Je bekijkt nu Back2school: timemanagement

Back2school: timemanagement

Dit is het vijfde artikel in de reeks ‘Back2school’. In deze serie wil ik je in een week klaar stomen voor een nieuw schooljaar. Vandaag wil ik het hebben over timemanagement. Leerkracht zijn is een ontzettend mooi en leuk beroep.

Je mag een jaar lang deel uit maken van het leven van een kind. Je hebt daarnaast ook een grote verantwoordelijkheid om deze kinderen voor te bereiden op onze maatschappij.

De overheid en vaak ook ouders stellen hoge eisen aan leerkrachten. Het onderwijs moet nog beter en veel doelgerichter dan vroeger. Het gaat om goede resultaten en veel minder om het proces.

In de praktijk komt het er op neer, dat je alles moet bijhouden. Er moeten groepsoverzichten worden gemaakt en voor elk vak ook een groepsplan. Daarnaast heb je natuurlijk nog de individuele handelingsplannen.

Daarnaast moeten je lessen beter en moet er echt effectief onderwijs worden gegeven. Dit geeft veel stress bij leerkrachten.

Daarom wat tips rondom timemanagement.

Lees ook:

– Back2school: de voorbereidingen
– Back2school: de eerste schoolweek
– Back2school: grip op de groep
 Back2school: de groepsvorming

Stel prioriteiten 
Zeker als beginnende leerkracht wil je alles goed doen. Mooie lessen ontwerpen, goede plannen schrijven en een leuke juf zijn voor de kinderen. Maar wacht…. Je hebt ook nog een privéleven!

Prima als jij van 7.30 tot 18.00 op school zit te werken, maar zorg er van voor dat je ’s avonds en in het weekend niets meer aan school doet!

 Lees ook mijn artikel ’10 tips om de werkdruk te verlagen’.

Als leerkracht wil je het goed doen en een leuke juf zijn voor de kids. Maar wacht! Je hebt ook nog een privéleven! Ik geef je tips rondom timemanagement.

Vaak zie je door de bomen het bos niet meer en moet je dus prioriteiten stellen. Ik heb hier een hele handige methode voor. Knip een stuk dik karton ter grootte van een A4. Verdeel dit in drie gelijke vlakken met een dikke stift of leuk gekleurd lint.

Boven het eerste vak schrijf je ‘korte termijn’. Boven het tweede vak ‘lange termijn’ en boven het derde vak ‘gedaan’. Schrijf nu al je dingen, die je moet doen op post-it briefjes (roze=werk, geel=privé) en verdeel ze onder de vakken.

Zo weet je zeker dat je niets vergeet en je hebt gelijk een goede onderverdeling gemaakt en dat geeft echt rust. Je werkt eerst het lijstje af onder het vak ‘korte termijn’ en dan je lijstje met ‘lange termijn’.

Natuurlijk plak je alle post-it briefjes daarna onder het vak ‘klaar’, dat geeft een goed gevoel hoor! :-)

Nog wat andere tips:

 • Werk na het avondeten niet meer aan zaken voor school. Ook niet als je toch verder niks te doen hebt. Ga dan wandelen of een boek lezen.
 • Leg papier en een pen naast je bed. Je komt ’s nachts altijd op de beste ideeën, maar door dat je bang bent dat je het vergeet kun je niet meer slapen.
 • Kies een hobby wat helemaal niets met onderwijs te maken heeft, bijvoorbeeld koken, bakken, haken, wandelen, schilderen, dansen of fitnessen.
 • Ga ook met mensen om, die niet in het onderwijs zitten. Anders kom je al snel weer op dit onderwerp.
 • Werk in de vakanties niet door. Mensen, die niet in het onderwijs zitten doen dit toch ook niet?
 • Plan de laatste week van de zomervakantie in voor schoolzaken. Anders ben je heel de vakantie bezig. Jij verdient ook rust en ontspanning!

Met het E-book ‘En opeens ben je juf… of meester’ krijg je een enorme boost om als PABO-student of startende leerkracht enthousiast in het onderwijs aan de slag te gaan. Ga je de uitdaging aan? Lees hier verder.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Annelot

  Hoi Linda

  Als beginnende leerkracht heb ik gemerkt dat ik iedere avond na het avondeten nog tot minstens half 12 bezig ben voor school. Hoe pak je het dan best aan om dit overdag klaar te hebben? Ik woon nog bij mijn ouders en heb dus ook weinig huishoudelijke taken. Ik kan me niet voorstellen hoe ik dit zou bolwerken moest ik een eigen huishouden hebben

  1. Linda Willemsen

   Minder hoge eisen aan jezelf stellen? ;-)
   Ik zou dit even met je collega’s bespreken, want anders raak je overwerkt. Succes!

Geef een reactie