggestuurd worden, vragen ze zich af of ze ooit nog een thuis zullen vinden. Uiteindelijk komen ze op een plaats terecht waar ze kunnen gaan wonen. Eindelijk een thuis! Maar dan… komen er nieuwe dieren. Mogen zij nu bij de ijsberen komen wonen? Zijn zij wel welkom?

Barroux weet als geen ander belangrijke en actuele thema’s op een eenvoudige en toegankelijke manier bespreekbaar te maken voor kinderen. Zo ook in dit boek. ‘Welkom’ is een krachtig verhaal over de benarde situatie van vluchtelingen.

De illustraties
Op elke bladzijde staat een illustratie. Alle illustraties vullen een hele pagina en maken het verhaal op een goede manier visueel. De illustraties zijn duidelijk en vertederend. De emoties van de dieren zijn heel goed weergegeven.

Review: WelkomReview: Welkom

In de klas
In dit prentenboek komt het vluchtelingenprobleem op een kinderlijk eenvoudige manier aan de orde. De kinderen leven mee met de vluchtende ijsberen die nergens terecht kunnen. De vergelijking met de actualiteit over vluchtelingen is snel gemaakt. Ook de aspecten ‘ergens weggestuurd worden’ en ‘niet welkom zijn’ komen aan de orde. Als er in de klas vluchtelingenkinderen zitten, is dit boek zeker een aanrader. Maar ook als er vragen leven bij kinderen over dit probleem. Verder zou je het boek in kunnen zetten bij sova, want het probleem ‘erbij mogen horen’ speelt in veel groepen ook een rol. Ook dit thema vind je in dit boek terug.

Ook kun je dit boek thuis gebruiken als kinderen vragen stellen naar aanleiding van bijvoorbeeld het jeugdjournaal of foto’s van vluchtelingen die ze zien in de krant. Het maakt het probleem bespreekbaar. Het boek geeft ook inzicht in de gevoelens van vluchtelingen. Het is niet verkeerd dit probleem ook eens van de andere kant te bekijken, zodat kinderen anderen die het moeilijk hebben een welkom gevoel kunnen geven.

Welkom!
Auteur: Barroux
Illustrator: Barroux
Leeftijdscategorie: 4+
Uitgever: Meis en Maas
Prijs: €12,95

Klik hier om het boek te bestellen.

Review: Welkom

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Carolien van Beveren

Carolien van Beveren is gastblogger op klasvanjuflinda.nl. Ze studeerde in 2009 af aan de PABO. Vanaf die tijd heeft ze altijd als onderbouwleerkracht gewerkt, met veel enthousiasme. Ze vindt het belangrijk dat in het onderwijs aan kleuters het spelende kind centraal staat. Ze houdt ervan om thema's uit te werken en blogt hier dan ook regelmatig over. Carolien geeft les op een basisschool in Zeeland. Ze is getrouwd en moeder van een peuter van 2,5 en een baby.

Geef een reactie