Je bekijkt nu Tel de vogels op het schoolplein met de klas

Tel de vogels op het schoolplein met de klas

Op vrijdag 24 januari vindt weer het  grootste natuuronderzoek in Nederland; de jaarlijkse tuinvogeltelling plaats. Help je ook mee met de klas? Hoe je mee kan doen vertel ik je graag in deze blog.

Hoe werkt het?
Tel samen met de kinderen op vrijdag 24 januari gedurende een half uur de vogels op het schoolplein of omgeving. Heb je geen tijd op 24 januari, dan kan het ook eerder. Overvliegende vogels tellen trouwens niet mee.

Tel steeds het maximum aantal vogels per soort dat je tegelijk ziet. Dus: zie je eerst 3 koolmezen tegelijk en later 2 tegelijk? Geef dan door: 3 koolmezen.

Je kunt de telling door geven via de website tuinvogeltelling of via de app Tuinvogels. Dit kan tot uiterlijk maandag 27 januari 12.00 uur.

Tel de vogels op het schoolplein met de klas
Lars Soerink/Vogelbescherming Nederland

Gratis lesmateriaal
Hoe leuk! De vogelbescherming heeft allerlei gratis lesmateriaal ontwikkeld. Hierin vind je inspiratie, leuke doe-tips en zoekkaarten voor kinderen. De kinderen zullen enthousiast op zoek gaan naar vogels en de naam proberen te achterhalen.

Nog meer tips
In de winter houden veel dieren een winterslaap en vertrekken vogels naar het zuiden. Maar er zijn ook vogels die in Nederland blijven. Zij moeten, zeker als het sneeuwt, extra hun best doen om hun eten te verzamelen. Als het vriest of sneeuwt kan je met de kinderen de vogels voeren.

Er zijn verschillende opties:

  • Rijg doppinda’s en rozijnen aan een dun touwtje met een grote stopnaald. Hang het op een zichtbare plek zodat je goed de vogels kunt zien.
  • Een iets moeilijker werkje is om met de kinderen een vetbol te maken. Je kunt hier een beschrijving vinden.

Als voorbereiding kan je met de kinderen deze aflevering over vogels in de winter van Huisje Boompje Beestje kijken.

Ik ben benieuwd! Ga jij meedoen met de vogeltelling?  

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie