Je bekijkt nu Boekentip Kalm aan

Boekentip Kalm aan

Het boek ‘Kalm aan‘ stond al zo lang op mijn verlanglijstje. Eerder zag ik het boek al in het Engels, maar Lemniscaat besloot gelukkig dit prachtige boek te vertalen. Het is echt een musthave om in je klas neer te leggen, zeker als je meer met natuuronderwijs wil doen.

Kalm aan

Overal om ons heen vinden wonderen plaats in de natuur. Elke dag, ieder uur, verandert er van alles op sprookjesachtige wijze. Het gebeurt vlak voor je ogen, maar toch zie je het vaak niet…

In dit boek ontdek je 50 natuurwonderverhalen. Sommige gebeurtenissen kunnen wel dagen of zelfs weken duren – zoals een vlinder die ontpopt, of een eekhoorn die een wintervoorraad aanlegt. Maar andere kosten minder tijd – zoals een zonsopgang of het vormen van een wolk.

Kalm aan. Stop. Luister.

In de klas

Je kunt het boek op allerlei manieren inzetten in de klas.

  • Natuurlijk mag het boek niet op de seizoenstafel ontbreken. Bij elk seizoen vind je weer passende platen, deze kun je ook na elke week wisselen.
  • Misschien haal je wel echt de natuur in de klas. Bijvoorbeeld kikkervisjes of kuikens in de lente en rupsen of lieveheersbeestjes in de zomer. Ook hier vind je bijpassende platen bij.
  • Er zijn natuurlijk veel meer dan 50 natuurwonderverhalen. Welk natuurwonderverhaal kunnen jullie nog bedenken?
  • Wat is jouw favoriete natuurwonderverhaal? Kun je hier een schilderij bij maken? Of het fotograferen?
  • In het boek staat ook veel informatie. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een stappenplan maken bij het verhaal van ei tot kuiken, van rups tot vlinder of van kikkervisje tot kikker.
  • Je kunt ook elke dag of om de paar dagen een natuurwonderverhaal centraal zetten. Laat de illustraties zien en kinderen hun ervaringen erover delen. Ze gaan zo met hele andere ogen naar de natuur kijken en zullen zich meer gaan verwonderen.

Al met al een prachtig geïllustreerd kijk- en leerboek. Zowel voor thuis als op school heel goed in te zetten. Het is echt een boek dat je standaard op de boekenstapel moet hebben liggen, zodat je het er snel bij kunt pakken.

Vanmorgen kwam ik bijvoorbeeld buiten met mijn peuter een lieveheersbeestje tegen en weer thuisgekomen hebben we gelijk de plaat over het lieveheersbeestje opgezocht. Het is een fijne manier om er nog even over door te praten.

Kalm aan
Illustrator: Freya Hartas
Auteur: Rachel Williams
Uitgever: Lemniscaat
Prijs: €19,99

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie