Je bekijkt nu Boekentips voor augustus

Boekentips voor augustus

De afgelopen maand is er weer allerlei boekenpost binnengekomen. In deze blog deel ik drie prentenboeken voor allerlei leeftijden. Hopelijk doe je nieuwe inspiratie op voor je groep of voor thuis. Veel leesplezier!

Dier vrienden

Dit is een boek met prachtige illustraties. De dieren staan gedetailleerd getekend op de ene pagina en op de andere pagina staat een beknopte beschrijving in de ik-vorm met leuke weetjes.

Zo worden er twee dieren of eigenlijk duo’s geïntroduceerd die op de volgende dubbele pagina samen afgebeeld staan. Verrassende combinaties als zebra – struisvogel, wist je dat die laatste 5 meter kan afleggen in 1 stap?

Wat is de samenwerking tussen de zeeanemoon en heremietkreeft? Een wrattenzwijn en buffel hebben beiden last van insecten maar hebben ook allebei een ander dier dat hen daar vanaf helpt. 

Je kunt het boek in een vaart uit lezen maar je kunt er ook in bladeren en af en toe wat lezen. Het is een informatief boek dat kinderen samen kunnen lezen vanaf groep 3 maar rond groep 4/5 ook prima zelf.

Leuk om in de leeskast te hebben voor kinderen die lezen nog niet heel leuk vinden maar die het op deze manier wel doen.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Wezel Willem durft anders te zijn

De titel verklapt al wat het doel van het boek is: ‘anders zijn’. Wezel verkleedt zich graag en dat is iets wat de andere wezels niet doen. Iedereen houd zich keurig aan de regels, waarom kan Willem niet ‘normaal’ zijn?

Papa troost Willem: ‘Mijn mooie lieve Willem, je bent perfect, gewoon zoals je bent.’ Willem vertrekt, maar zonder Willem is er niets meer aan in het bos… Hoe loopt dat af?

Een laagdrempelig boek om met een groep ‘anders-zijn’ of ‘jezelf-zijn’ te bespreken. Er zijn mogelijkheden genoeg om het verhaal uit te diepen en na te bespreken. Wat is normaal? Wie bepaalt de regels? Maar een leuke crea opdracht als ‘teken jouw fantasie Wezel Willem’, past ook goed als verwerking. 

Zeker leuk om in groep 3 te gebruiken bij groepsvorming en sova lessen.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Kleine held op sokken

Bruno vindt alles wat hij nog niet kent griezelig. Hij wil wel kijken en gluren maar niet meedoen. In het verhaal woont hij in de broekzak van zijn moeder en gluurt hij over de rand van de broekzak om te kijken waar zijn moeder is.

Het is een heel herkenbaar verhaal voor kinderen. Alles dichtbij mama is veilig en vertrouwd maar nieuwe dingen kunnen heel spannend zijn. Op een dag kukelt hij op de grond omdat hij net iets te ver over de rand van de broekzak hangt.

Mama merkt niet dat hij gevallen is en loopt rustig verder, Bruno volgt haar voetstappen. Dat Bruno zo klein is dat hij in de broekzak van zijn moeder past is wat wonderlijk, maar in prentenboeken kan alles.

Een gezellig prentenboek om te gebruiken in een groep 1 of 2. Je kunt bespreken hoe je je voelt als je iets nieuws of spannends gaat doen. Iets proberen wat je nog niet kunt of naar mensen toe die je niet kent.

Maar het is ook gewoon een heerlijk boek om voor te lezen en van te genieten. Het is geschreven op rijm dus daar kun je zeker met je taalactiviteit iets mee. 

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie