Je bekijkt nu 10 tips om de werkdruk te verlagen

10 tips om de werkdruk te verlagen

De meeste leerkrachten werken super hard. Sommigen gaan misschien wel wat eerder naar huis, maar gaan dan vaak thuis nog aan de slag. Ik denk dat de meesten wel eens ‘s avonds nog aan lessen, rapporten of verslagen zitten te werken.

Ik heb tien tips bedacht om sneller en efficiënter te werken. Alles om een eventuele burn-out te voorkomen.

1. Begin op tijd
Door vroeg op school je werkdag te beginnen kun je al een hoop werk verrichten voordat de kinderen komen en dit geeft een hoop rust.

Met op tijd beginnen bedoel ik ook met bijvoorbeeld het schrijven van de rapporten, bedenken van lessen voor het project of het maken van verslagen. Wanneer je alles op het laatste moment doet raak je gestrest. Zie ook punt 2.

2. Maak een planning
Ik ben heel erg van de lijstjes, het geeft mij houvast, structuur en overzicht. Een handige tip is om een daglijst en een lange termijn lijst te maken.

Door elke dag een paar punten op je lijst te zetten is het meer te overzien. Nadat je alle punten hebt afgestreept geeft dat meer rust, dan dat je nog maar 3 van de 10 punten hebt afgewerkt.

3. Laat de kinderen nakijken
Zeker in de bovenbouw is dit echt prima te doen. Een voordeel hierbij is dat ze ook bewust worden van hun eigen fouten en leerproces.

Je kunt ook kinderen elkaars werk na laten kijken of met de hele klas tegelijkertijd een opdracht nakijken.

4. Email
Zorg dat je niet elke ouder apart een email hoeft te sturen, maar maak een ‘groep’ aan, zodat je maar één keer de mail hoeft te sturen. Maak ook gebruik van vaste templates. Een herinneringsmail hoef je dan bijvoorbeeld maar één keer te schrijven.

Maak ook een ‘handtekening’, zodat je met één druk op de knop je gegevens onderaan de mail zet.

De meeste leerkrachten werken super hard. Ik heb tien tips bedacht om sneller en efficiënter te werken. Alles om een eventuele burn-out te voorkomen.

5. Laat schriften open inleveren
Het scheelt enorm als de kinderen hun schriften open en op de juiste bladzijde inleveren. Je hoeft niet meer zelf de bladzijde op te zoeken en dit kijkt sneller na.

6. Organiseer je lessen
Maak op de computer verschillende mappen aan waardoor je al je bestanden overzichtelijk kan bewaren. Jaarlijkse activiteiten, zoals kleuterfeest, kerst, sinterklaas, nieuwsbrieven, themaplannen en informatie voor het schoolreisje hoef je dan niet elk jaar opnieuw te bedenken.

Maak ook voor elk thema een snelhechter aan, zodat je al de woordkaarten, werkbladen en knutselwerkjes netjes kunt bewaren.

Ook leuk! 8 manieren om de lestijd effectief te gebruiken.

7. Houd alles goed bij
Maak dezelfde week van de contactavond nog de verslagen, zodat je geen belangrijke informatie vergeet en je lang moet nadenken over hoe het ook al weer zat.

Schrijf het ook direct op als je iets opvalt aan een leerling en houd de absentie per dag bij. Wanneer er later naar gevraagd wordt weet je het vaak niet goed meer of ben je het helemaal vergeten.

8. Kopieer van collega’s
Zet in je favorieten de beste websites voor lesideeën en kijk er regelmatig op. Interessante dingen bewaar je gelijk op je computer, zodat je later niet denkt “Waar had ik dat ook al weer gezien?” Kijk ook regelmatig bij collega’s in de klas en neem goede dingen van elkaar over.

9. Bedenk taken voor de kinderen
Wij werken met de Vreedzame school en hierin komt sterk naar voren dat je met elkaar verantwoordelijk bent. Niet alleen voor elkaar, maar ook voor het lokaal en de leeromgeving.

(Bijna) elk kind heeft een eigen taak en dit scheelt enorm voor de leerkracht. Denk bijvoorbeeld aan: koptelefoons netjes hangen, krukken aanschuiven, zonnescherm omhoog, bord uitwissen, vergeten stoelen op tafel zetten, ramen dicht etc. Het kost nog geen minuut per kind, maar scheelt voor de leerkracht enorm veel tijd.

10. Zet groep 8 kinderen en ouders in
Sommige klusjes kun je prima uit besteden. Ik denk dan aan de minder leuke dingen, zoals lamineren en knippen. Maar er zijn ook een hoop leuke dingen, die anderen best wel voor je willen doen.

Denk aan verjaardagsmutsen maken, geld inzamelen voor een cadeau, naar de bibliotheek gaan, een toneelstuk instuderen, spullen kopen, thematafel verzorgen, ouders regelen om te rijden etc. Vooral tijdens drukke weken, zoals kerst, sinterklaas of project zijn extra handen zeker niet overbodig.

Het scheelt je echt enorm veel stress! Wij hebben in elke groep twee klassenouders en zij regelen onderling weer met andere ouders wie wat doet.

Heb jij ook nog een goede tip om de werkdruk te verlagen? Laat het dan hieronder in een reactie weten!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Leen

  Soms gewoon eens “loslaten”

 2. D'haene Rita

  Orde in je klas! Ook in de banken, kastjes, rugzakken van de kinderen. Zeker ook in de mappen.
  Nette, wekelijks afgewassen banken. Ordelijke schikken.
  Vezelplaten en alles wat uithangt op tijd bijwerken.
  Werken aan een duidelijk, gestructureerd, leerrijk klasmilieu.
  Maak daar zeker wekelijks tijd voor, met en zonder de kinderen.
  Een toffe huistaak: rugzak leeg maken en enkel het nodige er weer in!!!!
  Dat geeft rust voor leerkrachten en leerlingen.
  De tijd dat je hierin investeert is gewonnen tijd.
  Mocht ik vele jaren doen en ondervinden.

 3. Els den Os

  Hamsteren:
  Bewaar knipsels, Pinterest ideetjes, spelletjes. Op momenten zonder inspiratie kun je er iets mee.

  Nooit meer zoeken:
  Geef al je spullen op school, thuis en in je tas een vaste plek; dat scheelt veel tijd.

 4. Linda Jager

  Laat gemaakte toetsen op alfabetische volgorde inleveren. Reuze makkelijk bij het registreren in het Leerlingvolgsysteem.

 5. Thea

  Plan voor en na schooltijd 10 minuten niets in. Als er ad hoc iets geregeld moet worden loop je niet direct achter op je schema.

 6. Carla Gordts

  Wanneer je goed materiaal vindt, kopieer het dan dubbel voor je parallelcollega. Zij doet dit binnen de kortste keren ook voor jou !

Geef een reactie