Je bekijkt nu Bibbers in je buik – Christelijke kinderboekenmaand 2017

Bibbers in je buik – Christelijke kinderboekenmaand 2017

Dit jaar is het thema voor de Christelijke kinderboekenmaand ‘Bibbers in je buik’, met als ondertitel: ‘Je hoeft niet bang te zijn, God is bij je’. Dit als tegenhanger voor het thema ‘Gruwelijk Eng’, waarin alles wat griezelig is, naar voren komt.  In deze blog geef ik je wat ideeën voor de onderbouw van de basisschool om bij het thema te gebruiken.

Klik hier voor leuke ideeën voor de midden- en bovenbouw. 

Bibber-boeken: boeken over bang zijn
Er zijn genoeg prentenboeken te bedenken bij het thema Bang zijn. In heel veel boeken komt het ook als subthema naar voren. Linda Bikker schreef speciaal voor de Kinderboekenmaand het boek Bange Barend leert vliegen. Ook valt te denken aan het boek Kikker is bang, waarin Kikker wegrent van huis, omdat hij denkt dat hij monsters ziet. Uiteindelijk wijst Haas hem erop dat spoken en monsters helemaal niet bestaan, maar dat iedereen weleens bang is.

Ook in het bekende boek Welterusten Kleine Beer is er angst. Heel herkenbaar voor kleuters: bang zijn in het donker! Maar ook daarvoor hoef je niet bang te zijn. Ik denk ook nog aan het boek over Het eenzame vuurvliegje van Eric Carle.

‘Bang zijn’ in de Bijbel
Het thema Bang zijn kan door iedere leerkracht op een eigen manier worden ingevuld. Zelf zou ik in de onderbouw vooral praten over waar we bang voor zijn (geweest) en hoe dat kwam én hoe we dat probleem toen hebben opgelost. Misschien komt dan direct het christelijke aspect aan de orde. Als je bang bent, kun je ook bidden tot God! Hij hoort je.

Heel veel Bijbelverhalen gaan ook over bang zijn. Wat zal Jakob bang geweest zijn toen hij vluchtte voor Ezau. En hoe bang was Jozef toen hij slaaf werd in Egypte?! En zou David niet bang geweest zijn toen hij met de reus moest gaan vechten? Koningin Esther was ook heel bang, maar toch ging ze naar de koning! Denk ook aan Daniël in de leeuwenkuil…Deze verhalen kun je goed vertellen bij het thema.

Plannen
Bij ons hebben we tijdens een speciale kinderboekendag een keer een circuit met werkjes gedaan, waaruit kinderen (er een paar) konden kiezen. Ze konden dan plannen op het planbord welk werkje ze wilden maken. Dit zou je dan met 4 of 5 verschillende opdrachten kunnen doen. Je kunt er ook voor kiezen om langer werkjes te maken bij het thema Bang zijn en dan een week of meerdere weken werkjes laten maken.

Bibbers in je buik - Christelijke kinderboekenmaand 2017

Werkjes

  1. In het donker is het spannend… Wat zie je in de nacht? Laat kinderen op een donkerblauw of zwart papier met zilver, goud en wit potlood “de dieren van de nacht” tekenen, maar vergeet ook de sterren en de maan niet, die hoog aan de hemel staan!
  2. Een ander idee is het verven op een canvas/zwart stuk karton (van te voren zwart gespoten), met glow-in-the-dark verf. Dit kan ook goed op een groter doek of karton als groepswerk! Laat de kinderen eerst in overleg gaan: wat maken we? Je kunt in plaats van verf ook glow in de dark stickers laten plakken per leerling en dit mee naar huis geven. Zo kunnen ze het ‘s avonds in het donker nog gebruiken. Je zou bij dit werkje aan de bovenkant als tekst nog kunnen laten naschrijven/nastempelen: Ik ben bij je. Zeker voor de groep 2 kinderen is dit een leuke opdracht.
  3. Bij het boek Welterusten kleine Beer is het ook leuk om een aantal lantaarns te laten knutselen (je kunt een voorbeeld kopiëren op gekleurd papier), raampjes uitprikken en vliegerpapier erachter. Een lantaarn kun je ook maken door een glazen potje te omplakken met klei en daar figuurtjes uit te snijden met een kleimesje(zie ook Pinterest),  ijzerdraadje of stevig touwtje om de bovenkant als handvat en klaar.
  4. Bij het boek Bange Barend leert vliegen kun je ook een vogelnest met kleine arenden laten maken (in 3D) met stro uit de dierenwinkel, gekleide vogels met bijvoorbeeld knutselveertjes erop. Een ander idee is: plak een wit en een zwart papier tegen elkaar en laat kinderen dingen uitknippen of tekenen waar ze bang voor zijn (zwarte papier) en waar ze blij van worden (wit papier). Daarna bespreek je de gemaakte werkjes met de hele groep.

Liedjes
Er is een Christelijke kinderboekenmaand-cd uitgekomen. Deze kun je hier bestellen.

In het boek Eigenwijs vond ik verder het volgende liedje: Bang zijn

Ben je bang voor enge dromen, ben je bang voor een olifant ?
Ben je bang voor grote monsters, dat geloof ik van geen kant !
Nooit meer bang, nooit meer bang
Niemand maakt ons nu nog bang

Dat is onzin, dat is onzin en dat wist je al zo lang
Dus klap nu maar in je handen en dan ben je nooit meer bang
Nooit meer bang, nooit meer bang
Niemand maakt ons nu nog bang

Ik wens je een mooie kinderboekenmaand! Heb je zelf nog leuke ideeën of suggesties? Laat ze dan hieronder in een reactie weten!

Carolien van Beveren

Carolien van Beveren is gastblogger op klasvanjuflinda.nl. Ze studeerde in 2009 af aan de PABO. Vanaf die tijd heeft ze altijd als onderbouwleerkracht gewerkt, met veel enthousiasme. Ze vindt het belangrijk dat in het onderwijs aan kleuters het spelende kind centraal staat. Ze houdt ervan om thema's uit te werken en blogt hier dan ook regelmatig over. Carolien geeft les op een basisschool in Zeeland. Ze is getrouwd en moeder van een peuter van 2,5 en een baby.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Anne-Margreet

    Bedankt Linda voor deze ideeën. Ik volg je blog nu al een tijdje en raak iedere keer geïnspireerd.

Geef een reactie