Je bekijkt nu Hoe help je een verlegen kind

Hoe help je een verlegen kind

Wanneer je als ouder of leerkracht met  een verlegen kind te maken hebt kan dit best lastig zijn. Zeker als je zelf niet verlegen bent is het moeilijk om je te verplaatsen in het kind. Ik was als kind vrij verlegen en vond het lastig om contact met anderen te maken.

Dit kan heel vervelend zijn bij het maken van speelafspraakjes of het sluiten van vriendschappen. Elke ouder of leerkracht wil dat een kind zich niet alleen hoeft te voelen.

In dit artikel vertel ik  hoe je een verlegen kind kunt helpen om vriendschappen te sluiten.

Lees ook mijn review over het boek: ‘Angst bij kinderen’. 

Ik geef je eerst twee adviezen wat je absoluut niet moet doen:

  1. Het allerbelangrijkste is wel dat je een verlegen kind niet moet dwingen of pushen. Hierdoor zal het kind juist dichtklappen en nog terughoudender worden. Hij vertrouwt jou als leerkracht of ouder en dit mag je nooit beschamen. Dwing een kind dus niet om op iemand af te stappen of om alleen iets te gaan doen, dit is een veel te grote stap die eerst langzaam opgebouwd moet worden.
  2. Zeg nooit tegen anderen waar het kind bij staat dat het kind heel verlegen is. Hij zal hierdoor nog onzekerder worden en hier zich naar gaan gedragen. Het schaamtegevoel is bij verlegen kinderen vaak groot.

Wanneer je als ouder of leerkracht met verlegen kinderen te maken hebt kan dit best lastig zijn. Ik geef 10 tips hoe je een verlegen kind kunt helpen.

Hoe help je een verlegen kind dan wel?

  1. Wees als ouder of leerkracht een rolmodel voor het kind. Ben je zelf heel verlegen dan zal het kind zich ook introverter naar anderen gaan gedragen. Wees je hier dan bewust van en dwing jezelf om in het bijzijn van het kind op anderen af te stappen, contact te maken en vriendelijk te zijn voor anderen.
  2. Net als dat een kind gestimuleerd moet worden in zijn cognitieve ontwikkeling moeten kinderen ook sociaal-emotionele vaardigheden ontwikkelen. Leer het kind van jongs af aan de basisvaardigheden: elkaar aankijken als je met iemand praat, een hand geven bij het voorstellen, vriendelijk kijken, antwoord geven als iemand iets vraagt en beleefd reageren wanneer je iets krijgt.
  3. Laat kinderen opgroeien in een omgeving waar zij kunnen spelen met andere kinderen. Dit kunnen neefjes/nichtjes, buurkinderen of kinderen op de peuterspeelzaal zijn. Wanneer het kind van jongs af aan gewend is om andere kinderen om zich heen te hebben zal het kind ook op latere leeftijd makkelijker contact maken.
  4. Help het kind op de basisschool om speelafspraakjes met andere kinderen te maken. Nodig in overleg met het kind een klasgenootje uit om thuis te komen spelen, als dit goed gaat dan is het kind eerder bereid om ook bij het klasgenootje een keer te gaan spelen.
  5. Wanneer het kind iets ouder is kun je door middel van rollenspel voordoen hoe het kind contact kan maken met andere kinderen. Leer het kind bijvoorbeeld dat als het in een nieuwe omgeving komt hij een vraag aan een ander kan stellen. Bijvoorbeeld: “Mag ik bij je zitten?” of “Mag ik met je meespelen?”. Je kunt dit eerst samen aan een klasgenoot vragen, maar motiveer het kind op ten duur om dit alleen te proberen.
  6. Accepteer de gevoelens van het kind. Het contact maken zal niet altijd vanzelf gaan en het vergt veel inspanning en tijd om dit tot een gewoonte maken. Leg er geen druk op en laat het kind merken dat je hem accepteert zoals hij is. Iedereen is anders en wel ergens goed in.
  7. Leer het kind dat een paar goede vrienden veel belangrijker zijn dan een hoop kennissen
  8. Lees het kind (prenten)boeken voor over verlegen kinderen, zodat het merkt dat hij niet de enige is. Laat het kind nadenken over de overeenkomsten en verschillen en bespreek hoe het personage omgaat met zijn verlegenheid.

Hoe ga jij om met een verlegen kind?

Lees ook eens onderstaande prentenboeken:

Ben jij verlegenVerlegen StijnNina

 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie