Je bekijkt nu Spellen voor de hele school; zoals vossenjacht

Spellen voor de hele school; zoals vossenjacht

Elk jaar organiseren de leerkrachten bij ons op school rond mei een activiteit voor de ouders en kinderen. Het spel wordt gespeeld in de wijk en is meestal een soort vossenjacht waarbij de kinderen en ouders verschillende opdrachten moeten doen.

Ben je op zoek naar leuke spelideeën voor de hele school? Lees dan snel verder en doe inspiratie op!

1. Schooljubileum 50 of 100 jaar
Het afgelopen schooljaar vierden wij dat de school 50 jaar bestaat. We hebben dit gevierd met een feestweek, reünie, schoolreisje en als afsluiting een speurtocht door de wijk.

Alle leerkrachten gingen verkleed als opa of oma. De kinderen moesten op zoek gaan naar de leerkrachten en konden door het goed beantwoorden van een vraag een letter verdienen. Deze letters samen vormden weer een woord die ze op een briefje moesten schrijven.

De vragen hadden allemaal iets te maken met het getal 50. Bijvoorbeeld:

 • Welke juf wordt dit jaar 50?
 • Wat weegt er ongeveer 50 gram, een appel of een aardappel?
 • Welke legotoren is ongeveer 50 cm?
 • In welke glazen bak zitten 50 knikkers?

Iedereen die het woord goed had geraden mocht het briefje in een speciale bak doen. Hieruit werden drie winnaars getrokken.

Spellen voor de hele school; zoals vossenjacht

2. Een tocht vol onmogelijkheden
Er gebeuren allerlei rare dingen in de wijk rondom de school die niet kloppen. De kinderen gaan samen met hun ouders op zoek naar die gekke dingen. Bijvoorbeeld:

 • Een nepbloem die tussen de echte bloemen staat.
 • Een poster waarop staat: rommelmarkt op 14 mei 1868.
 • Boom versierd met ballonnen of slingers.
 • Een poster met een hond en daaronder de tekst ‘poes kwijt’.

Ook de leerkrachten staan verspreid over de wijk. Bij elke leerkracht kunnen de kinderen een spel doen waar iets niet aan klopt. Bijvoorbeeld:

 • Knikkeren met legoblokjes.
 • Zaklopen zonder zak.
 • Achteruit hinkelen.

Bij het goed spelen van de activiteit krijgen de kinderen een sticker op hun formulier. Ook schrijven ze hier alle gekke dingen op die ze kunnen vinden.

Op het afgesproken tijdstip gaat iedereen terug naar school en worden de formulieren ingeleverd. Hieruit worden drie prijswinnaars gekozen.

3. Beestenbende
Elke leerkracht is een dier, maar de kinderen en ouders weten niet welk dier. Elk groepje krijgt een lijst met daarop de dieren in een bepaalde volgorde (niemand heeft dezelfde volgorde).

De leerkrachten worden opgezocht in de wijk. De kinderen mogen alleen maar een gesloten vraag stellen. Stel dat zij bovenaan hun lijst een kat hebben staan, dan mogen ze alleen maar vragen “Bent u een kat?”.

Is de leerkracht een kat dan geeft de leerkracht een sticker die opgeplakt mag worden. Daarna gaan ze weer alle leerkrachten af om de tweede op de lijst te zoeken.

Is de leerkracht niet de kat dan moeten ze op zoek naar de leerkracht die wel de kat is. Ze moeten dus van boven naar beneden werken.

Het is een echte beestenbende, want alle leerkrachten zijn ook nog eens als dier verkleed. Maar nooit als hun eigen dier!

Dit zijn drie hele leuke spellen die je voor de hele basisschool kunt gebruiken! Heb je zelf nog leuke ideeën laat dan hieronder een reactie achter!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie