Twaalf nuttige boeken om als leerkracht in bezit te hebben.

Op de Pabo krijg je een hele lange lijst van boeken, die je moet bestellen. Mijn tip is om pas een boek te bestellen, als je het echt nodig hebt. Moet je het leren voor een toets? Kijk dan op Marktplaats of in de bibliotheek op school. Een oude druk kun je vaak ook prima gebruiken! Ik heb dit zelf ook gedaan en het heeft me honderden! euro’s bespaard. In mijn eerste jaar heeft mijn moeder wat boeken voor me besteld, maar ik moet bekennen dat ik de helft nooit heb gelezen!

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer

Ook leuk! 5 manieren om aan kinderboeken te komen.

Deze boeken MOET je hebben
Natuurlijk zijn er altijd boeken, die wel leuk zijn om te hebben. Ik heb er ook zeker een aantal aangeschaft, schandalig veel eigenlijk… Voor mijn website heb ik al heel wat boeken mogen recenseren en hierdoor krijg ik veel boeken onder ogen. Mijn lijst wil ik graag met je delen. Het zijn trouwens boeken voor de onder- en bovenbouw. In de lijst vind je informatie- en leesboeken terug.

Tip 1
Voor de beginnende leerkracht is het boek ‘Lesgeven voor Dummies‘ ontzettend leuk om te hebben. Hier vind je allerlei nuttige tips over bijvoorbeeld hoe een goede les eruit ziet, hoe je orde en overzicht houdt, maar ook hoe je van een les een feestje maakt en hoe je het beste met je tijd en papierwinkel om kan gaan.

Tip 2
Werk je op een school met veel allochtonen kinderen? Het boek ‘Juf met staarten op een zwarte school‘ is dan een leuk leesboek voor jezelf. Eefje krijgt haar eerste baan op een zwarte basisschool in Amsterdam. Op een hele grappige manier beschrijft ze haar ervaringen en problemen waarmee ze geconfronteerd wordt. Ik heb het tweede deel ook gelezen, maar dit vind ik iets minder sterk dan het eerste deel.

Tip 3
Om het samenwerken en samen leren tussen de kinderen te stimuleren is het boek ‘Cooperatief leren in het basisonderwijs‘ heel handig. Hierin worden allerlei werkvormen beschreven, die je gelijk kunt toepassen in de praktijk.

Tip 4
Wanneer je bij de kleuters werkt is het boek ‘Spelend rekenen met peuters en kleuters‘ echt onmisbaar! Ik gebruik dit boek ook zelf in mijn kleutergroep en ik heb er al heel wat leuke en praktische ideeen uit gehaald. Ik heb er al eens eerder over geschreven. Hier kun je er meer over lezen.

Tip 5
Pedagogische adviezen voor speciale kinderen‘ is een boek dat je zeker in de boekenkast moet hebben staan. Hierin worden de bekendste gedrags- en leerproblemen, zoals autisme, ADHD en Faalangst heel eenvoudig beschreven. Het geeft je ook ontzettend veel handvatten om er in de praktijk mee om te gaan. Ik heb dit boek al regelmatig geraadpleegd.

Tip 6
Van de week heb ik het boek Op Woordenjacht binnen gekregen en ik ben er echt super enthousiast over. Je krijgt ontzettend veel leuke doorkijkjes naar de praktijk. Het is totaal niet theoretisch en je kunt het na één hoofdstuk gelezen te hebben al in de praktijk inzetten. Hier kun je mijn review lezen.

Tip 7
Als onderbouwleerkracht vind ik de boeken over Kikker van Max Velthuijs echt een must. Je kunt deze heel goed bij diverse thema’s en onderwerpen gebruiken. Kinderen genieten echt van de verhalen en je kunt ze heel interactief voorlezen.

Tip 8
Voor de bovenbouwleerkracht vind ik de boeken van Alex de Wolf en Arend van Dam echt een aanvulling. Deze boeken sluiten heel goed aan bij de lessen geschiedenis en aardrijkskunde. Door middel van aansprekende verhalen wordt uitgelegd hoe het is om in een andere tijd of land te leven. Het boek Lang geleden is bijvoorbeeld zo’n boek.

Tip 9
Voor alle groepen zijn de Energize boeken ontzettend handig. Hierin vind je allerlei leuke tussendoortjes waarbij kinderen even hun energie kwijt kunnen of weer nieuwe energie op kunnen doen. Ze zijn trouwens ook leuk om te gebruiken voor groepsvorming. Wij hebben het aan het begin van het jaar ook veel ingezet.

Tip 10
Het boek Speel je wijs is een ontzettend mooi boek met 100 kant en klare dramalessen met als doel om de taal- en woordenschatontwikkeling te verbeteren. Eigenlijk is het een complete methode, die je voor de groepen 3 tot 8 kunt inzetten.

Tip 11
Ik spaar de boeken van Max Lucado. De boeken passen perfect binnen de Christelijke identiteit en ik vind ze heel leuk en aantrekkelijk geschreven. Ze zijn ook erg goed te gebruiken bij de SOVA-lessen.

Tip 12
En als laatste tip mag natuurlijk mijn eigen boek 50 lesideeen voor de onderbouw niet ontbreken! Een super praktisch boek met kant en klare ideeen om bijvoorbeeld in te zetten tijdens de lessen rekenen of taal. Lees er hier meer over. 

BewarenBewarenBewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Anton Horeweg

    Wij van wc eend raden eigenlijk Gedragsproblemen in de klas in het basisonderwijs aan ?

  2. arrienne

    Bedankt voor de tip

    Een aantal boeken heb ik al, de rest ga ik even bekijken

    gr Arrienne

Geef een reactie