Je bekijkt nu Back2school: de eerste schoolweek

Back2school: de eerste schoolweek

Dit is het tweede artikel in de reeks ‘Back2school‘. In deze serie wil ik je in een week klaar stomen voor een nieuw schooljaar. Een van de leukste, maar ook pittigste week in het jaar is de eerste schoolweek.

De kinderen moeten weer wennen aan school en aan een nieuwe juf. Jij moet wennen aan de klas en weer met een nieuwe groep van voor af aan beginnen. Alle routines en regels, die voor je vorige groep normaal waren moet je nu weer opnieuw aanleren.

Het is belangrijk om hier in de eerste week veel aandacht aan te geven.

Lees ook:

– Back2school: de voorbereidingen
– Back2school: timemanegement
– Back2school: grip op de groep
 Back2school: de groepsvorming

De eerste schooldag

 • Sta bij de deur en probeer de kinderen bij hun naam te groeten.
 • Ga gezellig in de kring zitten en vertel wie je bent.
 • Je kunt van 30 kinderen de vakantieverhalen aanhoren, maar ik zou hier een coöperatieve werkvorm voor gebruiken. Of gebruik deze toffe schrijfopdracht.
 • Maak met de klas groepsafspraken (maximaal 5) en formuleer deze positief. Laat elk kind zijn naam eronder schrijven of een vingerafdruk zetten.
 • Natuurlijk zijn er ook nog algemene regels die jij kunt vertellen. Denk aan het stiltesignaal, waar zetten ze hun eten/drinken neer, wanneer mogen ze naar het toilet en wanneer mogen ze iets vragen?
 • Deel alle spullen die de kinderen in hun kastje nodig hebben uit. Geef de kinderen even de gelegenheid om door de boeken te bladeren. Je kunt dit ook van te voren doen.
 • Bij de onderbouw kun je een prentenboek voorlezen over de eerste schooldag.
 • De meeste kinderen hebben uitgekeken naar de eerste schooldag en zijn erg benieuwd wat ze in de nieuwe groep gaan leren. Ga dan ook gewoon aan de slag met rekenen en taal.
 • De middag kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van een verjaardagskalender. Ook zou je dan leuke groepsvormende activiteiteiten en tussendoortjes kunnen doen.

Tip: de boeken van Energize staan boordevol met leuke groepsvormende activiteiten.

De eerste schoolweek

De tweede schooldag

 • Herhaal alle regels. Kinderen hebben veel herhaling nodig.
 • Bespreek nieuwe regels waar je gisteren niet meer aan toe kwam of waar je tegen aan liep.
 • Lees een boek over het onderwerp ‘goed omgaan met elkaar’ en bespreek dit met de kinderen.
 • Gedurende de dag herhaal je steeds weer de regels.
 • De middag kun je weer gebruiken voor groepsvormende activiteiten en tussendoortjes. Geef bijvoorbeeld elk groepje een regel die je met de klas hebt gemaakt. De kinderen bedenken twee toneelstukjes. Eerst laten ze een stukje zien waarbij de regel wordt overtreden en daarna het stukje waarin het wel goed gaat. Tussendoor kun je de regel nogmaals bespreken.

Op dag 3,4 en 5 herhaal je nogmaals de regels. Je kunt ze ook op het bord schrijven. Dit is echt zo belangrijk, want hier heb je de rest van het jaar profijt van!

Probeer in de middag steeds een groepsvormende activiteit aan te bieden, bijvoorbeeld samen picknicken of gezelschapsspelletjes spelen. In de artikels van morgen en overmorgen vertel ik je meer over hoe de groep wordt gevormd.

Met het E-book ‘En opeens ben je juf… of meester’ krijg je een enorme boost om als PABO-student of startende leerkracht enthousiast in het onderwijs aan de slag te gaan. Ga je de uitdaging aan? Lees hier verder.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Peeters Brigitte

  Leuke ideetjes ! Dankjewel Linda !

Geef een reactie