Je bekijkt nu Review: Lettertje tik

Review: Lettertje tik

Eind groep 2 en begin groep 3 probeer ik allerlei leuke activiteiten rondom letters aan te bieden. Denk aan spelletjes met de letterdoos, loco, woordjes rijgen en de activiteiten uit mijn boek Letter van de week. Bij Heutink hebben ze nieuw materiaal, dat ontzettend geschikt is voor de echte doeners, namelijk Lettertje tik. Een soort Hamertje tik, maar dan met letters. Ik heb het in groep 2/3 uitgeprobeerd.

Dit materiaal heb ik gekregen. Lees hierover ook mijn disclaimer.

Lettertje tik
Met Lettertje Tik kan het kind zowel aan zijn motoriek als letterkennis werken. Op een speelse manier komt het kind in contact met de letters en kan het eenvoudige woordjes maken. Alle letters zitten in een houten kist. De inhoud bestaat uit  93 houten letters, 63 medeklinkers (blauw) en 30 klinkers (rood), 2 kurkplaten (28 x 26 cm), 2 hamertjes en 2 doosjes spijkertjes. Daarnaast kun je het uitbreiden met een set woorden, die kinderen kunnen namaken.

Ook leuk: je kunt ook de kleurplaten uit mijn letterboek gebruiken.

Met Lettertje Tik kan het kind aan de motoriek en letterkennis werken. Op een speelse manier komt het in contact met de letters en kan het woordjes maken.Met Lettertje Tik kan het kind aan de motoriek en letterkennis werken. Op een speelse manier komt het in contact met de letters en kan het woordjes maken.Met Lettertje Tik kan het kind aan de motoriek en letterkennis werken. Op een speelse manier komt het in contact met de letters en kan het woordjes maken.In de klas
Ik kan er lang over uitweiden, maar de uiteindelijke conclusie is dat ik ontzettend enthousiast ben over dit materiaal. In het begin vonden de kinderen het heel fijn om de woordjes na te maken, maar later gingen ze ook steeds meer zelf woorden ‘tikken’. Volgend jaar krijg ik een groep 3/4 combinatie en ik kan me zo voorstellen dat het in groep 3 ook nog ontzettend leuk en uitdagend materiaal is. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden met het materiaal te bedenken:

 • Laat het kind zelf experimenteren en woordjes tikken.
 • Geef het kind de opdracht om woorden met  de letter /…/ te maken.
 • Geef het kind (in groep 3) de opdracht om woorden met twee medeklinkers aan het begin of eind te maken. Later kun je het uitbreiden naar drie medeklinkers.
 • In groep 3 oefenen we nu met het verschil tussen de c als /s/ en de c als /k/. De kinderen zouden de twee verschillende typen woorden op de twee plankjes kunnen tikken.
 • Door de plankjes naast elkaar te liggen kunnen de kinderen zinnen maken.
 • Laat de kinderen twee rijmwoorden naast elkaar tikken.
 • Laat de kinderen woorden rondom een bepaald thema tikken.

Ben je op zoek naar meer activiteiten rondom letters? Een handig boek met allerlei letterspellen en -activiteiten is het boek ‘Letter van de week’. 

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en ik denk dat je nog veel meer meer activiteiten erbij kunt bedenken. ‘Lettertje tik‘ is te koop bij Heutink en een fijne aanvulling in een groep 2/3. Het geeft de kinderen namelijk de gelegenheid om echt op speelse wijze kennis te maken met letters en woordjes.

Met Lettertje Tik kan het kind aan de motoriek en letterkennis werken. Op een speelse manier komt het in contact met de letters en kan het woordjes maken.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. roselinde deliaert

  hallo

  ik sta in de tweede en derde kleuterklas en ben ook zorgjuf op onze kleuterschool. In onze school mogen we niet met schrijfletters werken alleen met drukletters, is het boek dan ook voor onze school handig? Of meer geschikt voor wie met schrijfletters werkt?
  lettertje tik lijkt me ook heel tof maar ook dit is weer met schrijfletters, jammer!
  Roselinde

Geef een reactie