Je bekijkt nu Programmeren met Scratch

Programmeren met Scratch

In de toekomst wordt programmeren een steeds belangrijke vaardigheid. Door te programmeren leren kinderen skills als creatief en logisch denken en wordt het ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen gestimuleerd. Steeds meer scholen willen kinderen de kans geven om dit te kunnen ontwikkelen. Een leuke en gratis programmeeromgeving die heel geschikt is voor beginnende programmeurs is Scratch. In dit blog vertel ik je er graag meer over.

Deze blog is geschreven is samenwerking met Visual Steps. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.

Programmeren met Scratch
Wil je de kinderen een eigen computerspel of animatie laten bouwen dan kun je dit met behulp van Scratch doen. Door het boek ‘Programmeren met Scratch‘ te gebruiken wordt het programmeren voor elke (bovenbouw)leerling toegankelijk. In plaats van eindeloze regels programmeercode te typen, maken de kinderen gebruik van kleurrijke opdrachtblokken en stripfiguren in een online omgeving.

Het boek biedt een praktische, probleemgerichte aanpak bij het leren programmeren. Stap voor stap worden de leerlingen door het programmeerprogramma  van Scratch heen geloodst. Het boek werkt projectgericht; via duidelijke schema’s, illustraties en teksten worden diverse concepten tot in de details besproken en uitgewerkt. Daarna kunnen de kinderen zelf aan de slag met het ontwikkelen van applicaties.

De oefeningen in het ‘Proberen’ kader en de oefeningen aan het einde van elk hoofdstuk zijn bedoeld om de programmeervaardigheden van de kinderen te testen. Het doel hiervan is om de kinderen op nieuwe ideeën te brengen, waardoor ze de geleerde concepten in breder verband gaan zien. De kinderen worden op deze manier uitgedaagd om eigen programmeerprojecten te bedenken. Wanneer ze eigen problemen kunnen herkennen en oplossen, laten ze zien dat ze begrijpen waar het bij het programmeren om gaat.

Programmeren met Scratch

Beginnen met Scratch
Om met Scratch te beginnen gaan de kinderen naar de website van Scratch. Hoewel de kinderen geen account hoeven te hebben om Scratch te gebruiken, kan het wel handig zijn. Op deze manier kunnen ze hun werk opslaan, met andere gebruikers communiceren en hun werk online delen. Er zijn veel manieren waarop je kunt beginnen met het programmeren. Kinderen kunnen een nieuw project maken, een project remixen of een oud project openen en aanpassen. Al deze opties worden uitgebreid in het boek beschreven. De website is in het Nederlands vertaald, al worden nog wel wat voorbeelden in het Engels weergegeven. Dit is voor het programmeren verder geen probleem.

Wil je in de klas meer doen met programmeren, dan is het boek ‘Beginnen met Scratch’ een prachtig middel om de kinderen de basisprincipes aan te leren. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar en er is geen programmeerervaring vereist. Met een goede internetverbinding en een laptop kunnen de kinderen direct aan de slag. Op deze website vind je extra bestanden en een docentenhandleiding.

Programmeren met Scratch
Schrijver: Majed Marji
Uitgever: Visual Steps
Prijs: € 22,95

Klik hier om het boek te bestellen.

book-1

 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie