Je bekijkt nu 5 tips om een gefrustreerd kind te helpen

5 tips om een gefrustreerd kind te helpen

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een gefrustreerd kind. Misschien heeft het zijn dag niet, is het spelletje te moeilijk of wil het kind het te goed doen. Elk kind is anders en de volgende tips zullen niet bij elk kind helpen. Jij als leerkracht kent het kind het beste en weet wat bij hem of haar past.

Frustraties
De meeste jonge kinderen zijn erg goed in het emoties uiten. Ze moeten keihard lachen als iemand een scheet met zijn oksel probeert te maken en een tel later kunnen ze het uitschreeuwen van de pijn als ze van hun stoel vallen. Het is goed dat kinderen hun emoties uiten.

Blijdschap, boosheid en verdriet wisselen elkaar af. Er zijn ook kinderen, die vooral snel boos en gefrustreerd worden. Dit kunnen bijvoorbeeld dominante kinderen zijn, die het altijd op hun manier willen doen. Maar kinderen met faalangst kunnen ook heel gefrustreerd raken, als ze bijvoorbeeld een lastig werkje moeten doen.

5 tips om een gefrustreerd kind te helpen

1. Leren omgaan met frustraties
Wanneer een kind boos begint te worden en bijvoorbeeld gaat schreeuwen of met spullen gaat gooien, dan zijn we geneigd om het gelijk te sussen. We willen weten wat er is, zodat we het kind kunnen helpen.

Eigenlijk walsen we dan zo over de frustraties heen en zijn we gelijk oplossingsgericht bezig. Het is allereerst belangrijk om het kind te laten weten dat het zijn emoties mag uiten. “Ik zie dat je boos bent, klopt dat? Laten we even aan de tafel gaan zitten om rustig te worden…”

Lees ook mijn review over het boek ‘Werken aan de weerbaarheid van je kind’.

2. Het stellen van grenzen
Sommige kinderen kunnen erg lang in hun bui blijven hangen. Het is dan belangrijk om grenzen te stellen. Geef het kind dan een keuze. “Of je blijft boos of je gaat…” Het kind moet weten dat hij niet zijn zin kan doordrijven.

3. Verdeel een opdracht in deeltaken
Sommige kinderen raken gefrustreerd als ze een werkje niet goed maken. Voorkom dit door een taak op te delen in deeltaken. Kleine doelen zijn voor deze kinderen makkelijker te overzien. Veel leerkrachten zetten een time-timer in bij kinderen, die te langzaam werken. Hier kunnen kinderen ook juist zenuwachtig en gefrustreerd door raken.

4. Werk aan de eigenwaarde
Als een kind perfectionistisch is, dan is het belangrijk dat je aan de eigenwaarde van het kind werkt. Praat veel met het kind en laat het positieve punten van zichzelf benoemen. Geef regelmatig positieve feedback en zorg dat het kind zich veilig bij je voelt. Vertel ook heel duidelijk wat je van het kind verwacht, zodat het voor het kind geen verrassing is.

5. Gezelschapsspellen
Laat de kinderen bordspellen spelen, dit kan ook prima al bij de kleuters. Ik gebruik bijvoorbeeld het spel ‘Mens erger je niet’ en dit is het frustratiespel van de eeuw. Ik hanteer de officiële spelregels, dus ook zij kunnen pech hebben wanneer ze maar geen 6 gooien.

Ook het afgooien kan voor veel frustraties zorgen. In het begin is het altijd even pittig, maar de kinderen leren daarna steeds beter met tegenslagen omgaan. Ook het spel ‘Ganzenbord’ is hiervoor erg geschikt.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Simone

    Hoi Juf Linda, ik merk dat mijn 6 maanden oude dochter af en toe enorm gefrustreerd raakt. Waarschijnlijk omdat ze te moe is om nog langer op haar buik te liggen, maar niet naar haar rug wil en kan draaien. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan waardoor ik haar leer door te zetten, maar niet het idee geef dat ze kan roepen wat ze wil en wij haar toch niet gaan helpen?

Geef een reactie