5 tips voor het einde van het schooljaar!

Het einde van het schooljaar komt alweer in zicht. Zo’n einde is leuk, maar ook soms best lastig. Het heerlijke aan het einde van een schooljaar vind ik dat we de klas lekker opruimen, alles schoonmaken, een hoop leuke activiteiten hebben en alvast wat voorbereidingen hebben voor een frisse start van het nieuwe schooljaar.

Het lastige vind ik dat ik afscheid moet gaan nemen van de kinderen van groep 2 die na de vakantie starten in groep 3. Deze kinderen heb ik toch anderhalf jaar in de klas mogen hebben en daar bouw je een band mee op.

Hoe cliché ook, maar dat vind ik het lastige aan het beroep van een leerkracht: afscheid nemen. Daarentegen vinden de kinderen het fantastisch om het te hebben over de volgende groep. Ze voelen zich groot en stoer en willen maar al te graag helpen met het opruimen van de laatste spullen.

Omdat deze paar laatste weken vaak erg hectisch zijn, heb ik hier 5 tips voor het einde van het schooljaar!

Maak een checklist!
Zorg ervoor dat je weet wat er allemaal gedaan moet worden voor de zomervakantie en maak een checklist zodat je zeker weet dat je niet iets vergeet. Bekijk mijn checklist voor het einde van het schooljaar.

De bestanden die in de checklist staan:
Ik ga naar groep 1 oranje groep
Ik ga naar groep 2 blauwe groep
Ik ga naar groep 3 groene groep
Invulblad leuk – niet leuk hoeken
Dit ben ik tekening rapport

Doe niet alles alleen
Een quote van Loesje is:  ‘Waarom moeilijk doen als het samen kan?’ Ik heb de luxe van een onderwijsassistente en een stagiaire en doe dus samen met hen al veel dingen. Wanneer je dat niet hebt, kan je ouders vragen om te komen helpen in de klas.

Denk hierbij aan een schoonmaakavond of geef ouders spellen mee naar huis die ze thuis kunnen schoonmaken. Verder vinden de kinderen het fantastisch om je te helpen! Geef ze een doek en een emmer sop en ze maken alles schoon (hou wel een oogje in het zeil ;))

Laat wat meer los
Het hele jaar zijn we hard aan het werk om de boel in de klas op rolletjes  te laten lopen. In de laatste paar weken merk ik dat de kinderen moe en vaak wat onrustiger worden. Wat bij mij in de klas helpt, is het meer loslaten en niet teveel van de kinderen te vragen.

De CITO toetsen zitten er net op en ze hebben hard gewerkt. Lekker één verplichte opdracht in de week in plaats van twee bijvoorbeeld. Dit geeft de kinderen meer rust in de chaotische, laatste weken. En het geeft jou als juf ook meer rust!

Blijf rustig
Voor sommige leerkrachten is dit erg makkelijk, maar ik vind het vaak nog best lastig. Ik kan namelijk best stressen als het anders gaat of wanneer ik ergens niet op voorbereid was. Dit is ook mijn leerpunt en daarom bedenk ik mezelf altijd: moet het vandaag of kan het ook morgen? Gun jezelf ook vrije tijd.

Geniet!
Geniet van de laatste weken met de kinderen en geniet van de leuke activiteiten die in de laatste schoolweken gepland worden. Maak herinneringen met de kinderen!

Kinderen zullen vergeten wat je hebt gezegd, maar ze zullen niet vergeten hoe ze zich voelden bij jou in de klas!

Chantal Veenhof

Chantal Veenhof werkt fulltime als juf in groep 3 (na twee jaar als kleuterjuf te hebben gewerkt) in Bunschoten-Spakenburg. Ze heeft de PABO gedaan op de Marnix Academie in Utrecht. Ze is jonge kind specialist en heeft een passie voor het spelend en betekenisvol leren. Op Instagram is ze te volgen onder de naam @jufchantal_

Geef een reactie