Je bekijkt nu Een aquarium in de klas

Een aquarium in de klas

Door samen met de kinderen een aquarium op te richten oefenen de kinderen spelenderwijs diverse leerdoelen rondom het leren lezen, schrijven en rekenen. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met het inrichten van het aquarium en het maken van vissen. Maar tijdens het spelen oefenen ze ook hun woordenschat, mondelinge taalontwikkeling en allerlei vaardigheden rondom de sociaal emotionele ontwikkeling.

Spel biedt dus ontzettend veel kansen! En het is een hele fijne manier om diverse doelen te oefenen. In deze blog geef ik je allerlei ideeën om dit zo spelenderwijs mogelijk vorm te geven.

Hoek aquarium

Vertel dat je een mooie documentaire hebt gezien over de onderwaterwereld. Laat vervolgens een fragment zien, op o.a. Youtube vind je allerlei filmpjes. Hoe vonden de kinderen het filmpje? Hebben ze weleens zulke vissen in het echt gezien? Dit kan in Scheveningen bij Sea Life; daar hebben ze een groot aquarium. We zouden natuurlijk ook een aquarium in de klas kunnen maken!

Ga met de kinderen in gesprek en maak samen een lijst; wat moeten we leren? Bijvoorbeeld: welke vissen leven er in het aquarium? Hoe worden de vissen verzorgd? Wat doen de medewerkers? Je kunt eventueel het filmpje ‘vissen kijken in alle kleuren’ op Schooltv bekijken.

Ook zou je boeken over het aquarium uit de bibliotheek kunnen lenen. Misschien kennen de kinderen wel iemand die thuis een aquarium heeft en er iets over wil vertellen? Vervolgens kan er een start gemaakt worden met het inrichten van de themahoek.

Ze maken een plattegrond en bedenken welke spullen er nodig zijn. Wat zouden de kinderen zelf kunnen maken? Denk aan de vissen, het aquarium, de onder water tunnel en nog meer!

Hoe begin je met het inrichten van het aquarium?

Ik heb een themahoekpakket ontwikkeld bij deze hoek. In het pakket vind je allerlei posters die je bij de inrichting kunt gebruiken. Als decoratie is de vlaggenlijn heel leuk en natuurlijk gebruik je het naambord, het open/dicht bordje en de openingstijden. 

In het pakket vind je onder andere een overzicht met taken voor de medewerkers. Denk aan het schoonmaken van het aquarium, het testen van het water, vertellen over de vissen, het voeren van de vissen, het dweilen van de vloer en het verkopen van kaartjes.

Er zit ook een handige takenlijst in het pakket, zodat de kinderen de taken af kunnen strepen. Het bijgevoegde logboek kan gebruikt worden om de vissen te observeren en om het water te testen. 

Ook voor de bezoekers is er van alles te doen; ze kunnen de schildpad aaien, de vissen bekijken, door de onder water tunnel, een (bijgevoegde) speurtocht uitvoeren, helpen bij het voeren van de vissen (ze kijken op de kaart hoe laat welke vis wordt gevoerd) en nog veel meer!

De labels zorgen ervoor dat alles netjes overzichtelijk blijft en zo weet je precies hoe de vissen heten en waar de materialen voor het verzorgen van de vissen liggen. De kinderen kunnen ook bij elke vis een paspoort schrijven. In de bundel vind je ook een prijslijst en toegangskaartjes.

Hoekenwerk in de klas

Wil je ook aan de slag met thematisch werken en spelen in hoeken? Tijdens mijn online cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie