Spelenderwijs verbinden en hechten

Stabiele en veilige relaties tussen kinderen en zorgzame volwassenen zijn van groot belang voor een gezonde ontwikkeling. Kinderen die zich niet veilig kunnen hechten lopen een groot risico op problemen in het contact met anderen en het begrijpen en grip houden op eigen emoties, gedachten en gedrag. Om tot een veilige gehechtheid te komen zijn spel en speels contact belangrijke middelen.

Micheline Mets heeft het fantastische boek Spelenderwijs verbinden en hechten geschreven met ruim honderd spelvoorbeelden die het hechtingsproces bevorderen. In deze blog wil ik je er graag meer over vertellen.

In deze blog ga ik verder niet in op het belang van een goede hechting of hechtingsproblematiek. Wil je hier meer over lezen? Lees dan mijn blogs:

Spelenderwijs verbinden en hechten
Dit boek toont dat ouders en opvoeders die actief en met plezier investeren in een hechte relatie met hun kind, bouwen aan een waardevol fundament. Als kinderen in hun eerste levensjaren in een liefdevolle, stabiele omgeving opgroeien, wordt een gezonde basis gelegd voor hun verdere leven. Het stimuleert actief de hersenontwikkeling en vergroot zo hun toekomstperspectief. De stevige band met hun opvoeders zorgt voor vertrouwen in zichzelf, anderen en de wereld.

Volgens Micheline kunnen de Theraplay® spelletjes uit dit boek helpen om de relatie tussen opvoeder en kind te verstevigen. De meer dan honderd spelletjes in dit boek zijn uitdagend en grappig. Daarnaast zijn er zachte, verzorgende activiteiten, denk aan masseren of het spiegelen met een wattenschijfje. Door alles heen speelt het plezierige en positief bezig zijn met elkaar, waardoor de wederzijdse betrokkenheid groter wordt.

Inspiratieboek vol met spellen en ideeën 
Na de uitgebreide achtergrondinformatie en tips komen de meer dan honderd spelletjes aan bod. De spellen zijn heel divers en voor allerlei leeftijden. Meestal heb je niet veel voorbereidingstijd of materiaal nodig. Je kunt hier drie voorbeelden van spelletjes vinden. Achterin het boek staat een handig overzicht, zodat je het gewenste spel snel kunt vinden. Klein minpuntje is dat de spellen niet geordend zijn op leeftijd.

In het boek worden ook tips voor meer spelplezier beschreven. Bijvoorbeeld een tip om het woordje maar te vermijden. Als een kind iets wil en er is geen tijd mee voor, dan zeg je als snel. “Dat is een leuk idee, maar daar is nu geen tijd meer voor” Positiever is dan om te zeggen: “Dat is een leuk idee, dat gaan we de volgende keer doen!” Micheline maakt je heel bewust van handelingen om nog meer te verbinden.

Geschikt voor in de klas?
Voor ouders die niet veel verder komen dan het bekende ‘kiekeboe-spelletje’ is dit een geweldig inspiratieboek. Uiteraard kan je ook het idee gebruiken, je hoeft het spel niet perse op de beschreven manier vorm te geven.

Veel spelletjes zijn ook in de (kleuter)klas te gebruiken. Je kunt ze inzetten als tussendoor spelletje of als activiteit tijdens een spelles in de gymzaal. De spelletjes zijn erg origineel en met weinig materiaal te spelen. Sommige spelletjes kun je de kinderen in tweetallen laten doen, anderen zijn geschikter in een groep of alleen met een begeleider. Achterin de lijst staat welke spelletjes geschikt zijn voor in een groep.

Sommige spelletjes, zoals het masseren of lichamelijk contact maken vind ik meer geschikt voor ouder-kind, maar er blijven nog genoeg leuke activiteiten over.

Ik vind het een prachtig boek waarin achtergrondinformatie en praktijk echt hand in hand gaan. Met veel plezier heb ik ook de achtergrondinformatie gelezen, hierdoor begreep ik ook beter waar bepaalde spelletjes vandaan komen. Micheline heeft als inspiratiebron de vrijeschool- en heilpedagogie van Rudolf Steiner gebruikt. Ben je hier niet in thuis dan kunnen sommige spelletjes wel wat vreemd of zweverig klinken.

Juist door de informatie te lezen begrijp je bepaalde keuzes en ideeën. Ik vond het ten minste heel verhelderend en wordt er ook wel nieuwsgierig naar. Ook begrijp je nog beter het belang van een veilige hechting. Kortom Spelenderwijs hechten en verbinden is een praktisch naslagwerk en inspiratiebron met leuke spelletjes om actief en met veel plezier met kinderen aan de slag te gaan. Zowel geschikt voor ouders, therapeuten en leerkrachten.

Spelenderwijs verbinden en hechten
Schrijver: Micheline Mets
Uitgever: SWP
Prijs: € 27,50

Klik hier om het boek te bestellen.

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Janneke Nederveen

    Ha Linda,
    zijn de spelletjes ook nog geschikt voor kinderen in groep 7/8 met hechtingproblematiek?

Geef een reactie