Je bekijkt nu De seizoenen spelend leren

De seizoenen spelend leren

In de middenbouw maken de kinderen tijdens het vak rekenen kennis met de maanden van het jaar. Maar het is dan wel belangrijk om eerst kennis te hebben van de seizoenen. Welke seizoenen zijn er? In welke maand is welk seizoen? In het spel ‘De seizoenen‘ komt dit spelenderwijs aan bod. In deze blog vertel ik je er graag wat meer over.

De seizoenen
Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, dus kleuters kunnen er al mee aan de slag. Je kunt de kinderen een individuele opdracht geven, maar ze kunnen ook een spel met maximaal vier spelers tegelijkertijd spelen.

Het spel bestaat uit een ronde schijf met daarop de maanden en seizoenen geïllustreerd. In het midden monteer je een draaischijf (zon). Daarnaast bevat het spel losse ‘tegels’ die passen bij een van de vier seizoenen. Elke tegel is dubbel bedrukt. Op de voorkant staat alleen de illustratie en op de achterkant staat dezelfde illustratie met een gekleurde rand. De rand correspondeert met de seizoenen. Winter is blauw, lente is groen, zomer is geel en herfst rood.

De activiteiten
Bij het spel zijn verschillende activiteiten mogelijk. De speler kiest bijvoorbeeld tien tegels uit en legt ze op de goede plek in de jaarkalender. Vervolgens draait hij de tegels om, zodat hij de randen kan controleren. Liggen de tegels bij het juiste seizoen?

Met meerdere kinderen samen kan het bordspel worden gespeeld. Op elke maand wordt een tegel gelegd. Elke speler zet zijn pion op zijn geboortemaand. Vervolgens wordt er aan de zon gedraaid. De dobbelsteen bepaalt hoeveel stappen een speler vooruit mag. Vervolgens mag hij de tegel waarop hij terecht komt pakken en een nieuwe tegel van de pot neerleggen. De winnaar is de speler die als eerste een tegel van alle seizoenen heeft verzameld.

Het spel kan moeilijker worden gemaakt door de tegels (met de gekleurde rand) op de kop te leggen en de speler eerst het bijpassende seizoen te laten benoemen. Speel je het spel met oudere kinderen dan zou je zelfs de kinderen een maand uit het betreffende seizoen kunnen laten benoemen.

Het spel ‘De seizoenen‘ is te koop bij bol.com.

Zo zie je dat het spel veel mogelijkheden voor jong en oud heeft, waardoor het in meerdere groepen gebruikt kan worden. Kortom; een leuk spel en een laagdrempelige manier om de seizoenen (en maanden van het jaar) te leren!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie