Je bekijkt nu Nieuwe boeken van Vos en Haas

Nieuwe boeken van Vos en Haas

De afgelopen weken heb ik de kinderen van groep 3 kennis laten maken met de boeken van Vos en Haas. De boeken van Vos en Haas worden geschreven door Sylvia vanden Heede en zijn al meer dan 15 jaar een groot succes. De prachtige tekeningen zijn van Thé Tjong-Khing.

Alle boeken van Vos en Haas zijn verdeeld in drie niveaus.

  1. Ik lees als uil: AVI start tot M3
  2. Ik lees als vos: AVI M3 tot AVI E3
  3. Ik lees als haas: AVI E3 tot AVI M4

Naast de boekjes voor beginnende lezers zijn er ook groeiboeken en voorleesboeken beschikbaar.

Boekjes Vos en Haas

Ik heb van uitgever Lannoo twee delen gekregen en die heb ik door twee meiden uit mijn klas laten keuren. Het was een erg leuk gezicht om de meiden de boekjes te zien lezen, want ze moesten regelmatig hardop lachen. :-) Het linkermeisje vroeg zelfs of ik nog meer boekjes van Vos en Haas wilde kopen, want ze vond ze zo leuk! Doordat deze meiden erg enthousiast waren wilde ook de rest van de klas graag de boeken lezen. Zelfs de kinderen die wat meer moeite hebben met lezen raakten gemotiveerd om zich er doorheen te worstelen.

Vos en Haas de club van wij (AVI M3 tot AVI E3)
Pluim is op de koffie bij Ping Wing. Pluim is een dame, een dame van stand. Ze vertelt over haar huis, een prachtige boom die veel hoger is dan de eik van Uil. De boom staat in het park met een vijver. In de zomer speelt de fanfare en in de winter mag je op het ijs schaatsen. Wanneer Ping Wing het woord ‘ijs’ hoort denkt ze aan thuis… en krijg ze heimwee. Als Haas voor de gezelligheid ook even binnenwipt bedenkt Pluim een plan. Ze begint een dameskransje! Dan wordt er weer geklopt, het is Vos. Maar Pluim laat Vos niet binnen, want hij is geen dame. Ook Uil mag er niet in. Vos en Uil mokken en vinden het niet eerlijk, maar dan komen ze op het idee om ook een kransje op te richten, een herenkransje! Wie zullen ze uitnodigen? En wie wil erbij horen?

Vos en Haas gaatjes (AVI E3 tot AVI M4)
Haas staat voor de spiegel en bedenkt dat ze gaatjes  wil. Ze wil net zo mooi als Pluim zijn. Vos snapt er niets van, wat is er zo mooi aan gaatjes? Gaatjes zitten toch in je mond? Haas moet lachen en zegt “Nee, gaatjes in mijn oren!”. Hier heeft Vos nog nooit van gehoord, iedereen heeft toch al gaten in zijn oren? Ever zou ook wel een gaatje willen, door zijn neus of zijn wenkbrauw of zijn lip. Hartstikke stoer! Uil weet wel hoe je gaatjes maakt en hij gaat op zijn naar zijn feestmachine. Uit gekleurd papier knipt hij allemaal gaatjes totdat de confetti op de grond ligt. Snel roepen ze Haas erbij en vertellen haar dat ze gaatjes hebben gemaakt. Haas kijkt eens goed naar de feestmachine en het zweet breekt haar uit…

Vos en Haas

Ik vind de boeken van Vos en Haas erg grappig en daarnaast ook heel leerzaam. Er worden soms moeilijke woorden gebruikt, maar altijd in een begrijpbare context. Ook maken de kinderen kennis met allerlei onderwerpen, bijvoorbeeld de term flauwvallen of het verschil tussen een bos en park. Daarnaast zijn het echt leuke verhaaltjes om te lezen, ook de boeken voor beginnende lezers! Er zit veel humor in verwerkt en hierdoor gaan de kinderen het lezen nog leuker vinden.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie