Je bekijkt nu Het billetjes bloot spel

Het billetjes bloot spel

In tegenstelling tot veel van mijn collega’s vind ik het ‘vak’ sociale vaardigheden erg leuk om te geven. Het is afwisselend en je komt echt in contact met de kinderen. Iedere week is het weer een verrassing wat we met sociale vaardigheden gaan doen. Meestal wissel ik kringgesprekken af met doe-opdrachten. Die laatste zijn vaak gericht op groepsbinding, samenwerking en communiceren met elkaar. De kringgesprekken gaan soms over een actueel onderwerp of iets wat speelt in de groep. Ik splits ook vaak de jongens en de meisjes van elkaar. Maar wat ik het leukste vind is om te filosoferen met de kinderen en daar gebruik ik het billetjes bloot spel voor.

Hoe werkt het?
‘Het billetjes bloot spel’ is een variant op ‘het billen bloot spel’ voor volwassenen. Het is geschikt voor kritische kinderen vanaf 7 jaar en andere mensen (wat dat dan mag betekenen?). Ik vind dat het met 6 jarigen ook te gebruiken is alleen is het verstandig vooraf de vragen te selecteren.
In het doosje zitten 80 vragenkaartjes, 6 blanco kaartjes (voor eigen vragen), 22 antwoordenkaartjes en 2 kaartjes met de speluitleg. De kaartjes bevatten spannende, slome en filosofische vragen om elkaar te plagen en tot denken uit te dagen. De kinderen geven zich dus ‘figuurlijk’ bloot (mocht je nog twijfelen). Ik laat een kind een kaartje trekken en de vraag/stelling voorlezen. Vervolgens mag iedereen daar even over nadenken. Het kind met het kaartje mag als eerste zijn mening geven. Als anderen daarop willen reageren moeten ze gaan staan, net als in een debat (en niet hun vinger opsteken). Ik ben de gesprekleider en geef beurten. Soms vat ik wat antwoorden samen of stel ik een extra vraag om ze nog verder uit te dagen. In groep 7 en 8 is het leuk om een kind als gesprekleider aan te wijzen.

De vragen
De soorten vragen lopen erg uiteen. Sommige zijn erg beladen, andere wat luchtiger. Soms lijkt een vraag heel simpel, maar kunnen de antwoorden toch erg complex zijn (of andersom). Om je een indruk te geven volgen hier een paar vragen die in het spel zitten:

–   Denk je dat de waarheid bestaat?

–   Vind je kinderen leuker dan grote mensen?

–   Denk je dat koeien kunnen denken?

–   Weet je veel?

–   Vind je het erg als anderen zeggen dat je rare kleren aan hebt?

–   Is het zeker dat morgen de zon opgaat?

–   Vind je het leuk om niets te doen?

–   Zou je het leuk vinden als Iedereen deed wat jij zei?

–   Vind je jezelf aardig?

–   Zou je beroemd willen zijn?

–   Denk je dat een wereld zonder geld mogelijk is?

–   Denk je dat vissen pijn kunnen lijden?

–   Bestaat er volgens jou toeval?

–   Ben je bang als het onweert?

–   Denk je dat meisjes net zo technisch kunnen zijn als jongens?

–   Vind je dat je een opvoeding nodig hebt?

–   Vind je dat er stomme vragen bestaan?

Veel mogelijkheden
Het spel is flexibel in te zetten, je kunt het gebruiken zoals jij wilt. Zo heb ik nooit de antwoordenkaartjes met ‘nee, ja en tja’ gebruikt. Je kunt er uitgebreid voor gaan zitten of snel één kaartje behandelen als je nog vijf minuten over hebt. Ik vind het een mooie gelegenheid om elkaar beter te leren kennen op een speelse manier. Een leuke spelvariant is om de kinderen te laten inschatten hoe een ander ergens over denkt. Dus een stelling wordt voorgelezen en voor ‘Pietje’ een antwoord geeft, kiest ‘Marietje’ eerst met de antwoordenkaartjes wat zijn antwoord zal zijn. Daarna geeft ‘Pietje’ zijn antwoord. Klopt dit, of was het toch anders dan verwacht? Belangrijk om te weten, is dat er geen goede of foute antwoorden zijn en dat je altijd je antwoord mag bijstellen als je goede argumenten hebt gehoord!

Het billetjes bloot spel
Uitgever: Samenwerkende Uitgevers VOF
Prijs: €9,00

Klik hier om het spel te bestellen.

Het billetjes bloot spel

Rinke Huisman

Rinke Huisman (1986) studeerde in 2008 af aan de Hogeschool Domstad te Utrecht. Met twee specialisaties op zak (innovaties en omgaan met verschillen) begon zij haar onderwijs avontuur bij de bijzondere Noordwijkse school in Noordwijk. Inmiddels is zij, na 5 bewogen jaren, een eigen bedrijf gestart. Met de insteek 'oog voor talent' te hebben ondersteunt en ontwikkelt zij verschillende onderwijsprojecten.

Geef een reactie