Je bekijkt nu Werken over de seizoenen

Werken over de seizoenen

De natuur is een magische wereld die elk seizoen verandert. Wil je met de kinderen werken over de seizoenen dan deel ik in deze blog een leuk idee. Ik heb dit bedacht aan de hand van het prachtige informatie/prentenboek ‘seizoenen‘. In deze blog vertel ik je er meer over.

Zoek je tips specifiek voor de winter? Lees dan deze blog.

Het boek Seizoenen

Het boek is geschreven door Hannah Pang en geïllustreerd door Clover Robin. Door in het boek te bladeren maken de kinderen kennis met zes adembenemende landschappen van over de hele wereld. Een machtige eik, de Noordpool, een Australische mangrove, de Chinese Geledrakenvallei en de vlakten van de Keniaanse Masai Mara.

Elk natuurgebied beslaat een aantal bladzijden met daarop weer flapjes. Door deze open te slaan ontdek je hoe het landschap door de seizoenen heen verandert.

De kinderen ervaren zo heel goed de verschillen tussen de seizoenen, maar kunnen ook allerlei weetjes lezen over het betreffende natuurgebied. Het is echt heel informatief en laagdrempelig.

Ook de illustraties zijn prachtig. Hieronder kun je een aantal voorbeelden bekijken.

Werken over de seizoenen

Ik vind dit boek vooral geschikt voor kinderen in de midden/bovenbouw. Het is voor de kinderen fijn om zelf de weetjes te kunnen lezen, maar natuurlijk kun je er als volwassene ook bij zitten.

Door het lezen van dit boek ervaren de kinderen dat de natuur door de seizoenen heen verandert. Hoe leuk is het dan om dit ook eens dichterbij te bekijken.

Het is een project voor een jaar, maar het hoeft in principe niet veel tijd te kosten. Laat de kinderen elk seizoen een paar foto’s maken van een natuurgebied in de buurt of van een boom op het schoolplein.

In een natuurdagboek kunnen de kinderen bijhouden wat ze zien en wat er gedurende het seizoen is verandert. Ook kunnen de kinderen op zoek gaan naar meer informatie over het natuurgebied.

Welke dieren leven er? Welke planten/bloemen komen hier voor? Misschien kunnen ze wel bladeren meenemen, deze laten drogen en in het natuurdagboek plakken.

Genoeg mogelijkheden dus om de kinderen de seizoenen echt te laten beleven. Ze te laten verwonderen over de natuur om zich heen.

Seizoenen
Schrijver: Hannah Pang
Illustrator: Clover Robin
Uitgever: Veltman uitgevers
Prijs: €14,99

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie