Je bekijkt nu Het paasverhaal in een Kamishbai kastje

Het paasverhaal in een Kamishbai kastje

Wij vieren 1 april de paasviering met de ouders. Waarschijnlijk zullen er al meer leerkrachten druk bezig zijn met de voorbereidingen. Vanaf volgende week starten we ook met het vertellen van de verhalen rondom Pasen. Van de intocht in Jeruzalem tot de verschijning van Jezus aan de discipelen bij het meer. Marieke ten Berge heeft prachtige platen gemaakt waarbij het hele Paasverhaal is afgebeeld. Deze kun je bestellen bij de schatkoffer

Japanse vertelmethode
De platen zijn geschikt voor een Kamishbai kastje. Kamishibai is een eeuwenoude Japanse vertelvorm. Kami betekent ‘papier’ en shibai betekent ‘drama’, letterlijk papieren drama dus. Elk Kamishibai-verhaal bestaat uit een aantal gekleurde platen die momenten uit het verhaal afbeelden. Telkens wanneer het verhaal een wending neemt, verschuift de verteller de plaat.

Startersset Pasen
Ik heb deze set gekregen om in de klas uit te proberen. Het verhaal over Pasen begint met wie Jezus eigenlijk is. Zo zullen ook kinderen die niet met de bijbel bekend zijn, door het verhaal worden meegenomen. De platen zijn echt prachtig! Ik was vooral heel benieuwd hoe de kruisiging afgebeeld zou zijn. Dit is heel ingetogen en alleen de achterkant van de kruizen zijn geïllustreerd. De platen zitten vol met allerlei details en de kinderen wilden ze graag uitgebreid bekijken. Op de achterkant van de platen staan de verhalen uitgeschreven. Er zijn twee versies, namelijk voor de onder- en bovenbouw. Ook de Bijbelgedeelten staan erbij vermeld.

O ok leuk! Het thema ‘Hij is opgestaan’ vanuit een Christelijke invalshoek. 

paasplaat2

paasplaat3

Tijdens het vertellen van de Bijbelverhalen kun je steeds een aantal platen uit de verhalenset gebruiken. Maar je kunt er ook voor kiezen om alle platen tegelijkertijd te laten zien. Wanneer je de startersset besteld, dan krijg je er een kartonnen kamishbai kastje bij. Zo kun je gelijk ontdekken of deze vertelmethode iets voor jou is. Ik ben in elk geval erg enthousiast!

Doordat er meerdere gebeurtenissen afgebeeld zijn kun je uiteindelijk een lange tijdlijn van het hele Paasverhaal door de klas maken. Na elk verhaal komen er dus weer nieuwe platen bij totdat uiteindelijk alle gebeurtenissen aan bod zijn geweest.

De starters-set Pasen inclusief kartonnen Kamishbai kastje kost €32,95. Je kunt ook de losse platen voor €29,95 bestellen. Bestel nu en betaal geen verzendkosten!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

  1. De kamishibai is een fantastisch hulpmiddel om verhalen te vertellen in de klas. En eigenlijk ook veel handiger dan een prentenboek. Tip: Boekhandel De Kleine Kapitein in Rotterdam verkoopt zowel de kastjes als heel veel verschillende platensets (de meeste gebaseerd op bestaande prentenboeken).
    Op mijn pinterestbord (zoek op ‘Babboes’) pin ik regelmatig nieuws over kastjes, kaartensets en leuke toepassingen van kamishibai.
    Overigens is kamishibai geen eeuwenoude vertelvorm: het is begin 20e eeuw bedacht en was vooral in de jaren ’30 en ’40 ongelooflijk populair. Toen de TV werd uitgevonden heette die in het Japans zelfs “electronische kamishibai”!

Geef een reactie