Je bekijkt nu Temperamentvolle kinderen, hoe herken je ze?

Temperamentvolle kinderen, hoe herken je ze?

Misschien herken je het wel: je hebt een kind in de klas zitten dat opvliegender lijkt te zijn dan andere kinderen. Verder is het kind intenser, gevoeliger of eigenwijzer dan het gemiddelde kind. Het kan zijn dat dit een temperamentvol kind is.

Het vraagt veel aandacht van jou als leerkracht om hier goed mee om te gaan, anders kunnen koppig gedrag of huilbuien het gevolg zijn. In deze blog wil ik je meer vertellen over temperamentvolle kinderen.

Ik wil dit doen aan de hand van het boek ‘Temperamentvolle kinderen‘ van Eva Bronsveld.

Wat zijn temperamentvolle kinderen?
Eva Bronsveld is opvoedkundige en onderwijsadviseur. Ze geeft trainingen en workshops aan ouders en professionals. Zelf heeft ze drie kinderen, van wie twee temperamentvol. Ze bedoelt hiermee kinderen die intens, gevoelig en opmerkzaam zijn en een sterke eigen wil hebben.

Het is helemaal niet haar bedoeling om een nieuw label te creëren, maar deze kinderen hebben een verzameling eigenschappen die veel ouders of leerkrachten zullen herkennen.

Intens
Kinderen met een intens karakter kunnen heel enthousiast zijn, lachen tot ze er bij neervallen of uitbundig reageren. Ook kunnen ze heel diepzinnige vragen stellen.

Negatieve emoties kunnen hierdoor ook heftiger worden ervaren. Daarnaast kunnen ze door hun enthousiasme vaak wat luidruchtig overkomen.

Gevoelig
Volgens Eva hebben temperamentvolle kinderen een bovengemiddeld gevoelige kant. Ze hebben een groot hart en kunnen goed uiting geven van hun liefde (complimenten of knuffels geven).

Ook kunnen ze zich goed inleven in anderen. De andere kant is dat ze sneller last zullen hebben van een nare sfeer of gevoeliger zijn voor harde geluiden of kriebelende stoffen.

Opmerkzaam
Ten derde zijn temperamentvolle kinderen opmerkzaam: ze zien en horen dingen de die meesten van ons helemaal niet opvallen. Ze hebben oog voor details en voor de wereld om zich heen.

Hierdoor kunnen ze heel scherpzinnig uit de hoek komen. Een nadeel hiervan is dat ze snel afgeleid worden en het langer kan duren voordat ze de hoeveelheid prikkels hebben verwerkt.

Sterke eigen wil
Deze kinderen weten wat ze willen. Zijn zijn creatief in het zoeken naar oplossingen en hebben veel doorzettingsvermogen. Ze vertrouwen op hun eigen inzicht en leren het best door dingen te ervaren.

Een sterke wil kan lastig zijn voor de ouder of leerkracht. Wanneer deze kinderen eenmaal iets in hun hoofd hebben zijn ze daar moeilijk vanaf te brengen.

Temperamentvolle kinderen, hoe herken je ze?

Hoe kun je temperamentvolle kinderen helpen?
De combinatie van al bovenstaande eigenschappen maakt het soms best ingewikkeld. De eigenschappen kunnen behoorlijk met elkaar botsen waardoor het kind niet goed meer weet wat hij nou wil of nodig heeft. Het gedrag is hierdoor soms moeilijk te voorspellen.

Eva Bronsveld heeft een heel aantal duidelijke tips in haar boek omschreven. Je kunt ze als ouder of leerkracht goed gebruiken in het omgaan met temperamentvolle kinderen.

De tips gaan over wat temperamentvolle kinderen nodig hebben, wat ze lastig vinden, hoe je kunt samenwerken, hoe je kunt omgaan met de negatieve emoties en wat lastige situaties kunnen zijn.

Herken je een kind in bovenstaande eigenschappen, dan is het zeker zinvol om het boek van Eva verder te lezen. Een aantal tips die voor de leerkracht interessant kunnen zijn wil ik in een tweede blog toelichten.

Volgens Eva is het heel belangrijk dat we de eigenschappen in het kind waarderen. We moeten het kind accepteren zoals hij is. Wanneer je dit niet doet dan zal het kind dit haarfijn kunnen aanvoelen.

Daarnaast kunnen we de eigenschappen ook door een positieve bril bekijken. Elke eigenschap heeft namelijk een positieve en negatieve kant. Door meer naar de positieve kanten te kijken leer je op een andere manier naar het kind kijken. Hierdoor zul je ook anders met het kind omgaan.

Op zoek naar meer informatie over temperamentvolle kinderen? Lees dan zeker onderstaand boek. Het is heel praktisch geschreven en biedt een schat aan tips en informatie (vooral voor ouders).

Temperamentvolle kinderen
Auteurs:  Eva Bronsveld
Uitgever: Kosmos
Prijs: €20,00

klik hier om het boek te bekijken.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Moeder van een temperamentvolle, introverte peuter

    Ik mis vaak het feit dat er ook temperamentvolle kinderen zijn die introvert zijn. Deze kinderen blokkeren juist in sociale situaties, ontdooien langzaam en laten niets zien van het explosieve gedrag en de sterke wil die zij hebben. Tenzij je heel goed kijkt of heel goed contact hebt met het kind/ een hele veilige haven voor het kind bent. Zo heeft mijn zoontje thuis vanaf babytijd zixh altijd enorm tegen alles verzet, bepalend, dwingend, controlerend, volhardend, gefocussed op details, gevoelig, etc. Maar buiten de deur is hij extreem teruggetrokken, vertoont weinig expressie, verstijft en houdt zich op de achtergrond, maakt niet snel contact. Juist omdat mensen bij het woord temperament de extraverte personen veel beter eruit kunnen pikken, is het belangijk te benoemen dat introverten evengoed enorm temperamentvol zijn. Je ziet het alleen niet. (Ja als ouders of grootouders wel) Vooral voor leerkrachten en peuterleidsters erg belangrijk om te beseffen, omdat deze kinderen makkelijk over het hoofd worden gezien omdat ze geen aandacht vragen.

  2. Ik heb het boek al een tijd in huis en ik moet het nog steeds lezen. Deze blog (met de vele herkenbare punten erin) benadrukt maar weer dat ik dat echt eens moet gaan doen. Bedankt voor de reminder!

Geef een reactie