Je bekijkt nu Op de boekenplank van mijn peuter

Op de boekenplank van mijn peuter

Mijn dochter is bijna 2 jaar en geniet, net als ik, erg van boeken en lezen. In deze nieuwe serie deel ik de boeken die we op dat moment samen lezen. Hopelijk doe je inspiratie op!

Montessori

Sinds ik kennis heb gemaakt met het boek ‘Montessori voor thuis‘ ben ik heel bewust bezig met de opvoeding van mijn dochter. Schrijfster Simone geeft aan dat het begrip van de wereld bij kinderen onder de 6 jaar gebaseerd is op wat ze om zich heen zien.

Boeken die een afspiegeling van hun dagelijkse leven zijn spreken dan ook het meeste aan. Volgens de montessorifilosofie is het beter om fantasie pas te introduceren vanaf 7 jaar. Vanaf deze leeftijd kunnen ze veel beter onderscheid maken tussen werkelijkheid en fantasie.

Ik let er dus op dat het boek realistische en mooie illustraties heeft. Dus geen boeken waarin bijvoorbeeld een beer een auto bestuurt.

Groot kijk-en-zoek-boek boerderij

Dit boek, geschreven door Anne Suess, kocht ik een tijd geleden bij de Lidl. Ik denk niet dat je deze daar nu nog kunt krijgen. Het is een prachtig zoekboek met platen (zonder tekst) over het dagelijkse leven op de boerderij. De boer is aan het oogsten, de boerin werkt in de moestuin en kinderen spelen op het erf en rapen eieren.

De boerderijdieren zijn heel mooi en duidelijk afgebeeld, ook hun jongen zodat je gelijk de namen van de jonge dieren kunt benoemen.

Het boek is helaas niet meer verkrijgbaar bij bol.com. Dit boek is volgens mij een goede vervanger.

Leve de lente

Ook dit is een kijk- en zoekboek zonder tekst. Je hebt van dit boek meerdere delen, van elk seizoen is er een boek. Het zijn steeds dezelfde soort platen en plekken, maar de gebeurtenissen wisselen per seizoen.

Mijn dochter is echt weg van dit boek en wilt het elke avond voor het slapen gaan bekijken. Helemaal niet erg, want mijn man en ik genieten ook echt van dit boek. Zeker toen het boek nog net nieuw was, er is namelijk zoveel te zien!

Elke personage heeft een soort verhaal dat vertelt wordt op verschillende pagina’s. Zo is er een vrouw die haar hoed verliest, een moeder die met haar baby op stap gaat, poezen die zwerven door de stad en kinderen die spelen met de bal totdat deze door een winkelruit belandt. Echt een aanrader!

Het boek is verkrijgbaar via bol.com.

Hallo mijn eerste woordenboek

Mijn dochter spreekt al best veel woorden en ik denk dat dit boek daar ook echt aan heeft bijgedragen. Ik ben lang op zoek geweest naar een boek met mooie foto’s om voorwerpen te benoemen. Vaak zijn het boeken met illustraties en dat is niet altijd even herkenbaar.

Dit boek bestaat uit 16 grote kleurenfoto’s met allerlei thema’s, zoals groenten, fruit, familie, de speeltuin en lichaamsdelen. Het is echt een fijn boek om nieuwe woorden mee te oefenen, vooral ook omdat de situaties op de foto’s herkenbaar zijn voor mijn peuter.

Het boek is verkrijgbaar via bol.com.

Lieve dierentuin

Dit boekje is klein, maar zo leuk! De lezer is op zoek naar een huisdier en daarom stuurt de dierentuin een dier. Maar de leeuw is te wild, de giraf te lang, de kikker te glibberig en de slang te eng… Uiteindelijk stuurt de dierentuin een hondje en die is precies goed!

Elk dier zit verstopt achter een luikje van een kist. Kinderen kunnen zo steeds kijken welk dier er in de kist zit. Mijn dochter roept nu tijdens het lezen steeds ‘nee, weg!’, net zolang tot ze bij de hond komt.

Het boek is verkrijgbaar via bol.com.

Dit zijn mijn dochters grote favorieten op dit moment. Mocht je deze serie vaker willen terugzien, dan hoor ik het graag!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie