Je bekijkt nu Boekenpost april

Boekenpost april

(Elke) De afgelopen maand is er weer allerlei boekenpost binnengekomen. In deze blog deel ik leesboeken voor allerlei leeftijden. Hopelijk doe je nieuwe inspiratie op voor je groep of voor thuis. Veel leesplezier!

Eten met dolk en sabel

Wat moet je doen als je als piraat niet meer mag varen met je piratenschip? Dan begin je een piratenschool in een leegstaand huis.  

Wat een heerlijk fantasierijk boek, de namen van de piraten en de volwassenen laten je glimlachen ‘Tjief’ en V.R. Gunning of Stuur en Bak. Het prikkelt tijdens het lezen want het vraagt creatief denken en oplossingsgericht denken van de piraten met een saus van humor. De gevoelens van kinderen en de karakters zijn mooi beschreven, dapper, stoer, pesten, opkomen voor jezelf en de ander komen allemaal aan bod. Het verhaal eindigt open, ik hoop op een vervolg.

Het is een fijn boek om voor te lezen vanaf groep 4 en daarmee ook een ingang om het te hebben over pesten, faalangst, dapper/bang. En ook zeker voor in de leeskast vanaf groep 5.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Spionnen op het voetbalveld 

Het is deel 3 uit de serie ‘VVVoetbalfanaten’. Een fijn leesboek om los te lezen maar ook zeker in de serie. 

Matteo is onder de indruk van een jongen die het is gelukt om met een YouTube filmpje gescout te worden bij een topclub in Italië. Dat is zijn droom! Zijn vader komt uit Italië en een deel van zijn familie woont er, hoe geweldig zou het zijn om daar te mogen trainen. Hij probeert een filmpje op YouTube te zetten. Of het lukt met een filmpje? Dan krijgt hij een uitnodiging voor de talentendag van de plaatselijke voetbalclub.

Ondertussen moet hij nog wel zijn spreekbeurt maken en zorgen dat die speciaal is want gewoon over voetbal vindt de meester saai. 

Een leesboek in de leeskast van groep 5 te hebben. (AVI E5)

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Megadeal in Münster

Het 9de deel van de serie ‘Simons’ spectrum’. 

De boeken van Bert lezen zo heerlijk weg. Het is het 9de deel maar je kunt de boeken prima los lezen. Geschiedenis die niet heel erg bekend is of was krijgt de aandacht. Het eerste hoofdstuk is gelijk een binnenkomer het begint spannend en blijft spannend tot het einde.  

De vader van Kirsten en Simon krijgt de uitdaging om een oude akte uit Münster weer leesbaar te maken. Hij is fotograaf van beroep en komt voor zijn werk in allerlei landen. Kirsten en Simon mogen regelmatig mee. Deze keer speelt het verhaal zich af in Münster. Het begint met een voorwoord en uitleg over de geschiedenis die in dit boek belangrijk is. In hoofdstuk 1 zijn we in 1534 waar we lezen dat een acte vernietigd moet worden, in hoofdstuk 2 stappen we in het hier en nu waarin de familie Simons net terug komt uit Schotland (deel 8)

Bert weet de personen realistisch weer te geven; de gezinsdynamiek van de Simons, de nieuwe personen uit Munster en personen die ze eerder ontmoet hebben. Knap om ze kort en krachtig te introduceren zonder dat je de verhaallijn verliest. Een boeiend en spannend verhaal waarin goed en fout, keuzes die je maakt en de gevolgen ervan helder voorbij komen, de zwarte kanten van het geschiedenis gaat Bert niet uit de weg.

Ook voor volwassenen een prettig leesbaar boek. Een boek voor in de leeskast in groep 8 of een leuk cadeau voor de zomervakantie. 

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Emma gaat Vega

Deel 2 en het vervolg op ‘Emma redt de wereld’.

Emma was in deel 1 druk met verpakkingen, plastic en lokaal voedsel kopen. In deel 2 gaat ze een stapje verder door te proberen vegetarisch of zelfs veganistisch te eten en leven.

Wat een fijn en realistisch geschreven boek. Net als deel 1 gaat het om bewustwording. 

De uitdagingen van keuzes worden vanuit verschillende invalshoeken benoemd. Kinderen die het boek lezen gaan zelf nadenken en hopelijk keuzes maken. Het is vooral niet belerend maar wel uitdagend voor de lezer om een keuze te maken.

Begrippen als flexitarieër, vegetariër en veganist worden uitgelegd. Wat is dierenleed en wanner geef je dieren een mooi leven en een goede behandeling? Hoe eet je smaakvol vegetarisch en kom je aan je vitamines.

Hoe verwoord je iets dat jij belangrijk vindt. Hoe ga je het gesprek aan en hoe stel je je mening bij.

Voor groep 7 en 8 leerlingen zeker een aanrader maar misschien ook leuk om voor te lezen in de klas om het er met elkaar over te hebben.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie