Je bekijkt nu Help, juf Carolien is zwanger!

Help, juf Carolien is zwanger!

Help, juf Carolien is zwanger! Dat betekent: rondhobbelen met een steeds dikker wordende buik, meer overlaten aan leerlingen, en natuurlijk: een vervanger inlichten om jouw taak over te nemen. In deze blog de momenten waar iedere zwangere juf mee te maken krijgt. Omdat ik het op dit moment voor de tweede keer allemaal mee mag maken!

Het grote nieuws vertellen
Na een paar maanden van geheimhoudingsplicht wil je wel heel graag dat je klas weet van het wondertje in je buik! Hoe zouden ze reageren? Zelf heb ik het boek gebruikt van Muis en Egel, waarin Muis vertelt dat ze zwanger is. ‘Wat dacht je van een wiegje?‘ van Marianne Busser en Ron Schroder. Mijn ervaring met kleuters is, dat ze niet allemaal opgetogen juichen, maar een beetje beduusd kijken (haha) en vervolgens thuis heel enthousiast vertellen dat de juf een baby in haar buik heeft! Ouders komen dan de volgende dagen feliciteren (is het echt zo, had ik het goed gehoord?), erg leuk!

20-weken-echo
Bij de twintig weken-echo krijg je een heleboel informatie over de gezondheid van het kindje. Natuurlijk ben je ook heel erg trots op de echo-foto’s die je meekrijgt. Meestal zit daar wel een mooi profiel-fotootje bij van de baby. Deze is erg leuk om aan de kinderen te laten zien, dan kunnen ze gelijk kijken of de baby ook een beetje lijkt op de juf. Verder weet je dan het geslacht van de baby… als je het leuk vindt kun je dit dus ook vertellen tegen de kinderen van je klas (op een ludieke manier, met roze/blauwe confetti in een ballon die ze lek moeten prikken bijvoorbeeld!).

De dikke juf
Of je nu tot 34 of 36 weken doorwerkt, de laatste weken wordt het wel pittiger. Zeker als je jonge kinderen in de klas hebt, waarbij je veel moet helpen (bukken, op je hurken zitten), kan het best belastend zijn voor je lichaam. Gelukkig zijn de kinderen vaak heel begripvol. Valt er een beker om, dan kunnen kinderen zelf ook best om een paar doekjes rennen en dweilen gaat ook met je voeten in plaats van op je knieën.

Bij ongelukjes laat ik de kinderen ook altijd veel zelf doen (omkleden): ik hoef meestal alleen de droge kleren aan te geven en de natte in een tasje te stoppen. En bij de gymles had ik geluk met een lieve stagiaire voor o.a. moeilijke schoenen! Let erop of je stoel nog goed zit in je rug. Wij hebben een erg leuke rieten juffenstoel, maar tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik overgegaan op een stoel die wat hoger zat.

Zwanger en juf, hoe combineer je dit?

Je vervanger
De directie zal een vervanger voor je regelen, die je werk tijdens de periode van zwangerschapsverlof overneemt. Deze vervanger zal vaak best een langere periode voor je groep staan en daarom is het fijn om elkaar een aantal keer te spreken. Mijn vervanger was een bekende op school, dus was ook bekend met de collega’s. Als je een duo-collega hebt, zoals ik, is het fijn om ook een keer met haar samen te zitten voor de afronding van je taken. Met de vervangende leerkracht bespreek je sowieso de zorgleerlingen, bijzonderheden van de groep en de lesstof waar je bent gebleven en wat je dit jaar al hebt behandeld.

Gaat je verlof over een zomervakantie heen, dan kun je zelfs al zaken voor het volgende schooljaar overdragen. Een vervanger vindt het vast ook fijn om een aantal lege weekplanningen te krijgen, zodat ze weet wat het rooster is en daarin verder kan werken. Verder is het fijn als de klas haar al een aantal keren gezien heeft, voordat jij daadwerkelijk met verlof bent.

Afscheid van je klas
Het is niet het einde van het schooljaar voor de kinderen, maar wel het einde van jouw jaar met hen! Ik ben twee keer in het voorjaar gestopt vanwege mijn verlof en dan moesten de kinderen nog een heel aantal weken door tot de zomervakantie. Het is leuk om een gezellig afscheid met je klas te organiseren, bijvoorbeeld op de laatste dag/middag voor jou.

Ik trakteerde de kinderen en gaf de laatste keer afscheidsbubbels (een bellenblaas) met een klein gedichtje erop. Verder hebben we leuke spelletjes gedaan en namen sommige kinderen nog iets mee, al dan niet voor het kindje. Ienie-mini-sokjes, Zwitsal en chocola is een kleine greep uit het assortiment.

Zwangerschapsverlof
Het grote wachten kan beginnen! Nu was het bij mijn eerste maar 1 week en toen kwam hij al, maar als het goed is heb je nog zo’n 4 tot 6 weken voor de kleine mini er is. Dus: uitrusten, poetsen, opruimen, goed voor jezelf zorgen en af en toe een leuk bezoekje plannen! Mijn verlof bestaat op dit moment uit gezellig spelen met mijn tweejarige zoon en genieten van de rust. Af en toe krijg ik wel schoonmaakkriebels en dan ga ik maar weer even ramen zemen of de schuur opruimen, of…. In ieder geval moet je niet vergeten te genieten van je rust vóór de nachten met weinig slaap aanbreken!

Help, juf Carolien is zwanger!

Kraambezoek!
De bevalling is achter de rug…je bent moeder geworden van de liefste baby van de hele wereld en natuurlijk wil je dit graag delen met je (oude) klas. Ik heb ervoor gekozen om elk kind een geboortekaartje te geven (op school uit laten delen door mijn duo). Mijn duo-collega heeft ook al snel een paar appjes met foto’s gekregen om in de klas te laten zien. De kinderen zijn natuurlijk erg benieuwd naar de baby van de juf!

Mijn klas is bij de eerste niet op kraamvisite gekomen, maar ik ben met mijn zoontje naar school gegaan, toen hij ongeveer 3 weken oud was. Je kunt ook leerlingen in groepjes van 5 a 6 kinderen op kraamvisite laten komen bij je thuis, maar dat is natuurlijk maar net wat het makkelijkst en het fijnste is voor jou zelf.

Baby op school
De kinderen kijken erg naar het moment uit… de juf komt in de klas met haar kindje! Een leuk moment voor om dan het ‘klassikale cadeau’ te geven. Bij mij waren dat een aantal mooie boeken die ik op het kraamverlanglijstje had staan! We hebben die ochtend ook geboortebedankjes uitgedeeld met kleine snoepjes.

Misschien is het ook een idee om de baby een keer in de tummytub te doen op school! En wie weet willen kinderen de baby ook vasthouden (met toestemming van de juf). Maak in ieder geval een boel foto’s, want het is tenslotte de eerste keer van je kind op de basisschool!

Mama-juf
Een hele ervaring om moeder te worden, een verrijking ook als je juf bent! Je kijkt vanaf dan altijd anders naar ouders én kinderen, omdat je zelf voelt wat het is om moeder te zijn. Nu ben je je zelf ook opvoeder en zie je ook dat het heus niet zo eenvoudig is, soms! Dat wist je stiekem vast al wel, maar toch! Heb jij die ervaring ook? Zelf ben ik na mijn verlof gemiddeld 2 dagen per week terug gaan werken. De balans tussen werk en zorgen voor ons kindje vond ik dan mooi.

Hoe heb jij dat gedaan?

Carolien van Beveren

Carolien van Beveren is gastblogger op klasvanjuflinda.nl. Ze studeerde in 2009 af aan de PABO. Vanaf die tijd heeft ze altijd als onderbouwleerkracht gewerkt, met veel enthousiasme. Ze vindt het belangrijk dat in het onderwijs aan kleuters het spelende kind centraal staat. Ze houdt ervan om thema's uit te werken en blogt hier dan ook regelmatig over. Carolien geeft les op een basisschool in Zeeland. Ze is getrouwd en moeder van een peuter van 2,5 en een baby.

Geef een reactie